Μουντιάλ 2022

Ολλανδία: Με 0,07 xG, δύο σουτ, αρνητικό ρεκόρ ευρωπαϊκής ομάδας και έναν… Γκάκπο, πώς να κερδίσεις;

Ολλανδία: Με 0,07 xG, δύο σουτ, αρνητικό ρεκόρ ευρωπαϊκής ομάδας και έναν… Γκάκπο, πώς να κερδίσεις;

Είναι αυτή η Ολλανδία διεκδικήτρια του Παγκοσμίου Κυπέλλου; Όχι, αν αναλογιστεί κανείς όσα έχει δείξει στα δύο πρώτα ματς της στον 1ο όμιλο του Μουντιάλ, παρότι έχει 4 βαθμούς, είναι αήττητη και δεν έχει χάσει με τον Λουίς Φαν Χάαλ στον πάγκο της, στην επιστροφή του. Η εικόνα της στο ματς με το Εκουαδόρ ήταν απογοητευτική, οι αριθμοί το αποδεικνύουν και ο Κόντι Γκάκπο, που είναι το σήμα… κατατεθέν της, ήταν απελπιστικά μόνος!

Κακή εμφάνιση, μηδενική παραγωγή φάσεων και κανένας τρόπος ανάπτυξης χαρακτηρίζουν την εμφάνιση της Ολλανδίας με το Εκουαδόρ, στην 2η αγωνιστική του Παγκοσμίου Κυπέλλου, με τους τυπικά φιλοξενούμενους να παίρνουν μία απολύτως δίκαιη ισοπαλία, που ίσως και να τους… αδικεί.

Η αλήθεια είναι πως η εξέλιξη της αναμέτρησης, δεν προϊδέαζε για αυτό που θα ακολουθήσει. Και το λέμε αυτό διότι η Ολλανδία προηγήθηκε μόλις στο 6ο λεπτό και έγινε η πρώτη ομάδα που σκοράρει απέναντι στο Εκουαδόρ μετά από επτά ενενηντάλεπτα, στα οποία ο Ισημερινός είχε διατηρήσει ανέπαφη την εστία του.

Εν τέλει, το γκολ του Γκάκπο αποτέλεσε και ό,τι πιο αξιοσημείωτο είχαν να δείξουν στο ματς οι «οράνιε». Ο νεαρός έφτασε τα δύο γκολ στο πρώτο Μουντιάλ της καριέρας του, έχοντας σκοράρει σε αμφότερες αγωνιστικές του ομίλου, ξεπέρασε τα γκολ του Ρουντ φαν Νίστελροϊ σε Παγκόσμιο Κύπελλο (1), έφτασε τα 18 φέτος, σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο, αλλά έμοιαζε… μόνος.

Η επόμενη άλλωστε εντός εστίας τελική προσπάθεια της Ολλανδίας στο ματς, έλαβε χώρα στο 66ο λεπτό. Τίποτα νωρίτερα και τίποτα μετά από αυτό, με συνέπεια το Εκουαδόρ να είναι εντελώς ανώτερο και να… χάνει δύο βαθμούς, αντί να αισθάνεται πως κέρδισε έναν. Ευρωπαϊκή ομάδα με δύο τελικές σε ματς Μουντιάλ; Καμία από το 1966 και έπειτα!

Μην ξεχνάμε παράλληλα πως η Ολλανδία είχε 0,07 xG! Ακόμη και το γκολ του Γκάκπο άλλωστε, δεν φαινόταν πως θα καταλήξει στα δίχτυα, καθώς και επρόκειτο για ένα σουτ εκτός περιοχής, όντας μαρκαρισμένος, που οφείλεται σε κάθε περίπτωση στην ατομική του ποιότητα.

Συνεπώς, ναι μεν η Ολλανδία φτάνει τους 4 βαθμούς στον πρώτο όμιλο και είναι στην κορυφή, έστω και στην ισοβαθμία, όμως συνολικά, η εμφάνισή της ως στιγμής είναι απογοητευτική. Για τον λόγο αυτό περνά και σε δεύτερη μοίρα, το αήττητο σερί του Φαν Χάαλ, με τις 14 νίκες και τις 3 ισοπαλίες, στην επιστροφή του στον πάγκο της.

Μπορεί μία ομάδα να κερδίσει με τόσο αρνητικά στατιστικά σε Παγκόσμιο Κύπελλο; Φυσικά και μπορεί, σε κάθε τουρνουά. Όχι όμως αν απέναντί της είναι ένα… Εκουαδόρ. Ένα σύνολο δηλαδή που δεν φοβάται να παίξει και εν τέλει ανταμείβεται για την λογική του!

Δημήτρης Μανάκος

www.bnsports.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης