Μουντιάλ 2022

Πώς η Scaloneta απελευθέρωσε τον Μέσι κι επανέφερε την χαρά στην Αργεντινή

Πώς η Scaloneta απελευθέρωσε τον Μέσι κι επανέφερε την χαρά στην Αργεντινή
Η Αργεντινή ρίχνεται στην μάχη του Παγκοσμίου Κυπέλλου και το BN Sports γράφει για το πως ο Λιονέλ Σκαλόνι και οι συνεργάτες του κατάφεραν να φέρουν ξανά το χαμόγελο τόσο στον Μέσι όσο και στην ίδια την χώρα.
Σχετικά Άρθρα

Γράφει ο Θοδωρής Βασίλης

To 2018 η Αργεντινή είχε φτάσει σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Η ήττα από την μετέπειτα παγκόσμια πρωταθλήτρια Γαλλία με 4-3 στην φάση των 16 έβγαλε στην επιφάνεια όλα εκείνα τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η «αλμπιτσελέστε». Η διαφθορά στην Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία με διοικούντες εμπλεκόμενους στα σκάνδαλα της FIFA, με στημένες εκλογές για την ανάδειξη προέδρου, αλλά και με την απογοήτευση λόγω των συνεχόμενων αποτυχιών (τρεις σερί χαμένοι τελικοί Μουντιάλ 2014, Copa America 2015, 2016), το μέλλον μόνο αισιόδοξο δεν έδειχνε. Την ίδια ώρα ο Μέσι έδειχνε να λυγίζει κάτω από το βάρος της προσδοκίας της αντικατάστασης του Μαραντόνα με το εθνόσημο στο στήθος.

Πολλοί στην χώρα θεωρούσαν πως μόνο με την παρουσία του Χόρχε Σαμπάολι στον πάγκο η εθνική Αργεντινής αυτόματα θα γινόταν ομάδα η οποία σε κάθε ματς θα κέρδιζε με τον Μέσι να πετυχαίνει τρία και τέσσερα γκολ. Κανείς όμως τότε δεν είχε μπει στην διαδικασία να εξετάσει αν ο Σαμπάολι ήταν ο κατάλληλος εκείνη την στιγμή και το αν ταίριαζε στην εθνική, αλλά ο φόβος ενός πιθανού και συνάμα ντροπιαστικού αποκλεισμού (εκείνη την στιγμή οι γκαούτσος δεν προκρίνονταν απευθείας άλλα θα έμπαιναν στην διαδικασία των μπαράζ) τους έκανε να δώσουν εν λευκώ την ομάδα στον ιδιόρρυθμο τεχνικό ζητώντας του παράλληλα άμεσα αποτελέσματα και το πιο βασικό το ίδιο το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ο νυν τεχνικός της Σεβίλλης ήταν ο 8ος προπονητής του Μέσι στα 13 χρόνια παρουσίας του στην Εθνική κάτι που έδειχνε πως δεν υπήρχε ένα σταθερό πλάνο. Η απομάκρυνση του Σαμπάολι έφερε αρχικά ως προσωρινό τον Λιονέλ Σκαλόνι στον πάγκο. Ο άλλοτε  προπονητής της U-20 της Αργεντινής αποφάσισε να φέρει στο πλευρό του άλλον έναν θρύλο της χώρας, τον Πάμπλο Αϊμάρ ο οποίος ήταν προπονητή της Αργεντινής U-17 την οποία μάλιστα το 2019 την οδήγησε στην κατάκτηση του τίτλου στην Λατινική Αμερική το 2019.

Οι προσθήκες με ανθρώπους που έχουν γράψει ιστορία συνεχίστηκαν. Στο επιτελείο προστέθηκε ο Ρομπέρτο Αγιάλα, ένας από τους καλύτερους αμυντικούς που έχει δει ποτέ η Ευρώπη, αλλά και τον Βάλτερ Σάμουελ ο ορισμός του σκληροτράχηλου αμυντικού που έκανε σπουδαία καριέρα σε Ρόμα, Ρεάλ και Ίντερ. Μαζί με τον προπονητή τερματοφυλάκων Μαρτίν Τοκάλι, ο συνολικός αριθμός των διεθνών συμμετοχών των βοηθών του Σκαλόνι έφτανε τις 223! Το πρόβλημα όμως ήταν πως σχεδόν όλοι τους μόλις ξεκινήσει την προπονητική τους καριέρα.

Για τον λόγο αυτό αποφασίστηκε υπεύθυνος της εθνικής να αναλάβει ο σπουδαίος Λουίς Σέζαρ Μενότι ο οποίος ήταν ο προπονητής που οδήγησε την «αλμπιτσελέστε» στο πρώτο της Παγκόσμιο Κύπελλο το 1978. Ο Μενότι από την πρώτη στιγμή τόνιζε πως ο συνδυασμός της αγωνιστικής εμπειρίας και της έμφυτης γνώσης του παιχνιδιού θα μπορούσε να καλύψει την προπονητική απειρία όλους του προπονητικού σταφ. «Είναι νέοι και έχουν σοβαρή διάθεση να δουλέψουν. Είναι γεμάτοι ιδέες» απαντώντας στους φόβους περί απειρίας στην άκρη του πάγκου.

Χοσέ Πέκερμαν ο δημιουργός αυτής της γενιάς

Όλη αυτή η γενιά είχε δύο προπονητές που τους καθόρισε ως ποδοσφαιριστές. Τον Μαρσέλο Μπιέλσα αλλά κυρίως τον Χοσέ Πέκερμαν. «Ο Πέκερμαν μας έκανε να καταλάβουμε πως το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι βασισμένο στην κοινή λογική και στην ηρεμία. Θυμάμαι μια μέρα όταν ο Χοσέ ήρθε πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο U20 στη Μαλαισία το 1997. Είχε κερδίσει το τουρνουά το 1995 και μας καθησύχασε. «Μην ανησυχείς. Θα τα πάμε καλά». Σήμερα, αρκετοί από εμάς από αυτήν την ομάδα μαζευτήκαμε και συνειδητοποιήσαμε ότι παίξαμε καλά εν μέρει χάρη στην ηρεμία του Χοσέ. Και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα και τώρα. Αυτό που θαυμάζω περισσότερο στον Σκαλόνι είναι η ηρεμία με την οποία έχει πάρει τη θέση του, το πόσο καλά χειρίζεται το γεγονός πως βρίσκεται σε μία από τις σημαντικότερες θέσεις στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, η επικοινωνία του και η σχέση που έχει με τους παίκτες. Μερικές φορές, στο ποδόσφαιρο, έχεις ένα συναίσθημα - και η αίσθηση σε αυτά τα χρόνια που ο Σκαλόνι είναι προπονητής της Αργεντινής, μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά είναι απολύτως θετική», έχει δηλώσει σε μια συνέντευξη του ο Αϊμάρ.

jose_pekerman.jpg

Αυτό που κατάφερε ο Σκαλόνι μαζί με τους υπόλοιπους συνεργάτες του ήταν να δημιουργήσει μια ομάδα που έβαζε το συναίσθημα της χαράς σε οτιδήποτε απαιτούσε υψηλή απόδοση (ατομική ποιότητα, στρατηγική, τακτική, κατανόηση, αυτοπεποίθηση). Η λεγόμενη Scaloneta. Η Αργεντινή κέρδιζε και κάθε ματς ήταν μια απόλαυση για τον Μέσι και τους συμπαίκτες του. Το κλειδί ήταν η απελευθέρωση του Αργεντινού σούπερ σταρ όπως είχε αποκαλύψει ο Αϊμάρ. «Δεν μου αρέσει να ακούω ότι δεν υπάρχουν πλέον δημιουργικοί παίκτες. Δεν μου αρέσει να το ακούω αυτό ειδικά μετά από 800 αυτοματοποιημένες προπονήσεις. Είναι πολύ πιθανό να μην υπάρχουν δημιουργικοί παίκτες αν όλα είναι αυτόματα. Καταλαβαίνω το παιχνίδι θέσης. Καταλαβαίνω την επίθεση στον χώρο. Αλλά πιστεύω περισσότερο ότι εμείς ως προπονητές πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη για αυτήν την υποτιθέμενη ή πραγματική έλλειψη δημιουργικότητας. Αυτά τα αμυντικά μπλοκ μπορούν να ξεπεραστούν από έναν δημιουργικό παίκτη. Ένας δημιουργικός (παίκτης) ντριμπλάρει. Ένας δημιουργικός παίκτης επινοεί κάτι διαφορετικό όταν όλα είναι μονότονα. Και αυτός πρέπει να είναι ο στόχος, η δημιουργία. Το ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο σκάκι, αλλά και συναίσθημα και φαντασία».

Ο Σκαλόνι βρήκε το κουμπί του Μέσι

Για τον λόγο αυτό ο Σκαλόνι άφησε στην άκρη το ιδιαίτερο 2-3-3-2 του Σαμπάολι με το οποίο έγραψε ιστορία στην Χιλή, αλλά στην Αργεντινή απέτυχε παταγωδώς εμπνευσμένη. Ένα σύστημα καθαρά θέσεων με την πίεση στον αντίπαλο και διατήρηση της κατοχής. Ένα σύστημα που χρειάζεται χρόνο για να δουλευτεί και η Αργεντινή το 2018 δεν είχε οδηγώντας στον πρόωρο αποκλεισμό και την απόλυση του. Η Αργεντινή απέτυχε να μεγιστοποιήσει τις ικανότητες του Μέσι με τη σύγχρονη προσέγγιση των τριών μπακ του Σαμπάολι. Ο Μέσι σημείωσε μόλις ένα γκολ στη Ρωσία και απογοητευόταν συνεχώς από τα συμπαγή αμυντικά σετ των αντιπάλων.

Από την πλευρά του ο Σκαλόνι πήγε σε ένα παραδοσιακό 4-3-2-1 που επιτρέπει στον Μέσι να έχει σε μεγάλα χρονικά διαστήματα την μπάλα στα πόδια του και να δείχνει περισσότερο ενεργός κατά την διάρκεια του παιχνιδιού. Και η απελευθέρωση αυτή φάνηκε ξεκάθαρα στο πρόσφατο Copa America όπου ο Μέσι πραγματοποίησε ένα τρομερό τουρνουά, ενώ ένα χρόνο αργότερα κόντρα στην Ιταλία στο Γουέμπλεϊ για το Finalissima διέλυσε την «Σκουάντρα Ατζούρα».

Η Αργεντινή όμως δεν είναι μόνο ο Μέσι. Πίσω στην άμυνα ξεχωρίζει ο Οταμέντι ο οποίος έχει ουσιαστικά τον ίδιο ρόλο που είχε παλιότερα ο Σάμουελ. Ο αμυντικός της Μπενφίκα στην ημέρα του είναι απροσπέλαστος, ενώ όσο ύψος του λείπει τόσο φυσική δύναμη έχει που μπορεί να καταστρέψει τον αντίπαλο επιθετικό, ενώ ο Εμιλιάνο Μαρτίνες κάτω από τα γκολπόστ δίνει εκείνη την σιγουριά που έλειπε στην ομάδα από την εποχή του Γκοϊκοϊτσέα. Το πιο σημαντικό ρόλο όμως στο σύστημα  του Σκαλόνι είναι η τριάδα στο κέντρο. Ντε Πολ – Λο Σέλσο (ο οποίος θα απουσιάσει λόγω τραυματισμού) – Παρέδες είναι τόσο καλοί με την μπάλα και το πως ανεβάζουν ή κατεβάζουν τον ρυθμό του αγώνα δίνοντας έτσι την δυνατότητα στον Μέσι να έχει έναν πιο ελεύθερο ρόλο και να κάνει τα μαγικά του. 

messi_5_2.jpg

Το πόσο χαίρεται ο 35χρονος πια αστέρας την παρουσία του στην εθνική Αργεντινής φαίνεται ξεκάθαρα και στις δηλώσεις του. «Είχα εμπιστοσύνη σε αυτόν το γκρουπ παικτών. Είναι ένα γκρουπ με καλούς ανθρώπους που πάντα προχωρούν μπροστά, που ποτέ δεν έχουν παραπονεθεί για τίποτα». Ακόμα καλύτερη είναι η σχέση που έχει αποκτήσει ο σούπερ σταρ της Παρί με τον προπονητή του.« Έχω μια σχέση μαζί του που δεν περιορίζεται σε μια τυπική σχέση παίκτη-προπονητή», είχε τονίσει παλιότερα ο Σκαλόνι. «Είμαι πολύ κοντά του όπως και με τους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές. Θα είμαι αιώνια ευγνώμων σε αυτόν και στους συμπαίκτες του. Γιατί ξέρω καλά πως στο τέλος όλη η προσπάθεια μας θα αποδώσει καρπούς. Πόσες φορές έφτασε ο Μέσι στο σημείο να σταματήσει από την εθνική εξαιτίας όλων των απογοητεύσεων και όλων όσων είχαν συμβεί; Τελικά έμεινε και όλοι είδατε το αποτέλεσμα. Είμαστε 36 ματς αήττητοι με δύο τρόπαια. Αλλά αυτό είναι το λιγότερο. Σημασία έχει ότι όλοι χαιρόμαστε που είμαστε εδώ και θα χαρούμε το κάθε παιχνίδι».

Το αν στο τέλος η Αργεντινή και ο Μέσι θα τα καταφέρουν είναι μια άλλη ιστορία. Το σίγουρο είναι ότι αυτή η ομάδα αποπνέει υγεία και το κυριότερο ο Μέσι δείχνει να είναι σε τρομερή κατάσταση. Ο ίδιος απέβαλε από πάνω το όλο αυτό το βάρος της σύγκρισης με τον Ντιέγκο και πλέον παίζει το πιο μεστό του ποδόσφαιρο. Το Copa America ήταν κατά κάποιο τρόπο λυτρωτικό. Εκεί που υπέφερε κάθε φορά που έφτανε στο Μπουένος Άιρες, πλέον το χαίρεται. Και τώρα ήρθε η ώρα να υποφέρουν οι αντίπαλοί του.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης