Μουντιάλ 2022

Λόταρ Ματέους, ο Γερμανός που έπαιξε σε 5 σερί Μουντιάλ!

Λόταρ Ματέους, ο Γερμανός που έπαιξε σε 5 σερί Μουντιάλ!

Ο Λόταρ Ματέους, ο Γερμανός "θρύλος" του ποδοσφαίρου κατέχει -μαζί με 2 ακόμη- ένα σπάνιο ρεκόρ: τη συμμετοχή σε 5 διαδοχικά Μουντιάλ!

Ο Λόταρ Ματέους θεωρείται ως ένας εκ των κορυφαίων Γερμανών ποδοσφαιριστών της ιστορίας. Κατέκτησε πάμπολλους τίτλους στην καριέρα του, μεταξύ των οποίων φυσικά ξεχωρίζει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1990 στα γήπεδα της Ιταλίας.

Ωστόσο, πέρα από τα της καριέρας του, ο Ματέους έχει καταφέρει κάτι που μονάχα 2 ποδοσφαιριστές ακόμή έχουν πετύχει στην ιστορία των Μουντιάλ. Έχει αγωνιστεί σε 5 σερί διοργανώσεις!

 
Το ντεμπούτο και η πορεία ως τη 2η θέση από τον πάγκο!

Σε ηλικία 21 ετών, ο Ματέους καλείται από τον ομοσπονδιακό τεχνικό της -τότε- Δυτικής Γερμανίας, στην αποστολή για το Μουντιάλ της Ισπανίας. Ο νεαρός τότε μέσος είχε δείξει σημάδια του πλούσιου ταλέντου του, όμως ήταν "πίσω" στην ιεραρχία από τον Πολ Μπράιτνερ.

Έπαιξε μονάχα σε 2 παιχνίδια, 29' εναντίον της Χιλής στο νικηφόρο 4-1 και ακόμη 24' στο επίσης νικηφόρο με 1-0 παιχνίδι με την Αυστρία, αμφότερα για τη φάση των ομίλων.

Οι Γερμανοί έφτασαν μέχρι τον τελικό της διοργάνωσης, στον οποίο ηττήθηκαν από την Ιταλία του Πάολο Ρόσι με 3-1. Ο Ματέους μπορεί να πήρε το πρώτο του μετάλλιο ως φιναλίστ, παρακολούθησε όμως σχεδόν όλο το τουρνουά από τον πάγκο..

Ο ηγέτης που βρήκε μπροστά του τον μεγάλο Μαραντόνα!

Έχουν περάσει 4 χρόνια. Ο Ματέους είναι πια 25 χρονών. Πιο ώριμος, πιο έμπειρος και φυσικά πιο ικανός να ηγηθεί της χώρας του. Και το πράττει. Αγωνίζεται σε όλα τα ματς βασικός και μάλιστα πετυχαίνει και το πρώτο του γκολ στη διοργάνωση!

Στο παιχνίδι για τους "16" με το Μαρόκο το γκολ του είναι αυτό που κρίνει το νικητή και στέλνει τα "πάντσερ" στην επόμενη φάση. Εκτελεί εύστοχα το δικό του πέναλτι στην ψυχοφθόρο διαδικασία κόντρα στο Μεξικό για τους "8", ενώ είναι καθοριστικός στο 2-0 του ημιτελικού με τη Γαλλία.

Ο Θεός όμως έχει άλλα σχέδια για τον τελικό. Ή αν θέλετε, ο Θεός παίζει ο ίδιος στον τελικό. Ήταν -και θα είναι για πάντα- το Μουντιάλ του Μαραντόνα έκεινο του 1986. Ο "Ντιεγκίτο" οδήγησε την Αργεντινή στην κορυφή του κόσμου και τον Ματέους σε έναν δεύτερο διαδοχικό χαμένο τελικό!

Το κακό δεν...τρίτωσε, η εκδίκηση ήρθε!

Παγκόσμιο Κύπελλο 1990, Ιταλία. Ο Λόταρ Ματέους "κατεβαίνει" στη διοργάνωση ως ο αρχηγός της Γερμανίας που μετά από δύο διαδοχικές αποτυχίες ψάχνει τη λύτρωση. Στο 3ο του πλεόν Μουντιάλ και όντας 29 ετών, είναι πιο έτοιμος από ποτέ!

Πετυχαίνει 3 γκολ στους 2 πρώτους αγώνες του ομίλου (2 με Γιουγκοσλαβία και 1 με Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) και είναι η κινητήριος δύναμη της Γερμανίας. Είναι εκείνος που σκοράρει το μοναδικό γκολ στον προημιτελικο με την Τσεχοσλοβακία και αφού η Γερμανία περνάει στα πέναλτι από την Αγγλία είναι έτοιμος για τον 3ο του -σερί- τελικό.

Η μοίρα τα φέρνει έτσι και αντίπαλος είναι και πάλι η Αργεντινή και ο φίλος του, Ντιέγκο. Στον τελικό της Ρώμης όμως κανείς δε μπορούσε να σταματήσει τον Λόταρ και την παρέα του που με το πέναλτι-γκολ του Αντρέας Μπρέμε πήραν το βαρύτιμο τρόπαιο. Το 1990 ήταν η μακράν κορυφαία σεζόν της καριέρας του, καθώς πέρα από το Μουντιάλ, αναδείχθηκε: κορυφαίος Γερμανός της χρονιάς, κορυφαίος ευρωπαϊος παίκτης της χρονιάς και κορυφαίος παίκτης του κόσμου!

Οι δύο αποκλεισμοί στα προημιτελικά και τα ρεκόρ!

Οι ΗΠΑ ήταν η χώρα που ανέλαβε τη διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου για το 1994. Ήταν μάλιστα το πρώτο στο οποίο έδωσε το "παρών" και η δική μας εθνική ομάδα. Οι Παγκόσμιοι πρωταθλητές Γερμανοί "ανοίγουν" τη διοργάνωση με νίκη επί της Βολιβίας (1-0).

Συνεχίζουν με ακόμη 2 νίκες και 1 ισοπαλία, αλλά στα προημιτελικά η Βουλγαρία τους "πετάει εκτός" τουρνουά (2-1). Στο υποτιθέμενο τελευταίο του ματς σε Παγκόσμιο Κύπελλο, ο Ματέους ισοφαρίζει Μαραντόνα, Ούβε Ζέελερ και Βουαντίσουαφ Ζμούντα σε συμμετοχές στη διοργάνωση (21).

Αμ δε! Τέσσερα χρόνια αργότερα ακόμη και ο ίδιος μένει έκπληκτος με την κλήση του στο Μουντιάλ της Γαλλίας. Στα 37 του χρόνια πλέον ο Ματέους δεν αγωνίζεται στο πρώτο παιχνίδι των ομίλων, αλλά παίζει σε όλα τα υπόλοιπα, μέχρι και τον οδυνηρό με 3-0 αποκλεισμό στους "8" από την Κροατία.

Έτσι, με αυτές τις 4 συμμετοχές φτάνει τις 25, αριθμό που κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει κατορθώσει να "πιάσει". Όσο για τη συμμετοχή σε 5 διαδοχικά Μουντιάλ; Μονάχα ο Μεξικανός τερματοφύλακας Αντόνιο Καρβαχάλ (από το 1950 έως το 1966) και ο επίσης Μεξικανός αμυντικός, Ράφα Μάρκες (από το 2002 έως το 2018) έχουν καταφέρει κάτι τέτοιο. Στη λίστα αυτή αναμένεται να προστεθούν φέτος οι Λίο Μέσι, Κριστιάνο Ρονάλντο και Αντρές Γκουαρδάδο!

Μανώλης Μακρόπουλος

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης