Μουντιάλ 2022

Αργεντινή: Ήττα σε πρεμιέρα Μουντιάλ μετά το 1990 και με ανατροπή από το 1930! (video)

Αργεντινή: Ήττα σε πρεμιέρα Μουντιάλ μετά το 1990 και με ανατροπή από το 1930! (video)

Η Σαουδική Αραβία «σόκαρε» την Αργεντινή και την ανάγκασε σε ήττα με σκορ 2-1. Πρόκειται για την πρώτη φορά από το 1990 που η «αλμπισελέστε» χάνει στην πρεμιέρα της σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, αλλά και την πρώτη που συμβαίνει ενώ ήταν μπροστά στο σκορ στο ημίχρονο μετά από 92 χρόνια!

Τι κι αν οι Αργεντίνοι έκαναν όνειρα για μια άνετη νίκη στην πρεμιέρα; Τι κι αν το σύνολο του Σκαλόνι ήταν αήττητο για 36 ματς; Τι κι αν η αναμέτρηση ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για τους Λατινοαμερικάνους; Η Σαουδική Αραβία αποδέιχθηκε «πολύ σκληρή για να πεθάνει» και κατόρθωσε να πραγματοποιήσει κάτι που πριν από την έναρξη του αγώνα, φάνταζε... απίθανο!

Η Αργεντινή μόλις στο 10ο λεπτό του αγώνα προηγήθηκε με εκτέλεση πέναλτι του Λιονέλ Μέσι και φάνηκε ότι έθεσε «θεμέλια» νίκης. Ωστόσο, λίγο τα ακυρωθέντα γκολ ως οφσάιντ από τον VAR, λίγο το πάθος που έδειξαν οι Σαουδάραβες, ανέτρεψαν την κατάσταση και η πρώτη μεγάλη έκπληξη στο Μουντιάλ του Κατάρ είναι γεγονός.

Μάλιστα, τελευταία φορά που η «αλμπισελέστε» ήταν μπροστά στο ημίχρονο, αλλά τελικά έφυγε με «σκυμμένο» κεφάλι, ήταν στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1930 (!), όπου είχε βρεθεί να προηγείται με 2-1, αλλά εν τέλει η Ουρουγουάη πήρε το τρόπαιο, επικρατώντας με 4-2.

Τα δύο γκολ από τους Αλ Σεχρί (48’) και Αλ Νταουσαρί (52’) ήταν αυτά που χάρισαν τη νίκη στη Σαουδική Αραβία, σαφώς τη σπουδαιότερη στην ιστορία της χώρας σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου. Παράλληλα, βέβαια τα «πράσινα γεράκια» μπορεί να είναι περήφανα για το γεγονός ότι αποτελούν τη μοναδική ομάδα από τις χώρες της Ασίας που έχει σημειώσει περισσότερα από ένα γκολ κόντρα στην «αλμπισελέστε».

Η ήττα αυτή για την Αργεντινή είναι ένα μεγάλο «σοκ». Ανάλογο με αυτό που είχε υποστεί στο Μουντιάλ του 1990. Τότε, το σύνολο του Κάρλος Μπιγιάρδο, με τον Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα αρχηγό βρέθηκε στα γήπεδα της Ιταλίας ως κάτοχος του Παγκοσμίου Κυπέλλου και στην πρεμιέρα της αντιμετώπισε το Καμερούν. Μόλις η δεύτερη παρουσία των Αφρικανών στη διοργάνωση, χωρίς ως τότε να έχουν σημειώσει νίκη.

Η «αλμπισελέστε» υποτίμησε αρκετά ως φάνηκε την ομάδα του Ροζέ Μιλά και την... πάτησε, καθώς ηττήθηκε με 1-0, με γκολ του Ομάμ Μπιγίκ.

FiKK6I5XwAEvpno.jpg

Ίσως βέβαια να ήταν η «σφαλιάρα» που χρειάζονταν οι Λατινοαμερικάνοι, αφού στη συνέχεια συνήλθαν και έφτασαν ως τον τελικό της διοργάνωσης, όπου βέβαια ηττήθηκαν από την Γερμανία χάρις την εκτέλεση πέναλτι του Μπρέμε.

Φυσικά, η ήττα του 2022 και αυτή του 1990, δεν είναι οι μοναδικές που έχει υποστεί η Αργεντινή σε πρεμιέρα της στο Μουντιάλ, καθώς κάτι ανάλογο είχε συμβεί το 1974 από την Πολωνία, αλλά και το 1982 από το Βέλγιο. Σε αμφότερες περιπτώσεις, η «αλμπισελέστε» αποκλείστηκε από το τουρνουά στη δεύτερη φάση του.

Αναλυτικά οι ήττες της Αργεντινής στην πρεμιέρα της σε Μουντιάλ:

1974, Πολωνία - Αργεντινή 3-2

1982, Βέλγιο - Αργεντινή 1-0

1990, Αργεντινή - Καμερούν 0-1

2022, Αργεντινή - Σαουδική Αραβία 1-2

 

Βασίλης Βασιλείου

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης