Μουντιάλ 2022

Καναδάς: Από το Mundial του Μεξικού και την υπόθεση Βράμπλιτς, στο Κατάρ... 36 χρόνια μετά!

Καναδάς: Από το Mundial του Μεξικού και την υπόθεση Βράμπλιτς, στο Κατάρ... 36 χρόνια μετά!
Στο Στάδιο Αχμάντ μπιν Αχλί γράφεται ιστορία, καθώς η αναμέτρηση ανάμεσα στο Βέλγιο και τον Καναδά σημάνει την επιστροφή της ομάδας της Βορείου Αμερικής στο Παγκόσμιο Κύπελλο. 36 χρόνια από την παρθενική και μοναδική της συμμετοχή στο κορυφαίο διεθνές ραντεβού, τότε που τα χαμόγελα επισκιάστηκαν από απογοητευτικά αποτελέσματα και μία... σκοτεινή ιστορία!
Κάθε μικρό παιδί που ερωτεύτηκε την «στρογγυλή θεά», ονειρεύτηκε κάποια στιγμή της ζωής του να αγωνιστεί σε αναμέτρηση Παγκοσμίου Κυπέλλου με την χώρα του. Κάποια όνειρα βγαίνουν αληθινά και οι αθλητές του Καναδά μεγάλωσαν, κατορθώνοντας να επιτύχουν κάτι το οποίο πριν μερικά έτη θα φάνταζε ουτοπικό.
 
Πρόκειται για την πρόκριση της χώρας τους στην τελική φάση του τουρνουά, σχεδόν τέσσερις δεκαετίες μετά τη συμμετοχή στην διοργάνωση του Μεξικού. Εκεί όπου είχαν... πενιχρή παρουσία, αλλά αποκόμισαν μοναδικές εμπειρίες δεδομένης της ποδοσφαιρικής δυναμικής που διαθέτει ο τόπος.
Στην χώρα της τεκίλα

Καλοκαίρι του 1986 και ποδοσφαιριστές από ολόκληρη την εμφύλιο ετοιμάζονται ενθουσιασμένοι να ταξιδέψουν στο σαγηνευτικό Μεξικό. Μαζί και αυτοί του Καναδά, οι οποίοι θα κατέβαιναν λίγο πιο νότια, στην κεντρική Αμερική, με σκοπό να πραγματοποιήσουν την πρώτη (και μέχρι σήμερα τελευταία) τους συμμετοχή σε παγκόσμιο κύπελλο.
 
Mε ένα ρόστερ απαρτιζόμενο από αθλητές αγωνιζόμενους κυρίως στην πατρίδα τους, αλλά και στο πρωτάθλημα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, με μόνο τέσσερις εξ αυτών να συμμετέχουν στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Ο λόγος για τους Κόλιν Μίλερ (Ρέιντζερς), Τέρι Μουρ (Γκλέντοραν), Ίαν Μπρίτζ (Λα-Σο ντε Φον), Καρλ Βαλεντίν (Γουέστ Μπρομ) και Ίγκορ Βράμπλιτς (Ρόγιαλ Σερεσιέν).
 
Όσον αφορά στον απολογισμό, αυτός κρίθηκε απογοητευτικός, δεχόμενοι τρεις ήττες με πέντε τέρματα παθητικό, ενώ δεν κατάφεραν ουδέποτε να στείλουν την μπάλα στην αντίπαλη εστία. Τότε αντίπαλοι, η ισχυρή Σοβιετική Ένωση, η Γαλλία και η Ουγγαρία. Ένας αν μη τι άλλο δύσκολος όμιλος για τους πρωτάρηδες...
fr.jpg

Η υπόθεση στοιχηματισμού

Μόλις δύο μήνες από το πέρας του Μουντιάλ που κατακτήθηκε από την Αργεντινή του Μαραντόνα, ακολούθησε για τους Καναδούς το κύπελλο Μερλιόν. Πρόκειται για μία διοργάνωση που λάμβανε χώρα στην Σιγκαπούρη, με τους συμμετέχοντες να παίρνουν μέρος κατόπιν πρόσκλησης.
 
Το 1986 λοιπόν ήταν η τελευταία χρονιά που διεξήχθη, με την ομάδα της βορείου Αμερικής να αφήνει το στίγμα της, με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Συγκεκριμένα τέσσερις ποδοσφαιριστές της κατηγορήθηκαν και μετέπειτα τιμωρήθηκαν για συμμετοχή σε παράνομο στοιχηματισμό, με συνέπεια να ζημιώσουν τόσο την χώρα τους όσο και τις προσωπικές τους καριέρες. 
 
O λόγος για τους ΣουεντένΜαρινάροΝόρμαν και Βράμπλιτς (άλλοτε παίκτης του Ολυμπιακού), οι οποίοι κατέστρεψαν την υστεροφημία τους στον βωμό των χρημάτων. Μάλιστα ο τελευταίος δεν αγωνίστηκε ποτέ ξανά με το εθνόσημο λόγο μη παραδοχής της συμμετοχής του, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους που είχαν ελαφρυντικά λόγω τη αρωγής τους στην έρευνα. 
 vrablic.jpg
O δρόμος προς το Κατάρ

Επιστροφή στο σήμερα, όπου η ομάδα του Καναδά εμπνέει υγεία, παράγει ταλέντα και έχει ενεργή εκπροσώπηση στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Με παίκτες όπως οι Αλφόνσο Ντέιβις, Κάιλ Λάριν και ο Τζόναθαν Ντέιβιντ, οι οποίοι διαθέτουν τόσο την ποιότητα όσο και την εμπειρία για να ανταπεξέλθουν στο υψηλότερο αγωνιστικό επίπεδο.
 
Οι δύο τελευταίοι μάλιστα συνέθεσαν ένα εξαιρετικό επιθετικό δίδυμο, που στα προκριματικά μέτρησε 20 γκολ και έκαναν την ομάδα τους επικύνδινη για οποιαδήποτε αντίπαλη άμυνα. Για να δέσει βέβαια η ομάδα, χρειάστηκε η σκληρή δουλειά του 46χρονου Άγγλου προπονητή Τζον Χέρντμαν, ο οποίος το 2022 σε έξι επίσημους αγώνες, μέτρησε τέσσερις νίκες, μία ισοπαλία και μόλις μία ήττα.

Aποτελέσματα τα οποία συνοδεύτηκαν με εξαιρετική παρουσία σε όλα τα μήκη του γηπέδου. Χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η ομάδα είχε τόσο την καλύτερη επίθεση όσο και την καλύτερη άμυνα του ομίλου, έχοντας δεχθεί επτά τέρματα σε 14 αγώνες!
γιο.png

Για να φτάσει ωστόσο μέχρι την ιστορική πρόκριση, χρειάστηκε να υπερκεράσει ισχυρές δυνάμεις της ηπείρου και να επικρατήσει απέναντι σε ομάδες όπως αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών. Με το πέρας των προκριματικών κατέκτησαν την πρώτη θέση του ομίλου, αφήνοντας από κάτω τους το Μεξικό..
 
Πλέον ο Καναδάς ετοιμάζεται για την πρώτη του σέντρα σε Μουντιάλ έπειτα από 36 χρόνια... κοντά τέσσερις δεκαετίες. Απέναντι του το ισχυρό Βέλγιο, ενώ τον όμιλο συμπληρώνουν η Κροατία και το Μαρόκο που αναδείχθηκαν ισόπαλοι (0-0). Μοιάζει σχεδόν απίθανο η παρουσία του να είναι το ίδιο απογοητευτική με την γενιά του Βράμπλιτς ενώ ποιος ξέρει... ίσως με την δίψα του ουσιαστικά πρωτοεμφανιζόμενου να δημιουργήσει προβλήματα σε κάθε αντίπαλο!


Αντώνης Νιανιάς

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης