Μουντιάλ 2022

Σκωτία 1974: Αήττητη, με ένα γκολ παθητικό και… αποκλεισμένη στον πρώτο γύρο του Μουντιάλ! (video)

Σκωτία 1974: Αήττητη, με ένα γκολ παθητικό και… αποκλεισμένη στον πρώτο γύρο του Μουντιάλ! (video)

Η Σκωτία, στο Μουντιάλ του 1974 στη Δυτική Γερμανία, παρέμεινε αήττητη στον όμιλό της κόντρα σε Βραζιλία, Γιουγκοσλαβία και Ζαΐρ, συγκεντρώνοντας μάλιστα τέσσερις βαθμούς. Δεν ήταν, όμως, αρκετοί για να της δώσουν την πρόκριση στην επόμενη φάση!

Έμεινε αήττητη σε τρία παιχνίδια στον όμιλο, σημειώνοντας μία νίκη, ενώ δέχθηκε μόλις ένα γκολ και όμως, αποκλείστηκε από τη συνέχεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1974 στην πρώτη φάση του θεσμού! Αυτή είναι η ιστορία της Σκωτίας στο Μουντιάλ που διεξήχθη στη Δυτική Γερμανία, στην επιστροφή της στην τελική φάση της διοργάνωσης μετά το 1958.

Οι Σκωτσέζοι βρέθηκαν στο ίδιο γκρουπ με Βραζιλία, Γιουγκοσλαβία και Ζαΐρ. Πρώτος αντίπαλος ήταν η χώρα από την Αφρική, την οποία και κέρδισαν εύκολα με 2-0. Ακολούθησε η δύσκολη αναμέτρηση απέναντι στην κάτοχο του τροπαίου «Σελεσάο», με τη βρετανική χώρα να στέκεται πολύ καλά και να παίρνει το βαθμό της ισοπαλίας με το τελικό 0-0. Την τελευταία αγωνιστική, μοιράστηκε από έναν βαθμό με τους Ευρωπαίους (1-1), αλλά δεν ήταν αρκετός για να πάρει το «εισιτήριο» για την επόμενη φάση, τερματίζοντας πίσω από τους Γιουγκοσλάβους και τους Βραζιλιάνους.

Ο λόγος που έμεινε εκτός συνέχειας ήταν η διαφορά τερμάτων, αλλά και το γεγονός ότι ο Σκωτσέζος προπονητής, Γουίλι Όρμοντ, αγνοούσε πλήρως τον συγκεκριμένο κανονισμό σε περίπτωση ισοβαθμίας! Έτσι, με τις τρεις ομάδες να ισοβαθμούν στους τέσσερις πόντους (η νίκη τότε απέφερε δύο βαθμούς), μετά και την ισοπαλία μεταξύ Γιουγκοσλαβίας και Βραζιλίας την πρώτη αγωνιστική, το Ζαΐρ ήταν τελικά αυτό που καθόρισε την τύχη του ομίλου. Η Γιουγκοσλαβία επικράτησε εναντίον του με το εμφατικό 9-0, για να ακολουθήσει η νίκη των Λατινοαμερικάνων με 3-0, αποτέλεσμα που άφησε έξω τη Σκωτία, η οποία πλήρωσε το «φτωχό», όπως αποδείχθηκε 2-0.

Αξίζει να σημειωθεί ότι άλλες τρεις ομάδες στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου έχουν αποκλειστεί ως αήττητες από την πρώτη φάση της διοργάνωσης. Πρόκειται για το Καμερούν το 1982, το Βέλγιο στο Μουντιάλ του 1998 στη Γαλλία και τη Νέα Ζηλανδία το 2010. Όλες σταμάτησαν στη φάση των ομίλων χωρίς να ηττηθούν, ταυτόχρονα όμως δεν είχαν καταφέρει να σημειώσουν και κάποια νίκη.

Έτσι, η Σκωτία αποτελεί τη μοναδική χώρα που έφτασε τουλάχιστον σε μία νίκη στον όμιλο, παρέμεινε αήττητη, αλλά δεν πήρε την πρόκριση για τη δεύτερη φάση. Χρόνια αργότερα, ο Όρμοντ δήλωσε ότι αν είχε ενημερωθεί σχετικά με την ισχύ της διαφοράς τερμάτων, θα είχε ζητήσει από τους ποδοσφαιριστές του να σκοράρουν περισσότερα γκολ στο πρώτο παιχνίδι απέναντι στο Ζαΐρ!


Τάσος Φαραός

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης