Μουντιάλ 2022

Ένερ Βαλένσια: Οι αριθμοί δεν λένε ψέματα για τον εθνικό ήρωα του Εκουαδόρ (video)

Ένερ Βαλένσια: Οι αριθμοί δεν λένε ψέματα για τον εθνικό ήρωα του Εκουαδόρ (video)
Η πρεμιέρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου γέννησε κιόλας πρωταγωνιστή και αυτός ακούει στο όνομα Ένερ Βαλένσια. Ο απόλυτος ρέκορντμαν του Εκουαδόρ που «καθάρισε» την οικοδέσποινα ομάδα του Κατάρ σε ένα ημίχρονο και συγκέντρωσε τα φώτα γύρω από το όνομα του. Δεν είναι και λίγα τα όσα έχει καταφέρει...

Τρία τέρματα σε ένα ημίχρονο σκόραρε o 33χρονος επιθετικός της Φενέρμπαχτσε, με το πρώτο να ακυρώνεται χάρη στην χρήση της νέας τεχνολογίας του ημιαυτόματου offside. Ο ίδιος όχι μόνο δεν πτοήθηκε, αλλά μέσα σε ένα τέταρτο (16'-31') έγραψε με συνοπτικές διαδικασίες το 2-0, σκορ με το οποίο οι δύο μονομάχοι (Κατάρ - Εκουαδόρ) πήγαν στα αποδυτήρια. Μία εύστοχη εκτέλεση πέναλτι και μία κεφαλιά οβίδα που τον έκαναν τον απόλυτο πρωταγωνιστή της πρεμιέρας του Μουντιάλ.



Όμοιο σκόρερ δεν έχουμε δει στην Ελλάδα

Μπορεί το όνομα του να μην κάνει γκελ στους απανταχού ποδοσφαιρόφιλους της Ευρώπης, ωστόσο τα όσα έχει καταφέρει με το εθνόσημο είναι μοναδικά. Με άλλα λόγια έχει πετύχει 37 γκολ σε 75 επίσημες αναμετρήσεις, όντας ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της πατρίδας του... βρίσκοντας δίχτυα σχεδόν στο 1/2 των αναμετρήσεων που αγωνίζεται. Ο απόλυτος αρχηγός, που «κουβαλάει» μία χώρα στις πλάτες του. Για να αναλογιστεί κανείς το μέγεθος της επιτυχίας του, ο σπουδαίους Νίκος Αναστόπουλος που αποτελεί το κορυφαίο «κανόνι» της Ελλάδας, έχει βρει δίχτυα οκτώ φορές λιγότερο σε 74 συμμετοχές με το Εθνική.



Υπό την σκιά της τουρκικής Super Lig

Το γειτονικό πρωτάθλημα στο οποίο διαπρέπουν οι Μπακασέτας και Σιώπης δεν συγκεντρώνει τα φώτα του διεθνούς τύπου. Κατά συνέπεια οι πρωταγωνιστές του δεν έχουν την ίδια προβολή με τα πολυδιαφημιζόμενα πρωταθλήματα της «Γηραιάς Ηπείρου». Σε περίπτωση όμως που παρακολουθήσει κανείς τα όσα συμβαίνουν στην Τουρκία, θα συνειδητοποιήσει ότι ο κ. Βαλένσια αποτελεί σκόρερ ολκής. Ήδη φέτος μετρά 13 τέρματα σε μόλις 12 αναμετρήσεις, έχοντας κατορθώσει να μοιράσει και τέσσερις ασίστ!


Στατιστικό που τον αναδεικνύει κορυφαίο σκόρερ

Δύο γκολ σε μόλις λίγα λεπτά δείχνουν ότι ο παίκτης της Φενέρμπαχτσε θέτει γερή υποψηφιότητα για το βραβείο του πρώτου σκόρερ. Τα στατιστικά μαρτυρούν ότι για να κερδίσει κάποιος αυτή την διάκριση χρειάζεται να σκοράρει έξι γκολ, γεγονός που σημαίνει ότι η συγκομιδή του Βαλένσια, ισοδυναμεί με το 1/3 των όσων προαπαιτούνται. Έχει συμπληρώσει ήδη το 33,3% του στόχου του.


Εθνικός ήρωας του Εκουαδόρ

Τα Παγκόσμια Κύπελλα γεννούν ιστορίες και ο Βαλένσια έχει γράψει με «χρυσά γράμματα» το όνομα του σε αυτή του Εκουαδόρ. Έγινε ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του Ισημερινού σε Μουντιάλ (πέντε τέρματα) και μόλις ο δεύτερος που βρίσκει δίχτυα σε δύο διαφορετικές διοργανώσεις (2014, 2022). Ο έτερος πρώην διεθνής με τον οποίον μοιράζεται αυτή την τιμή είναι ο Αγκουστίν Ντελγάδο που είχε καταφέρει κάτι ανάλογο στα τουρνουά του 2002 και 2006. Τέλος... ο απίθανος Ένερ έχει σημειώσει τα πέντε τελευταία γκολ της ομάδας του στο Μουντιάλ. Οι μόνοι που έχουν πετύχει περισσότερα διαδοχικά είναι οι σπουδαίοι Εσουσέμπιο (Πορτογαλία), Σαλένκο (Ρωσία) και Πάολο Ρόσι (Ιταλία)!


Αντώνης Νιανιάς

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης