Μουντιάλ 2022

Όλεγκ Σαλένκο: «Πεντάστερο» πυροτέχνημα σε μία άσημη καριέρα, γεμάτη... ρεκόρ! (video)

Όλεγκ Σαλένκο: «Πεντάστερο» πυροτέχνημα σε μία άσημη καριέρα, γεμάτη... ρεκόρ! (video)
Πρώτος σκόρερ σε Μουντιάλ, παρά τον αποκλεισμό της Ρωσίας στους ομίλους. Η ιστορία του Όλεγκ Σαλένκο συμβαίνει μία φορά στις... χίλιες, αλλά ήταν «πυροτέχνημα»!
Σχετικά Άρθρα
Μίροσλαβ Κλόζε, Ρονάλντο, Γκερντ Μίλερ, Ζιστ Φοντέν, Πελέ, είναι μόνο μερικά από τα ονομάτα των μεγαλύτερων «αρχισκόρερ» στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Κανένα από αυτά τα ποδοσφαιρικά «μεγαθήρια», που αποτελούν το Top-5 σκόρερ σε Μουντιάλ, δεν έχει καταφέρει ό,τι έπραξε ο άσημος, Όλεγκ Σαλένκο, στις 28 Ιουνίου του 1994!

Η Ρωσία αντιμετώπιζε το Καμερούν στο στάδιο του Στάνφορντ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Μπροστά σε ένα κοινό 74.917 θεατών, ο 25χρονος -τότε- επιθετικός της Λογρονιές, «διαλύει» την άμυνα των Αφρικανών.

Σκοράρει πέντε φορές μέσα σε 60 αγωνιστικά λεπτά (15', 41', 43' πεν., 72', 75') και οδηγεί την ομάδα του στη νίκη με σκορ 6-1.

Ναι μεν πρόκειται για τη μεγαλύτερη νίκη της Ρωσίας, σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης, αλλά το εν λόγω επίτευγμα, περνά σε δεύτερη μοίρα.



Ο άγνωστος στο ευρύ κοινό, Σαλένκο, γίνεται εκείνο το μεσημέρι, ο μοναδικός παίκτης που έχει σκοράρει πέντε φορές σε Μουντιάλ. Επίτευγμα που έως σήμερα, παραμένει ανέγγιχτο.

Παράλληλα, στο ίδιο ματς, ο Ροζέ Μιλά που σημείωσε το γκολ της τιμής για το Καμερούν, έγινε ο γηραιότερες σκόρερ στην ιστορία του Μουντιάλ, σε ηλικία 42 ετών και 39 ημερών!

milla_2.jpg

Η Ρωσία, παρά την ευρεία νίκη της, αποκλείεται από τους ομίλους, αλλά τα πέντε γκολ του Σαλένκο κόντρα στο Καμερούν, μαζί με το ένα της 2ης αγωνιστικής στην ήττα από τη Σουηδία (3-1), του εξασφαλίζουν τον τίτλο του πρώτου σκόρερ της διοργάνωσης!

Εν τέλει, «μοιράζεται» το βραβείο με τον Χρίστο Στόιτσκοφ, αλλά παραμένει ο μοναδικός που το έλαβε, ενώ η χώρα του αποκλείστηκε από τη φάση των ομίλων!

Ο «θόρυβος» γύρω από το όνομά του γιγαντώνεται και ουσιαστικά, τον ωθεί στη Βαλένθια, που τον αποκτά μετά το Μουντιάλ. Εκεί πραγματοποιεί και τις τελευταίες αξιοπρεπείς εμφανίσεις του.



Σε μία καριέρα, που ξεκίνησε από τη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης και τη Ντιναμό Κιέβου, οτιδήποτε έπεται των «νυχτερίδων», δηλαδή Ρέιντζερς, Ιστανμπουλσπόρ, Κόρδομπα και Πογκόν, κατά σειρά, δεν είναι αξιόλογο.

Εκείνο το μεσημέρι, όμως, στο Παγκόσμιο Κύπελλο των ΗΠΑ, ήταν αρκετό για να εξασφαλίσει στον Όλεγκ Σαλένκο, μία θέση στο «Πάνθεον» της σημαντικότερης ποδοσφαιρικής διοργάνωσης στον πλανήτη. Έστω κι αν αποδείχθηκε... πυροτέχνημα.

Φάνης Τσοκανάς
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης