Μουντιάλ 2022

Οκτώ «αντιστάρ» ήρωες των Μουντιάλ!

Οκτώ «αντιστάρ» ήρωες των Μουντιάλ!
Το Μουντιάλ του Κατάρ βρίσκεται στις οθόνες μας. Σε κάθε διοργάνωση τα βλέμματα στρέφονται στους μεγάλους αστέρες. Σήμερα όμως το BN sports σας παρουσιάζει 8 όχι και τόσο δημοφιλείς ήρωες των Μουντιάλ!
Ζυστ Φονταίν, 1958


Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1958, ο γάλλος επιθετικός Ζυστ Φονταίν σκόραρε 13 φορές! Η επίδοση αυτή κρατάει φυσικά μέχρι σήμερα και μοιάζει αδύνατο κάποιος να την πλησιάσει έστω!

Γνωστός για την εκτελεστική του δυνοτητα αλλά και την ευκολία και με τα δύο πόδια, ο Φονταίν σκόραρε και στα έξι ματς των Γάλλων που τερμάτισαν στην θέση. Η καριέρα του πάντως διακόπηκε πρόωρα, αφού ένας τραυματισμός στο γόνατο τον ανάγκασε να αποσυρθεί στα 28 του.

Πάολο Ρόσι, 1982

 

Στη διοργάνωση του 1982 ο Πάολο Ρόσι δεν ήταν ο στράικερ που όλοι περίμεναν πως θα «τινάξει» τα δίχτυα. Ωστόσο ο ίδιος διέψευσε άπαντες.

Ήταν ο ήρωας της Ιταλίας στη μεγάλη νίκη επί της Βραζιλίας με 3-2, πετυχαίνοντας χατ-τρικ. Σκόραρε και το πρώτο γκολ του τελικού με τη Γερμανία (νίκη 3-1 για τους Ιταλούς) τελειώνοντας το τουρνουά ως ο πρώτος σκόρερ! Έτσι, κέρδισε τη μεταγραφή του στη Γιουβέντους.

Ζοσιμάρ, 1986

 

Ο δεξιός μπακ Ζοσιμάρ, δεν είχε αγωνιστεί με τη φανέλα της Βραζιλίας μέχρι και την κλήση του για το Μουντιάλ του 1986. Πήγε στη διοργάνωση ως «δεύτερος», αλλά ο τραυματισμός του βασικού Έντσον, του έδωσε την ευκαιρία να αγωνιστεί.

Σκόραρε λοιπόν στο ντεμπούτο του κόντρα στην Ιρλανδία, ενώ πέτυχε και ένα ακόμη γκολ στο ματς με την Πολωνία (4-0). Δύο χρόνια αργότερα έκανε το «βήμα εκτός Ευρώπης» φορώντας τη φανέλα της Σεβίλλης με την οποία έγινε ακόμη πιο γνωστός στο ποδοσφαιρικό κοινό.

Ροζέ Μιλά, 1990 

 

Στα γήπεδα της Ιταλίας το 1990 εμφανίστηκε ένας Καμερουνέζος στα 38 του. Ο Ροζέ Μιλά ύστερα από πιέσεις του ίδιου του προέδρου της χώρας επέστρεψε στην ενεργό δράση με τη φανέλα της πατρίδας του.

Έπαιξε σαν έφηβος στη διοργάνωση, πετυχαίνοντας 4 γκολ σε 5 ματς στην πορεία των Αφρικανών μέχρι τα προημιτελικά. Έγινε έτσι ο γηραιότερος σκόρερ των Μουντιάλ, ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα, στα 42 του, έπαιξε και σκόραρε πάλι, καταρρίπτοντας το δικό του ρεκόρ!

Όλεγκ Σαλένκο, 1994

 

Τα όσα πέτυχε ο Ρώσος επιθετικός, Όλεγκ Σαλένκο στο τουρνουά του 1994 παραμένουν έως και σήμερα ρεκόρ στη διοργάνωση. Ο Σαλένκο πέτυχε 6 τέρματα στο συγκεκριμένο τουρνουά και κατέκτησε το «χρυσό παπούτσι».

Πέντε από αυτά ήρθαν στη νίκη των Ρώσων επί του Καμερούν (6-1) κάτι το οποίο δεν έχει καταφέρει κανείς μέχρι σήμερα. Όπως επίσης κανείς δεν έχει καταφέρει να αναδειχθεί πρώτος σκόρερ, ενώ η ομάδα του έμεινε εκτός από τους ομίλους! 

Φάμπιο Γκρόσο, 2006

 

Ο «τρελός» Ιταλός, Φάμπιο Γκρόσο ήταν ένας από τους ανέλπιστους πρωταγωνιστές της Ιταλίας στα γήπεδα της Γερμανίας. Ο Μαρσέλο Λίπι πίστεψε πολύ σε αυτόν και του έδωσε φανέλα βασικού.

Ο Γκρόσο ήταν εκείνος που κέρδισε το πέναλτι στο τελευταίο λεπτό του αγώνα με την Αυστραλία για τους «16», στο οποίο ευστόχησε ο Τότι. Ήταν εκείνος που μετά το μαγικό άγγιγμα του Πίρλο νίκησε τον Λέμαν στο 119’ του ημιτελικού με τη Γερμανία. Και τέλος; Πέτυχε το νικητήριο πέναλτι στον τελικό με τη Γαλλία, δίνοντας το τρόπαιο στη χώρα του!

Ντιέγκο Φορλάν, 2010

 

Ο Ντιέγκο Φορλάν πάντα θα είναι στο μυαλό μας ως ο παίκτης που ξεχώρισε στο Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής. Ο Ουρουγουανός στράικερ αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ ενώ του απονεμήθηκε και το βραβείο για τον καλύτερο παίκτη του θεσμού!

Η “Jabulani”, η επίσημη μπάλα της διοργάνωσης κατακρίθηκε από πολλούς αθλητές. Ο Φορλάν ωστόσο έκανε προπόνηση με αυτή 3 μήνες πριν τη σέντρα του Μουντιάλ. Δικαιώθηκε καθώς σκόραρε απέναντι σε Νότια Αφρική, Γκάνα, Ολλανδία και Γερμανία, στο τουρνουά που η χώρα του τερμάτισε 4η!

Τιμ Κρούλ, 2014

 

Η λίστα κλείνει με έναν τερματοφύλακα. Το 2014 στη Βραζιλία, η Κόστα Ρίκα απέκλεισε την εθνική μας ομάδα στα πέναλτι της πρώτης νοκ-αουτ φάσης. Στον αμέσως επόμενο γύρο βρήκε απέναντί της την Ολλανδία

Με το ματς να οδεύει προς τα πέναλτι ο Λουίς Φαν Χάαλ προέβη σε μια…περίεργη κίνηση. Πέρασε στον αγωνιστικό χώρο τον Τιμ Κρούλ στη θέση του Σίλεσεν. Εκείνος; Τον δικαίωσε απόλυτα αφού έπιασε 2 πέναλτι και έστειλε τους «Οράνιε» στα ημιτελικά. Παραμένει μέχρι και σήμερα ο μοναδικός κιπερ που έγινε αλλαγή μονάχα για να αγωνιστεί στη «ρωσική ρουλέτα»!

Μανώλης Μακρόπουλος

www.bnsports.gr


 

 

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης