Μουντιάλ 2022

Οι Κροάτες προκάλεσαν τον Μπόργιαν του Καναδά με εμετικό πανό για τις σφαγές στον εμφύλιο της Γιουγκοσλαβίας (video)

Οι Κροάτες προκάλεσαν τον Μπόργιαν του Καναδά με εμετικό πανό για τις σφαγές στον εμφύλιο της Γιουγκοσλαβίας (video)

Οι Κροάτες οπαδοί στο Κροατία - Καναδάς προκάλεσαν τον σερβικής καταγωγής τερματοφύλακα του Καναδά, Μίλαν Μπόργιαν, με αναφορά στην σφαγή των Σέρβων στην πόλη Κνιν που γεννήθηκε. Το BN Sports γράφει για την ιστορία πίσω από το συγκεκριμένο πανό που προκάλεσε την οργή του σερβικού Τύπου.   

Σχετικά Άρθρα

Γράφει ο Θοδωρής Βασίλης

Ο εμφύλιος πόλεμος της Γιουγκοσλαβίας αποτέλεσε τον πιο αιματηρό πόλεμο στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και όπως φαίνεται ακόμα και τώρα 30 χρόνια μετά οι πληγές ακόμα παραμένουν ανοικτές. Και αυτό το κατάλαβε καλά ο τερματοφύλακας του Καναδά, Μίλαν Μπόργιαν στην αναμέτρηση με την Κροατία.

Πάμε να τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Την δεκαετία του 90' στα Βαλκάνια ξεκίνησε ο εμφύλιος πόλεμος τη Γιουγκοσλαβίας με τις τέσσερις δημοκρατίες (Σλοβενία, Κροατία, Βοσνία και Βόρεια Μακεδονία) να ανακοινώνουν την ανεξαρτησία τους από την Σοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας και το καθεστώς του Βελιγραδίου.

Αμέσως ξεκίνησε εμφύλιος πόλεμος που διήρκησε χρόνια με χιλιάδες νεκρούς. Φτάνοντας τον Αύγουστο του 1995 ο κροατικός στρατός εισβάλλει στην περιοχή της Κράινα και βομβαρδίζει τα σερβικά οχυρά. Οι Σέρβοι δεν καταφέρνουν να προβάλλουν αντίσταση και μέσα σε 36 ώρες η πρωτεύουσα της Κράινα, το Κνιν, πέφτει στα χέρια των Κροατών. Η επιχείρηση είχε την ονομασία «Καταιγίδα» και στόχος ήταν ο εκδιωγμός της σερβικής μειονότητας. Περίπου 2000 Σέρβοι έχασαν την ζωή τους, ενώ σχεδόν 250.000 κάτοικοι αναγκάστηκαν να βρουν καταφύγιο στην Σερβία. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμού στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

serbian_refugees_1.jpg

Ο Μίλαν Μπόργιαν γεννήθηκε το 1987 στην πόλη Κνιν με τον ίδιο επανηλειμμένως να δηλώνει πως γεννήθηκε στη Σερβική Δημοκρατία της Κράινα, παρά το γεγονός πως το 1991 είχε ανακυρήξει την ανεξαρτησία της από το καθεστώς του Μιλόσεβιτς, τονίζοντας σε συνέντευξη του πως η Κράινα θα έπρεπε να ανήκει στην Σερβία

Η νίκη των Κροατών στο Κνιν ανάγκασε την οικογένεια του Μπόργιαν με τον 8χρονο Μίλαν να αποχωρήσει για το Βελιγράδι για να σωθεί και από εκεί για τον Καναδά όπου και μεγάλωσε πριν αρχίσει το ποδοσφαιρικό του ταξίδι που είχε μέσα Αργεντινή (πέρασε από τις ακαδημίες των Μπόκα και Ρίβερ), Ρουμανία, Βουλγαρία, Πολωνία και Τουρκία πριν επιστρέψει στην πατρίδα του την Σερβία και τον Ερυθρό Αστέρα.

Την Κυριακή, κατά την διάρκεια του αγώνα του Καναδά με την Κροατία, οι Κροάτες οπαδοί στις εξέδρες είχαν μια σημαία που έγραφε στα αγγλικά: «Knin 95 - Nothing runs like Borjan» κάνοντας αναφορά στα γεγονότα του Αυγούστου του 1995. Μάλιστα, η σημαία είχε πάνω της το όνομα μιας εταιρείας τρακτέρ - σε υπαινιγμό για το γεγονός πως τα κομβόι προσφύγων των Σέρβων αποχώρησαν από την Κράινα με τρακτέρ. Στο Κνιν σήμερα έχουν απομείνει λιγότεροι από 10.000 Σέρβοι.

Τα προκλητικά συνθήματα κατά του 35χρονου τερματοφύλακα δεν σταμάτησαν εκεί, αφού οι Κροάτες συνέχισαν να προκαλούν τον Μπόργιαν φωνάζοντας: «Βούκοβαρ, Βούκοβαρ» - αναφορά στην μάχη του Βούκοβαρ - μια πολιορκία 87 ημερών της πόλης Βούκοβαρ στην ανατολική Κροατία, όπου ο Λαϊκός Στρατός της Γιουγκοσλαβίας, υποστηριζόμενος από σερβικές παραστρατιωτικές δυνάμεις, πολέμησε τον κροατικό στρατό το 1991. Όταν οι Σέρβοι κατέλαβαν το Βούκοβαρ στις 18 Νοεμβρίου 1991, εκατοντάδες στρατιώτες και πολίτες σφαγιάστηκαν από τις σερβικές δυνάμεις και τουλάχιστον 20.000 κάτοικοι απελάθηκαν. 

Τέλος, δεν ήταν και λίγοι αυτοί που συνέχισαν να προκαλούν τραγουδώντας: «Ο Μπόργιαν είναι Ουστάσε» θέλοντας με αυτό τον τρόπο να τον πικάρουν θυμίζοντας του τα εγκλήματα που έκανε η κροατική φασιστική οργάνωση «Ουστάσε» εξοντώνοντας πάνω από μισό εκατομμύριο Σέρβους, Εβραίους και Ρομά κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.


Το σίγουρο είναι ότι παρά τις όποιες προσπάθειες έχουν γίνει από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, ο τότε εμφύλιος πόλεμος συνεχίζει να στοιχειώνει ακόμα και τώρα τους λαούς που πολέμησαν με αγριότητα μεταξύ τους, παρόλο που κάποτε ανήκαν στην ίδια χώρα.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης