Μουντιάλ 2022

Πορτογαλία: Νίκησε στην πρεμιέρα και τώρα... «ποντάρει» στην παράδοση! (video)

Πορτογαλία: Νίκησε στην πρεμιέρα και τώρα... «ποντάρει» στην παράδοση! (video)
Η Πορτογαλία επικράτησε με 3-2 έναντι της Γκάνας για την 1η αγωνιστική του 8ου Ομίλου του Παγκοσμίου Κυπέλλου, με τους Ρονάλντο, Φέλιξ και Λεάο να βρίσκουν δίχτυα και να την «οδηγούν» στην πρώτη της νίκη σε πρεμιέρα στον θεσμό έπειτα από 16 χρόνια. Για τους Πορτογάλους, η ιστορία έχει δείξει πως κάθε νικηφόρα πρεμιέρα έχει και... ανάλογη συνέχεια, καθώς όποτε έχει συμβεί αυτό η ομάδα φτάνει μια «ανάσα» από το τρόπαιο.
Με το «δεξί» ξεκίνησε τις υποχρεώσεις της στο Παγκόσμιο Κύπελλο η Πορτογαλία. Η ομάδα του Φερνάντο Σάντος αν και… αγχώθηκε κατάφερε να «καθαρίσει» το παιχνίδι σε δύο λεπτά, δίνοντας τέλος σε ένα σερί που την «στοιχειώνει» από το 2010. Πιο συγκεκριμένα, στις τελευταίες τρεις πρεμιέρες της διοργάνωσης, οι «ναβεγαδόρες» απώλεσαν βαθμούς, γνωρίζοντας δύο ισοπαλίες και μια… οδυνηρή ήττα. Το αρνητικό αυτό σερί όχι μόνο σταμάτησε απόψε στην Ντόχα, αλλά συνδυάστηκε κιόλας με το νέο εκπληκτικό ρεκόρ του Κριστιάνο Ρονάλντο

Με τις εναρκτήριες νίκες στο Μουντιάλ να επιστρέφουν, οι Πορτογάλοι έχουν «ραντεβού» με την ιστορία, σύμφωνα με την οποία πάντα φθάνουν στους ημιτελικούς κάθε φορά που κερδίζουν στην πρεμιέρα! Το BN Sports ανέτρεξε στο παρελθόν και σας παρουσιάζει την εν λόγω «παράδοση»:


Αγγλία 1966: 

Η πρώτη νικηφόρα πρεμιέρα των Πορτογάλων καταγράφεται το 1966, όταν και η Εθνική ομάδα έκανε την «παρθενική» της εμφάνιση στην διοργάνωση. Η «παρέα» του Εουσέμπιο επιβλήθηκε με 3-1 της Ουγγαρίας στην πρεμιέρα, κέρδισε την Βραζιλία και τη Βουλγαρία και έκανε το «απόλυτο» στον όμιλό της.

Με τις συμμετέχουσες ομάδες του τουρνουά να μην ξεπερνούν τις 16, η Πορτογαλία προκρίθηκε στους «8» βρίσκοντας στον «δρόμο» της την Βόρεια Κορέα. Στο Γκούντισον Παρκ, οι Πορτογάλοι πέτυχαν την «μυθικότερη» ανατροπή στην ιστορία του θεσμού, με τον Εουσέμπιο να πετυχαίνει 4 γκολ και τον Χοσέ Αουγκούστο να διαμορφώνει το τελικό 3-5. Παρά την ηρωική και ψυχωμένη προσπάθεια, τα όνειρα των παικτών του Γκλόρια σταμάτησαν στον ημιτελικό, εκεί όπου η διοργανώτρια και μετέπειτα πρωταθλήτρια κόσμου Αγγλία, απέκλεισε τους Πορτογάλους με 2-1.




Γερμανία 2006: 

Η τελευταία νίκη των Πορτογάλων σε πρεμιέρα του θεσμού σημειώθηκε το 2006 με αντίπαλο την Ανγκόλα. Η «ομάδα των πέντε» επικράτησε με 1-0 των αφρικανών, κερδίζοντας ξανά σε εναρκτήριο αγώνα 40 χρόνια μετά (!). Η συνέχεια αποδείχθηκε αντάξια του ξεκινήματος, μιας και η Πορτογαλία κατέκτησε την πρώτη θέση στον όμιλό της, πετυχαίνοντας το 3 στα 3. Στα νοκ-άουτ συνάντησε την μαχητική Ολλανδία, αποκλείωντάς την από τη συνέχεια με 1-0, ενώ στους «8» διασταυρώθηκε με την Αγγλία την οποία και «λύγισε» στα πέναλτι (3-1).



Έτσι, η Πορτογαλία έφτασε για δεύτερη φορά στην ιστορία της σε ημιτελικούς Παγκοσμίου Κυπέλλου, χωρίς ωστόσο να πετυχαίνει την υπέρβαση. Για το σύνολο του Σκολάρι δυστυχώς το «ταξίδι» θα σταματούσε στο Μόναχο, με τη Γαλλία και τον Ζινεντίν Ζιντάν να κόβουν τα «φτερά» των Πορτογάλων, παίρνοντας την πρόκριση στον τελικό με 1-0.
 
Με το σύνολο του Σάντος να κερδίζει χθες (24/11) στην πρεμιέρα, οι «οιωνοί» για την Πορτογαλία - βάσει παράδοσης- είναι θετικοί.Το ζητούμενο ωστόσο, δεν είναι η ομάδα να αρκεστεί στην ιστορία της, ούτε και να την επαναλάβει, αλλά να ξεπεράσει τα όριά της κατακτώντας το τρόπαιο.

Αυτός εξάλλου θα είναι και ο καλύτερος τρόπος για τον Ρονάλντο να αποχαιρετήσει το Παγκόσμιο. Μένει να δούμε λοιπόν αν οι Πορτογάλοι θα συνεχίσουν απλώς αυτή την «παράδοση» ή αν εν τέλει θα υπερβούν τον «εαυτό» τους. Η απάντηση... σε λιγότερο από ένα μήνα!
 
 
Νικόλας Μπιλάλης
www.bnsports.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης