Μουντιάλ 2022

Σενεγάλη: Αν το «λιοντάρι της Τεράνγκα» είχε πρόσωπο, τότε θα ήταν σίγουρα του… Αλιού Σισέ! (video)

Σενεγάλη: Αν το «λιοντάρι της Τεράνγκα» είχε πρόσωπο, τότε θα ήταν σίγουρα του… Αλιού Σισέ! (video)

Παγκόσμιο Κύπελλο σε ασιατικό έδαφος σημαίνει πρόκριση στα νοκ-άουτ για τη Σενεγάλη. Είκοσι χρόνια μετά τα γήπεδα της Άπω Ανατολής, τα «λιοντάρια της Τεράνγκα» είπαν να το ξανακάνουν, στη… Μέση αυτή τη φορά. Ο μεγάλος πρωταγωνιστής όμως δεν άλλαξε. Ο αρχηγός του 2002, Αλιού Σισέ, έδωσε το χρίσμα στον Κουλιμπαλί, όντας «καπετάνιος» στο Μουντιάλ του 2022.

Σχετικά Άρθρα

Τι κι΄ αν ξεκίνησε με το αριστερό τις υποχρεώσεις της στον Α’ Όμιλο; Η εμφάνιση της πρεμιέρας κόντρα στην Ολλανδία της έδωσε… φτερά στα πόδια. Η Σενεγάλη με δύο νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια, πήρε την πρόκριση στους «16» κορυφαίους του πλανήτη για 2η φορά στην ιστορία της (η πρώτη ήταν το 2002). Κι’ αν τα χρόνια πέρασαν, οι συνιστάμενες παραμένουν σταθερές ακόμα κι’ αν άλλαξαν πόστο. Και αυτές ακούν στο όνομα του Αλιού Σισέ.

Αρχηγός στο χορτάρι τότε, καθοδηγητής πλέον!

Τα «λιοντάρια της Τεράνγκα» δεν αποτελούν και την πιο ισχυρή, παραδοσιακά, δύναμη της Αφρικανικής ηπείρου. Οι επιτυχίες της είναι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού και αν κρίνουμε από το αποτέλεσμα, μάλλον περίμεναν το «Μεσσία» τους για να έρθουν αυτές.

Ο Αλιού Σισέ, με την πλούσια ποδοσφαιρική καριέρα σε Γαλλία και Αγγλία, ήταν ο άνθρωπος που φορούσε το περιβραχιόνιο στο αριστερό του μπράτσο όταν η Σενεγάλη σόκαρε την υφήλιο. Στην πρώτη τους παρουσία σε Παγκόσμιο Κύπελλο, οκτώ δεκαετίες μετά την έναρξη του θεσμού, οι παίκτες του Μετσού πραγματοποίησαν μία από τις μεγαλύτερες, αν όχι τη μεγαλύτερη, εκπλήξεις στα χρονικά της διοργάνωσης κερδίζοντας στην πρεμιέρα την Πρωταθλήτρια κόσμου, Γαλλία. Και χωρίς να ηττηθεί στα δύο εναπομείναντα παιχνίδια του ομίλου (δύο ισοπαλίες με Δανία και Ουρουγουάη), η πρωτοεμφανιζόμενη Σενεγάλη πήρε το εισιτήριο για τους «16» αρχικά και τα προημιτελικά στη συνέχεια μιας και η Σουηδία, δεν ήταν ικανή να τη σταματήσει. Την… τρελή της πορεία ανέκοψε η μετέπειτα τριταθλήτρια Τουρκία, αλλά οι Αφρικανοί είχαν ήδη κλέψει τις εντυπώσεις.

Και αφού πέρασε από ένα διάστημα αφάνειας, ανέκαμψε. Και το έκανε με τον καλύτερο τρόπο. Έπειτα από 17 χρόνια, και με τον Αλιού Σισέ στην άκρη του πάγκου αυτή τη φορά, έριξε την… προειδοποιητική βολή, φτάνοντας μια ανάσα από την κατάκτηση του Copa Africa του 2019. Όμως η ώρα της δεν είχε φτάσει ακόμα. Η σωστή δουλειά που γινόταν στις τάξεις του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος και τα «αστέρια» του παγκόσμιου χάρτη που πλήθαιναν, «απέδωσαν» καρπούς στις αρχές του τρέχοντος έτους, με την παρέα του Μανέ να φτάνει στην κορυφή της Αφρικής. Ποιος ήταν και πάλι «παρών»; Μα φυσικά ο Αλιού Σισέ.

Η παράδοσή του να συνδέει το όνομά του με ότι καλό πετυχαίνουν τα «λιοντάρια της Τεράνγκα» συνεχίστηκε λοιπόν και στα γήπεδα του Κατάρ. Παρόλο που οι Αφρικανοί στερούνται των υπηρεσιών του μεγάλου τους σταρ, Σαντιό Μανέ, κατάφεραν να αποκλείσουν το αξιόμαχο Εκουαδόρ και να κάνουν περήφανο τον Πάπα Πούπα Ντίοπ, τον πρώτο σκόρερ της Εθνικής ομάδας, που έφυγε σαν σήμερα πριν δύο χρόνια και χαμογελάει από κάπου εκεί ψηλά.

Ο «βράχος» Κουλιμπαλί που έκανε… σεφτέ με το εθνόσημο στο πιο κρίσιμο σημείο

Και μπορεί να λείπει ο Μανέ, ωστόσο η Σενεγάλη δεν στερείται σπουδαίων προσωπικοτήτων. Μία τέτοια είναι και ο Καλιντού Κουλιμπαλί, το κεφάλι του οποίου έστειλε τη Σενεγάλη στα νοκ-άουτ. Ο σέντερ μπακ της Τσέλσι χρειάστηκε 66 συμμετοχές να φορέσει τη φανέλα της Εθνικής του ομάδας για να βρει το δρόμο προς τα δίχτυα και το έκανε στο πιο κομβικό σημείο. Όταν ο παροπλισμένος Μανέ τον ζητούσε, ο Ντιόπ τον… χάζευε, ο Αλιού Σισέ τον καμάρωνε και όλη η Σενεγάλη τον χρειαζόταν.

Δεν ήταν όμως μόνο το γκολ. Αυτή είναι η πεμπτουσία του αθλήματος αλλά για να φτάσει στο σημείο να δώσει το γκολ πρόκρισης, έπρεπε να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα από όλους. Να κρατήσει τον «καυτό» Ένερ Βαλένσια μακριά από την τέχνη του και το έκανε με τον πιο εμφατικό τρόπο.

Ο Κουλιμπαλί ήταν απροσπέλαστος κατά τη διάρκεια της πρώτης αυτής φάσης αφού μετά το πέρας των 3 αγώνων ήταν με διαφορά ο κορυφαίος παίκτης σε αναχαιτίσεις. Ο αμυντικός της Σενεγάλης, έκανε 25 κοψίματα συνολικά, επτά περισσότερα από τον δεύτερο του Α’ Ομίλου και 12(!) από τον τρίτο, Φαν Ντάικ, αποδεικνύοντας σε όλο το έθνος, ότι μπορεί να σηκώσει στις πλάτες του, το βάρος του… ηγέτη. Πάντοτε υπό την αρωγή και την καθοδήγηση του «θρύλου» της χώρας, Αλιού Σισέ.

Μάνος Φυρογένης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης