Μουντιάλ 2022

Από τον Λοράν, στον Ρένσενμπρινκ και τον Άλμπακ: Τα ορόσημα των 2.548 γκολ στην ιστορία των Μουντιάλ! (video)

Από τον Λοράν, στον Ρένσενμπρινκ και τον Άλμπακ: Τα ορόσημα των 2.548 γκολ στην ιστορία των Μουντιάλ! (video)

Κατά τη διάρκεια των 21 διοργανώσεων Μουντιάλ ως σήμερα έχουν σημειωθεί 2.548 γκολ, από 1.300 διαφορετικούς ποδοσφαιριστές. Οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν σκοράρει λίγες φορές, ενώ μόλις 13 έχουν κατορθώσει να πετύχουν διψήφιο αριθμό. Υπάρχει όμως και μια εξάδα ποδοσφαιριστών που έχει «γράψει ιστορία» με γκολ-ορόσημα στο θεσμό!

Σχετικά Άρθρα

Λίγο πριν την έναρξη της 22ης έκδοσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου, το BN Sports ρίχνει ακόμα μια ματιά στο παρελθόν και θυμάται πέντε γκολ, ιστορικής σημασίας για το θεσμό, ξεκινώντας φυσικά από το νούμερο... ένα!

Η πρώτη δεν... ξεχνιέται ποτέ

Στο πρώτο Μουντιάλ που διοργανώθηκε ποτέ, αυτό του 1930 στην Ουρουγουάη, έλαβαν μέρος 13 ομάδες, με τους διοργανωτές να κατακτούν το τρόπαιο στο τέλος. Η αρχή ωστόσο, έγινε στις 13 Ιουλίου με την αναμέτρηση της Γαλλίας κόντρα στο Μεξικό. Οι «τρικολόρ» επικράτησαν με σκορ 4-1 και ένα από αυτά τα γκολ έμεινε στην ιστορία, ως το πρώτο που επετεύχθη σε Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ο... τυχερός, ήταν ο Γάλλος Λουσιέν Λοράν, ο οποίος «άνοιξε» το δρόμο για τη νίκη της ομάδας του στο 19ο λεπτό με ένα βολέ και για πάντα η πρώτη σελίδα της ιστορίας του θεσμού θα γράφει το όνομά του.

zpz0w3ljmfzkilutmyxc.jpg

Γκολ «νούμερο 500»

Χρειάστηκε να περάσουν έξι διοργανώσεις για να φτάσουν τον αριθμό 500 τα γκολ σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Στη διοργάνωση του 1958 στη Σουηδία, ο Ζιστ Φοντέν ήταν αυτός που «έκλεψε» την παράσταση λόγω των 13 γκολ που σημείωσε, μια αξεπέραστη έως και σήμερα επίδοση.

Ωστόσο, ένας Σκωτσέζος, ο Μπόμπι Κόλινς είχε τη χαρά να πετύχει ένα ξεχωριστό επίτευγμα και να τραβήξει, έστω και λίγα, «φώτα» επάνω του. Η Σκωτία πέρασε και... δεν ακούμπησε από εκείνο το Μουντιάλ, τερματίζοντας τελευταία σε όμιλο με Γαλλία, Γιουγκοσλαβία και Παραγουάη. Στην ήττα με σκορ 3-2 από τη χώρα της Λατινικής Αμερικής, ο Κόλινς πέτυχε το πρώτο από τα δύο γκολ των Βρετανών, το οποίο ήταν το 500ο στην ιστορία του θεσμού.

Η συμπλήρωση της πρώτης «χιλιετίας»

«Να τα χιλιάσεις»! Μια ευχή που ακούγεται συχνά σε γιορτές γενεθλίων και στο Μουντιάλ του 1978 έγινε πραγματικότητα για τα γκολ της διοργάνωσης. Το 1000ο τέρμα στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου σημειώθηκε από τον Ολλανδό, Ρομπ Ρένσενμπρινκ, στη φάση των ομίλων.

Οι «οράνιε» μπορεί να ηττήθηκαν με σκορ 3-2 από την Σκωτία, όμως κατάφεραν να προκριθούν στα νοκ-άουτ, ενώ το ένα από τα δύο γκολ ήρθε από τον Ρένσεμπρινκ, ο οποίος χάραξε το όνομά του ανεξίτηλα στη «Βίβλο» των Μουντιάλ. Μάλιστα, ο Ολλανδός φορ θα μπορούσε να είχε γίνει... εθνικός ήρωας στον τελικό της διοργάνωσης κόντρα στην Αργεντινή, αφού δευτερόλεπτα πριν τη λήξη της κανονικής διάρκειας έστειλε την μπάλα στο δοκάρι. Αν είχε σκοράρει εκεί, σίγουρα η έκβαση θα ήταν διαφορετική, αφού η «αλμπισελέστε» ήταν αυτή που πανηγύρισε τελικά το τρόπαιο στην παράταση.

Το 1.500άρι «έπεσε» στον όμιλο της Ελλάδας

Το Μουντιάλ των ΗΠΑ το 1994 είναι γνωστό ως το πρώτο που συμμετείχε η εθνική Ελλάδας, για το χαμένο πέναλτι του Μπάτζιο στον τελικό κόντρα στη Βραζιλία, αλλά και για την τιμωρία του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα για ντόπινγκ.

Ωστόσο, υπάρχει ακόμη ένας λόγος να μνημονεύεται εκείνη η διοργάνωση και αυτός είναι το γκολ νούμερο 1.500 που πέτυχε ο Κλαούντιο Κανίγια. Ο Αργεντίνος ήταν αυτός που με δύο δικά του τέρματα χάρισε τη νίκη (2-1) στη χώρα του επί της Νιγηρίας στη φάση των ομίλων, τέσσερις ημέρες μετά το 4-0 της «αλμπισελέστε» επί της εθνικής μας ομάδας.

Η δεύτερη «χιλιετία»

Δώδεκα χρόνια και τρεις διοργανώσεις μετά είχε φτάσει η στιγμή για το γκολ νούμερο 2000! Ο Σουηδός, Μάρκους Άλμπακ, βοήθησε τη χώρα να του αποσπάσει ένα βαθμό από την Αγγλία, καθώς ήταν αυτός που σημείωσε το πρώτο γκολ των Σκανδιναβών με κεφαλιά στην αναμέτρηση, η οποία ολοκληρώθηκε με σκορ 2-2 για τη φάση των ομίλων.

Το τελευταίο ορόσημο... μέχρι το επόμενο

Σε ένα όχι και τόσο εμπορικό ματς, η Τυνησία αντιμετώπισε τον Παναμά στο Μουντιάλ της Ρωσίας για τη φάση των ομίλων. Καμία από τις δύο ομάδες δεν είχαν ελπίδες πρόκρισης στα νοκ-άουτ με την παρουσία της Αγγλίας και του Βελγίου στο γκρουο, ωστόσο το μεταξύ τους παιχνίδι έμεινε στην ιστορία.

Ο Τυνήσιος Φαχρεντίν Μπεν Γιουσέφ σκόραρε λίγο μετά την έναρξη του δεύτερου μέρους για να ισοφαρίσει σε 1-1 και να πετύχει έτσι το 2.500ο γκολ σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Μάλιστα, η αφρικανική χώρα κατόρθωσε να κερδίσει με 2-1 και να σημειώσει την πρώτη της νίκη σε τελική φάση της διοργάνωσης μετά το 1978!

Πριν την έναρξη του Μουντιάλ στο Κατάρ, η «μηχανή» έχει γράψει 2.548 γκολ. Στη διοργάνωση του 2022 λοιπόν σίγουρα θα «σπάσει» το φράγμα των 2.600, ενώ δεν αποκλείεται να φτάσουμε τα 2.700 αν οι εθνικές ομάδες αγγίξουν τα νούμερα των δύο τελευταίων διοργανώσεων όπου σημειώθηκαν 171 (Βραζιλία 2014) και 169 γκολ (Ρωσία 2018).

 

Βασίλης Βασιλείου

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης