Μουντιάλ 2022

Μουντιαλικές ιστορίες: Η «κατάρα των τρίτων» είναι εδώ και παραμονεύει! (video)

Μουντιαλικές ιστορίες: Η «κατάρα των τρίτων» είναι εδώ και παραμονεύει! (video)

Η γιορτή του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, το απόλυτο αθλητικό γεγονός, το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι ξανά εδώ. Το περιμέναμε πως και πως και πλέον ήρθε η ώρα να το απολαύσουμε. Έχει ενδιαφέρον να δούμε τι ιστορίες θα δημιουργηθούν στη διοργάνωση του Κατάρ αλλά και αν θα ξανακάνει την εμφάνισή της η… κατάρα της τρίτης θέσης!

Όλες οι ομάδες θέλουν να φράσουν μέχρι το τέλος της διαδρομής, μέχρι το όνειρο της κατάκτησης του Παγκοσμίου Κυπέλλου, έστω μέχρι τον τελικό. Τι γίνεται όμως εάν τερματίσεις τρίτος;

Είναι από τα ιδιαίτερα και κάπως παράξενα που κρύβει η μεγαλύτερη ποδοσφαιρική διοργάνωση του πλανήτη. Διαχρονικά, εάν κοιτάξει κανένας την ιστορία των διοργανώσεων, θα διαπιστώσει ότι από το 1982 μέχρι και το 2002, όποια ομάδα ανέβαινε στο τρίτο σκαλί του βάθρου στο Παγκόσμιο Κύπελλο, και ήταν πάντα ευρωπαϊκή, δεν κατάφερνε μετά να προκριθεί στην τελική φάση του EURO! Οι έξι εθνικές ομάδες που κατέκτησαν την τρίτη θέση σε εκείνες τις διοργανώσεις, οι έξι καλύτερες τρίτες του κόσμου δηλαδή τότε, απέτυχαν να προκριθούν στο επόμενο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, ενώ η Ολλανδία κατάφερε να γίνει η έβδομη συνολικά όταν αποκλείστηκε από την τελική φάση του EURO του 2016 ενώ είχε καταλάβει την 3η θέση στο Μουντιάλ της Βραζιλίας το ’14.

hi-res-08300e1efcb0be87bd7fc2d6083d9386_crop_north.jpg

Πολωνία - 1982

Η λεγόμενη «κατάρα των τρίτων» ξεκίνησε το 1982 στη διοργάνωση της Ισπανίας. Η εθνική ομάδα της Πολωνίας τότε είχε καταφέρει να στεφθεί τρίτη καλύτερη ομάδα του κόσμου, έχοντας μεγάλο της ηγέτη τον  Γκρέγκορτζ Λάτο. Η Πολωνοί έφτασαν μέχρι τα ημιτελικά όπου αποκλείστηκαν από την μετέπειτα πρωταθλήτρια κόσμου, Ιταλία του Πάολο Ρόσι ενώ στον μικρό τελικό επικράτησε της Γαλλίας με 3-2 και κατέκτησε την 3η θέση στη διοργάνωση.

Μετά το Μουντιάλ της Ισπανίας, ο Λάτο ανακοίνωσε την απόσυρσή του και χωρίς τον μεγάλο της ηγέτη, η Πολωνία απέτυχε να βρεθεί στα γήπεδα της Γαλλίας στο EURO του 1984. Βέβαια, αυτό που θα μπορούσε να παρηγορήσει λίγο τους Πολωνούς είναι ότι στην τελική φάση στη Γαλλία δεν μπόρεσε να προκριθεί ούτε η Παγκόσμια πρωταθλήτρια Ιταλία!

Γαλλία - 1986

Μία παρόμοια κατάσταση με αυτή της Πολωνίας έζησε η Γαλλία τα επόμενα χρόνια. Οι «τρικολόρ» είχαν τερματίσει τρίτοι στο Μουντιάλ του Μεξικού το 1986 ωστόσο δεν κατάφεραν να βρεθούν στο EURO το 1988! Οι Γάλλοι δεν κατάφεραν να υπερασπιστούν τον τίτλο που είχαν κατακτήσει το 1984, με τον Μισέλ Πλατινί να έχει κρεμάσει τα παπούτσια του, γεγονός που μάλλον επηρέασε την εθνική ομάδα. Μάλιστα, στα προκριματικά είχαν τερματίσει τρίτοι πίσω από την Σοβιετική Ένωση και την Ανατολική Γερμανία.


Ιταλία - 1990

Η Ιταλία είναι η αλήθεια έχει να επιδείξει μερικές μεγάλες αποτυχίες διαχρονικά, πέρα φυσικά από τις τεράστιες επιτυχίες της. Μία από τις απογοητεύσεις ήταν αυτή όταν απέτυχε να προκριθεί στο EURO του 1992, γνωρίζοντας τον αποκλεισμό στα προκριματικά από την Σοβιετική Ένωση. Η «σκουάντρα ατζούρα» είχε βρεθεί στο τρίτο σκαλί του βάθρου στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1990 το οποίο και είχε διοργανώσει. Είχε φτάσει τότε μέχρι τα ημιτελικά, εκεί που αντιμετώπισε την Αργεντινή του Μαραντόνα, από την οποία και αποκλείστηκε στα πέναλτι έπειτα από το 1-1 της κανονικής διάρκειας και της παράτασης. Στον μικρό τελικό οι οικοδεσπότες επικράτησαν με 2-1 της Αγγλίας τερματίζοντας τρίτοι στην διοργάνωση.

Λίγο καιρό αργότερα, οι Ιταλοί θα έμεναν εκτός ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, μένοντας στη δεύτερη θέση, πίσω από την Σοβιετική Ένωση, στον προκριματικό όμιλο. Αξίζει να αναφερθεί ότι η Σοβιετική Ένωση αγωνίστηκε στην τελική φάση στα γήπεδα της Σουηδίας ως Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών καθώς μετά τα προκριματικά έπαψε να υφίσταται ως κράτος.  

italy-euro-92-qualifcation.jpg

Σουηδία – 1994

Η Σουηδία είχε καταφέρει να καταπλήξει τον κόσμο στο Μουντιάλ των ΗΠΑ το 1994. Τότε είχε τερματίσει στην τρίτη θέση της διοργάνωσης, επικρατώντας της άλλης μεγάλης έκπληξης του τουρνουά, της Βουλγαρίας του Κρίστο Στόιτσκοφ, με το ευρύ 4-0!


Φυσικά, οι προσδοκίες για εκείνη την ομάδα των Σκανδιναβών ήταν τεράστιες ωστόσο η Σουηδία απογοήτευσε στην προκριματική φάση του EURO του 1996, τερματίζοντας μάλιστα στην τρίτη θέση στον όμιλό τους, κι ενώ προκρίνονταν συνολικά από κάθε όμιλο οι δύο πρώτοι!

Κροατία - 1998

Το 1998, στα γήπεδα της Γαλλίας, η εθνική ομάδα της Κροατίας συμμετέχει για πρώτη φορά στην ιστορία της σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η παρέα των Νταβόρ Σούκερ, Σβόνιμιρ Μπόμπαν, Ρόμπερτ Γιάρνι και Αλιόσα Ασάνοβιτς θα καταφέρει να οδηγήσει την χώρα σε μία τεράστια διάκριση, αυτή της κατάκτησης της τρίτης θέσης στο τουρνουά! Όλοι τους μεγάλα αστέρια τότε, είχαν φάει με το… κουτάλι τα γήπεδα όντας μέλη της ομάδας της Γιουγκοσλαβίας.

Η μεγάλη επιτυχία του ’98 δεν είχε συνέχεια ωστόσο για τους Κροάτες, οι οποίοι στον προκριματικό όμιλο για του EURO 2000 έμειναν εκτός τελικής φάσης καθώς δεν μπόρεσαν να προκριθούν μέσω αγώνων μπαράζ με την Ιρλανδία.

Τουρκία - 2002

Ήδη για πέντε σερί διοργανώσεις Μουντιάλ, οι τρίτες καλύτερες ομάδες είχαν αποτύχει να βρεθούν σε τελική φάση EURO και η Τουρκία συνέχισε την… παράδοση! Οι γείτονες αποτέλεσαν μεγάλη έκπληξη στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας το 2002. Με πρωταγωνιστές τους Σουκούρ, Ρουστού και Εμρέ η Τουρκία έφτασε μέχρι την τρίτη θέση της διοργάνωσης, επικρατώντας της διοργανώτριας Κορέας με 3-2 στον μικρό τελικό.

Οι Τούρκοι παρότι είχαν μία εξαιρετική ομάδα δεν κατάφεραν να δώσουν συνέχεια σε εκείνη την επιτυχία τους. Στα προκριματικά για το EURO 2004 τερμάτισαν δεύτεροι στον όμιλό τους,

Ολλανδία - 2014

Η Γερμανία στις επόμενες δύο διοργανώσεις Μουντιάλ, το 2006 και το 2010 έσπασε την κακοδαιμονία καθώς κατάφερε να προκριθεί και τις δύο φορές στο επόμενο EURO. Σε αντίθεση όμως με τα «πάντσερ», η εθνική ομάδα της Ολλανδίας μας θύμισε ξανά την παράδοση καθώς αν και τερμάτισε τρίτη στο Μουντιάλ του 2014 στην Βραζιλία γνώρισε ταπεινωτικό αποκλεισμό από την τελική φάση του EURO 2016.

Λέτε να δούμε την «κατάρα των τρίτων» να κάνει ξανά την εμφάνισή της μετά από αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ;




Αντώνης Κεφαλωνίτης
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης