Μουντιάλ 2022

Αργεντινή: Τι έφταιξε και ήρθε η κατραπακιά από την Σαουδική Αραβία

Αργεντινή: Τι έφταιξε και ήρθε η κατραπακιά από την Σαουδική Αραβία
Η Αργεντινή έπεσε στην παγίδα της Σαουδικής Αραβίας και το BN Sports προσπαθεί να καταλάβει τι πήγε στραβά για την «αλμπιτσελέστε» και ποια ήταν τα λάθη του Λιονέλ Σκαλόνι που οδήγησαν στην σοκαριστική ήττα της πρεμιέρας του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ. 
Σχετικά Άρθρα

Γράφει ο Θοδωρής Βασίλης

Η Αργεντινή γνώρισε την ήττα από την Σαουδική Αραβία με 2-1, σε μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Μια ήττα που ήρθε απόλυτα δίκαια και φανέρωσε κάτι που το κλίμα ευφορίας της «αλμπιτσελέστε» ελέω και των 36 ματς χωρίς ήττα είχε κρύψει και τις όποιες αδυναμίες έχει η ομάδα, όπως και όλες οι ομάδες του τουρνουά.

Η Αργεντινή είναι από αυτές τις ομάδες που είναι κάτι παραπάνω από ομάδα. Είναι μια ταυτότητα, μια μετωνυμία όλης της μιζέριας και της ομορφιάς, της κακομοιριάς και της προσδοκίας, της καγκουριάς και του στυλ αυτής της χώρας. Από την κατάκτηση του Copa America στην εθνική ομάδα είχε δημιουργηθεί η αίσθηση πως αποκλειστικός στόχος ήταν να δημιουργήσουν την δική τους ομάδα χωρίς να επικεντρωθούν στον εκάστοτε αντίπαλο. Και η μενταλιτέ αυτή πέρασε όχι μόνο στους παίκτες, αλλά και στο τεχνικό επιτελείο της ομάδας.

Σε πρόσφατο κείμενο γράφαμε πως ο Μενότι τόνιζε πως ο συνδυασμός της αγωνιστικής εμπειρίας και της έμφυτης γνώσης του παιχνιδιού θα μπορούσε να καλύψει την προπονητική απειρία όλους του προπονητικού σταφ. Κόντρα στην Σαουδική Αραβία όμως η απειρία φάνηκε και ο Σκαλόνι και οι συνεργάτες του το πλήρωσαν με τον πιο σκληρό τρόπο. Η έλλειψη εμπειρίας φάνηκε ξεκάθαρα σε κάποια πράγματα που δεν έκαναν αίσθηση τόσο κατά την διάρκεια της προετοιμασίας για το Μουντιάλ (ίσως κι επειδή ήταν και λίγες οι ημέρες συγκέντρωσης εν μέσω αγωνιστικών υποχρεώσεων των εθνικών πρωταθλημάτων).

Η επιλογή της αποστολής λόγω των τραυματισμών

Το γεγονός πως κάθε εθνική ομάδα έχει την δυνατότητα να επιλέξει ένα ρόστερ 26 παικτών σου δίνει την ευκαιρία να έχεις στην αποστολή ποδοσφαιριστές που δεν είναι απόλυτα έτοιμοι με τον κίνδυνο τελικά να αναγκαστείς έστω και την τελευταία στιγμή να προβείς σε αλλαγές προσώπων. Κάτι τέτοιο έγινε με τους Γκονζάλες (Φιορεντίνα) και Κορέα (Ίντερ) που αποχώρησαν δύο ημέρες πριν την έναρξη του Μουντιάλ. Ο Σκαλόνι στάθηκε στο γεγονός πως οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές τον είχαν διαβεβαιώσει πως θα είναι απόλυτα καλά – κάτι απολύτως λογικό από την πλευρά των παικτών αφού αποτελεί παιδικό όνειρο η συμμετοχή σε ένα Μουντιάλ - αγνοώντας το ιατρικό επιτελείο με αποτέλεσμα να χαθεί χρόνος ώστε οι αντικαταστάτες του να ήταν από νωρίς με την υπόλοιπη ομάδα και να ενσωματωθούν πιο ομαλά στο πλάνο της ομάδας. Αυτή την στιγμή οι αντικαταστάτες τους Χοακίν Κορέα και Τιάγκο Αλμάδα δύσκολα θα έχουν κάποιο ρόλο στα υπόλοιπα παιχνίδια της Αργεντινής.

Τραυματίες βέβαια ενσωματώθηκαν στην Αργεντινή και οι Ντι Μαρία, Ρομέρο και Ντιμπάλα όπως ανέφερε ο 44χρονος τεχνικός. Εδώ όμως τα δεδομένα είναι διαφορετικά. Και αυτό γιατί μιλάμε για δύο βασικούς ποδοσφαιριστές (Ντι Μαρία – Ρομέρο) κι έναν (Ντιμπάλα) που μπορεί με μια ενέργεια να αλλάξει τα δεδομένα ενός αγώνα. Και αυτές οι απουσίες δεν θα ήταν εύκολο να αντικατασταθούν. Το γεγονός πως πολλοί παίκτες της Αργεντινής είναι εκτός ρυθμού φάνηκε και από τον ίδιο τον αγώνα με την Σαουδική Αραβία. Ντι Μαρία, Ρομέρο και Παρέδες δεν μπορούσαν να βγάλουν όλο το 90λεπτο με τους δύο να γίνονται αλλαγή και τον Ντι Μαρία να μένει αναγκαστικά λόγω ότι η ομάδα έψαχνε το γκολ της ισοφάρισης.    

Ο Σκαλόνι τα τρία τελευταία χρόνια έχει βασιστεί σε ένα συγκριμένο αριθμό παικτών που έχει δημιουργήσει αυτή την ομοιογένεια. Κι εδώ φάνηκε και η απουσία του Λο Σέλσο ο οποίος στην τριάδα των χαφ αποτελεί το βαρόμετρο. Το πρόβλημα όμως είναι πως πολλοί από αυτούς δεν είναι σε καλή κατάσταση αυτή την χρονική περίοδο και ίσως είναι ευκαιρία να δοθεί χρόνος σε παίκτες που και καλά είναι αλλά και μπορούν να βοηθήσουν. Πίσω στην άμυνα ο Λισάντρο Μαρτίνες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, και στα χαφ ο Έντο Φερνάντες της Μπενφίκα.  


Η έλλειψη ενός φορ περιοχής

Ο Λαουτάρο Μαρτίνες είναι ένας ποδοσφαιριστής με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Ένας επιθετικός που δεν παίζει μέσα στο κουτί, αλλά αρέσκεται να βγαίνει και να παίζει κι έξω από την περιοχή. Αυτό σημαίνει πως σε περίπτωση που οι συνθήκες ενός παιχνιδιού - όπως αυτό με την Σαουδική Αραβία - όπου θα χρειαστεί η μπάλα να ανέβει στον αέρα δεν υπάρχει κάποιος παίκτης που θα είναι αποδέκτης. Παράδειγμα στην Ίντερ υπάρχει ο Λουκάκου και ο Τζέκο. Ένας τέτοιος φορ στην αποστολή της Αργεντινής δεν υπάρχει. Ούτε ο Άλβαρες μπορεί να το κάνει και αυτό φάνηκε στις όποιες σέντρες όπου δεν υπήρξε κάποιος αποδέκτης για να τις εκμεταλλευτεί. Γενικά από την αποστολή λείπουν τα μεγάλα και ψηλά κορμιά και αυτό ίσως να αποδειχθεί αδυναμία αν η ομάδα βρεθεί ξανά στο ίδιο σημείο.

lautaro_martinez.jpg

Απουσία εναλλακτικού πλάνου

Η Σαουδική Αραβία είχε ένα πλάνο το οποίο τήρησε μέχρι κεραίας. Μπορεί να είχε ρίσκο με την αμυντική γραμμή αρκετά ψηλά, αλλά κοντά τις γραμμές της. Ένα πλάνο που δεν άλλαξε ακόμα και μετά το 1-0 του Μέσι. Ο Σκαλόνι προσπάθησε να το διασπάσει στην αρχή με τις διαγώνιες μπαλιές, αλλά αυτό για λίγο και στο πρώτο ημίχρονο όταν και βρισκόταν μπροστά στο σκορ. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πόσο τέλεια έπαιξαν το οφσάιντ αναγκάζοντας την Αργεντινή να υποδειχθούν μόνο στο πρώτο ημίχρονο επτά φορές σε αντικανονική θέση. Προφανώς και αυτή την τακτική ίσως ομάδες που είναι ίδιας δυναμικότητας με την Αργεντινή όπως η Βραζιλία ή η Γερμανία να μην υπάρξει, αλλά το Μουντιάλ δεν αποτελείται μόνο από μεγαθήρια. Την ίδια ώρα δεν προσπάθησε να ανεβάσει τον Μέσι πιο βαθιά μέσα στην περιοχή ώστε να εκμεταλλευτεί τις δεύτερες μπάλες από τα κοψίματα της Σαουδικής Αραβίας στις όποιες σέντρες του Ντι Μαρία. Αντίθετα, αναγκαζόταν ο Μέσι να κατέβει χαμηλά στην πίσω ζώνη για να πάρει και να κουβαλήσει την μπάλα. Ειδικά μετά το 2-1 δεν υπήρχε ηρεμία κι ένα οργανωμένο σχέδιο και φαινόταν πως ο ίδιος στηρίχθηκε αποκλειστικά στην ατομική ποιότητα των παικτών και σε μια ενέργεια που θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα του αγώνα.  

offside_1.jpg

Το σίγουρο είναι ότι η ήττα της Αργεντινής από την Σαουδική Αραβία ήταν διδακτική τόσο για τον ίδιο τον Σκαλόνι όσο και για τους παίκτες του. Με το ματς με το Μεξικό να είναι πλέον πρόωρος τελικός όλοι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Και κυρίως να βγάλουν ξανά εκείνη την μενταλιτέ, αφού η ποιότητα είναι δεδομένη, που τους οδήγησε δικαίως να είναι στα φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου. Αν την δείξουν τότε μπορούν να φτάσουν μέχρι το τέλος. Διαφορετικά από το Σάββατο το βράδυ θα έχουμε άλλο ένα δράμα για την ομάδα του Μέσι.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης