Μουντιάλ 2022

Χακάν Σουκούρ: Ο πιο γρήγορος σκόρερ σε Μουντιάλ που κατέληξε… οδηγός ταξί στην Αμερική! (video)

Χακάν Σουκούρ: Ο πιο γρήγορος σκόρερ σε Μουντιάλ που κατέληξε… οδηγός ταξί στην Αμερική! (video)

Από εθνικός ήρωας και κάτοχος του πιο γρήγορου γκολ στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου, σε πολιτικός πρόσφυγας αρκετές εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από την πατρίδα του. Αυτός είναι ο Χακάν Σουκούρ που στον μικρό τελικό του Μουντιάλ του 2002, έβαλε γκολ από τα… αποδυτήρια.

Η ζωή του Χακάν Σουκούρ θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει ταινία που θα… σπάσει τα ταμεία. Ή μια προσωπογραφία σε χαρτί που θα εξελισσόταν σε best seller. Πώς από «Ταύρος του Βοσπόρου» που άνοιξε το δρόμο για την 3η θέση της Εθνικής Τουρκίας στον μικρό τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2002 στα γήπεδα της Νότιας Κορέας, έγινε βιβλιοπώλης και οδηγός ταξί στις ΗΠΑ. Όλα αυτά και άλλα πολλά είναι ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μας.

Hakan-Sukur.jpg

Η κλίση του… killer

Από πολύ μικρή ηλικία είχε δείξει την ικανότητά του στο να στέλνει τη μπάλα στο πλεκτό και κάθε χρόνο που περνούσε, το επιβεβαίωνε. Από το καλοκαίρι του 1992 που μετέβη στην Κωνσταντινούπολη για χάρη της Γαλατασαράι, οι μετοχές του στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο ανέβαιναν κατακόρυφα και μαζί και οι πετυχημένες πορείες της «Τσιμ Μπομ». Η σχέση του με τα αντίπαλα δίχτυα είχε γίνει σχεδόν… ερωτική, παίρνοντας τη Γαλατά από το χέρι μέχρι την κατάκτηση του Κυπέλλου UEFA με την αλλαγή της χιλιετίας. Τις εξαιρετικές του εμφανίσεις εξαργύρωσε με μεταγραφή στην Ιταλία και την Ίντερ και αποτέλεσαν τον προπομπό για αυτό που ακολούθησε στα γήπεδα της Νότιας Κορέας και τη συνεισφορά του.

Σκόρερ στο… άψε σβήσε!

Με τα όσα έκανε στο χορτάρι με τη Γαλατασαράι ήταν φυσικό και επόμενο να καθιερωθεί και στην κορυφή της επίθεσης της γειτονικής χώρας από την πρώτη στιγμή που κλήθηκε να φορέσει το εθνόσημο (1992). Μάλιστα, από το 2001 πήρε και το περιβραχιόνιο του αρχηγού και στο Μουντιάλ, ένα χρόνο αργότερα, υπήρξε ο καθοδηγητής εντός του γηπέδου, έστω κι’ αν βρήκε δίχτυα μονάχα στον μικρό τελικό. Εκεί ήταν που έγραψε και το όνομά του με... χρυσά γράμματα στο βιβλίο της διοργάνωσης.

Αφού η Τουρκία ξεπερνούσε ένα ένα τα εμπόδια μέχρι τα ημιτελικά, η Βραζιλία, την οποία συναντούσε για δεύτερη φορά μετά τους ομίλους, ήταν και πάλι η μοναδική που την λύγισε. Κάπως έτσι, οι δύο μεγάλες εκπλήξεις του θεσμού, η οικοδέσποινα Νότια Κορέα και η Τουρκία, βρέθηκαν να διεκδικούν μία θέση στο βάθρο των νικητών.

Έντεκα δευτερόλεπτα πέρασαν από όταν ο Κουβετιανός, Σάαντ Μανέ, έβαλε τη σφυρίχτρα στο στόμα του και σήμανε το εναρκτήριο λάκτισμα. Τόσα χρειάστηκε ο «βασιλιάς των γκολ», κατά τους συμπατριώτες του, για να χριστεί σκόρερ και να ανοίξει το δρόμο για το χάλκινο μετάλλιο. Βέβαια οφείλει πολλά και στον έτερο αρχηγό των Νοτιοκορεατών, Χονγκ, ο οποίος αδράνησε και έδωσε την ευκαιρία στον Μανσίζ να κλέψει και τον Σουκούρ να βάλει το πιο γρήγορο γκολ στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων.


Το ρεκόρ που κατέρριψε ο «Ταύρος του Βοσπόρου» ήταν αυτό του Τσεχοσλοβάκου Βάκλαβ Μάσεκ, ο οποίος κατείχε την καλύτερη επίδοση των 15 δευτερόλεπτων μέχρι την 29η του Ιούνη του 2002 και ένα ματς απέναντι στο Μεξικό για το Μουντιάλ του 1962 στη Χιλή.

Από εθνικός ήρωας σε καταζητούμενος

Και από εκεί που λατρεύτηκε σαν ήρωας από τη χώρα του για τα κατορθώματά του, εξελίχθηκε σε φυγάς για πολιτικά φρονήματα. Από το 2017 ζει στις ΗΠΑ και έχει κάνει αρκετές δουλειές για να βιοποριστεί, καθώς στην πατρίδα του κινδύνευε με φυλάκιση από την κυβέρνηση Ερντογάν. Ο Σουκούρ είχε κατηγορηθεί από τις αρχές για συμμετοχή στο πραξικόπημα του καλοκαιριού του 2016, με τον ίδιο να αποτελεί μέλος του «Κινήματος Γκιουλέν» ή αλλιώς «ΦΑΤΟ», το οποίο εθεωρείτο μέγιστη απειλή και τρομοκρατική οργάνωση από το κυβερνών τουρκικό κόμμα.

Έτσι, μην έχοντας τι άλλο να κάνει, με την οικογένειά του να εκφοβίζεται συχνά και υπό το φόβο να βρεθεί ο ίδιος στη… στενή, τα μάζεψε άρον άρον για την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Στην Ουάσινγκτον βρήκε καταφύγιο, ανοίγοντας αρχικά ένα καφέ, χωρίς όμως ιδιαίτερη επιτυχία. Στη συνέχεια έγινε βιβλιοπώλης, για να περνάει τη μέρα του πλέον πίσω από ένα τιμόνι, όντας οδηγός σε ταξί Uber.

Ο «θρύλος« της Τουρκίας, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Welt am Sonntag», αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπιζε εξαιτίας του Ταγίπ Ερντογάν και τον οδήγησαν στη φυγή του από τη γειτονική χώρα και την κατάσχεση της περιουσίας του.

«Αρχίζω να εργάζομαι τώρα. Δεν μου έχει απομείνει τίποτα σε κανένα μέρος του κόσμου. Ο Ερντογάν με απέκλεισε από όλα, το δικαίωμά μου στην ελευθερία, το δικαίωμα μου να εκφράζω την άποψή μου ελεύθερα, το δικαίωμά μου στην εργασία. Το AKP (το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν) δεν ήταν τελικά αυτό που νόμιζα.

Με κάλεσε για να επωφεληθεί από τη δημοτικότητά μου. Τότε άρχισαν οι προστριβές. Έριχναν πέτρες στην μπουτίκ της συζύγου μου, παρενοχλούσαν τα παιδιά μου στον δρόμο, δεχόμουν απειλές μετά από κάθε δήλωση που έκανα... Όταν έφυγα, φυλάκισαν τον πατέρα μου και κατάσχεσαν όλη μου την περιουσία», ήταν ένα μέρος των όσων ανέφερε ο εμβληματικός Χακάν Σουκούρ με τις δύο ιστορίες.

Μάνος Φυρογένης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης