Μουντιάλ 2022

Νόρμαν Ουάιτσαϊντ: Tο παιδί θαύμα από την Βόρεια Ιρλανδία που έσπασε όλα τα ρεκόρ αλλά στάθηκε απίστευτα άτυχος! (video)

Νόρμαν Ουάιτσαϊντ: Tο παιδί θαύμα από την Βόρεια Ιρλανδία που έσπασε όλα τα ρεκόρ αλλά στάθηκε απίστευτα άτυχος! (video)

Φανταστείτε ένα 17χρονο παιδί που ακόμη δεν έχει… άδεια οδήγησης στα χέρια του, να είναι βασικός πρωταγωνιστής στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και να συμμετέχει με την χώρα του σε Παγκόσμιο Κύπελλο, σπάζοντας ρεκόρ του Πελέ! Και όμως, αυτό συνέβη το 1982 με τον Βορειοιρλανδό Νόρμαν Ουάιτσαϊντ.

Ο  πρώην επιθετικός των Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και ΈβερτονΝόρμαν Ουάιτσαϊντ, κρατάει μέχρι και τις μέρες μας το ρεκόρ του νεαρότερου ποδοσφαιριστή που αγωνίστηκε σε Παγκόσμιο Κύπελλο! Μια πολύ ενδιαφέρουσα καριέρα ποδοσφαιριστή, η οποία όμως, ολοκληρώθηκε νωρίς και άδοξα.

Όντας μόλις 17 χρονών και 40 ημερών, ο Ουάιτσαϊντ έγραψε ιστορία στα γήπεδα της Ισπανίας στο Μουντιάλ του 1982. Ξεκίνησε βασικός στο ποδαρικό της Βορείου Ιρλανδίας στη διοργάνωση κόντρα στους Γιουγκοσλάβους(17/6) προς έκπληξη του ποδοσφαιρικού πλανήτη, ξεπερνώντας τον θρυλικό Πελέ που κρατούσε το ρεκόρ.

«Όταν ξεκίνησα απέναντι στην Γιουγκοσλαβία δεν σκέφτηκα τίποτα για ρεκόρ, απλά ανυπομονούσα να βροντοφωνάξω τον εθνικό μας ύμνο. Μετά από λίγο μου ήρθε σαν αναλαμπή. Τα κατάφερα. Είμαι ο νεότερος πια, ξεπέρασα τον Πελέ!» είχε δηλώσει τότε.

Ο νεαρός συνέχισε βασικός και στα υπόλοιπα παιχνίδια του ομίλου βοηθώντας το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του να πάρει μία ιστορική πρόκριση για την επόμενη φάση μετά την νίκη στο «Μεστάγια» απέναντι στους διοργανωτές Ισπανούς, που είχαν και τη βοήθεια του διαιτητή Ορτίζ . Στη δεύτερη φάση της διοργάνωσης δεν κατάφεραν τη δεύτερη σερί υπέρβαση, αποκλειόμενοι από  την Γαλλία του Μισέλ Πλατινί.

Ωστόσο, αυτό δεν ήταν το πρώτο ούτε και το τελευταίο μεγάλο ορόσημο στη καριέρα του. Λίγους μήνες πριν και οκτώ μέρες αφού είχε σβήσει τα 17 κεριά στην τούρτα των γενεθλίων του, είχε γίνει ο νεαρότερος σκόρερ στην ιστορία των «κόκκινων διαβόλων» στο τελευταίο ματς της σεζόν κόντρα στη Στόουκ.

Ο Ουάιτσαϊντ εξελίχθηκε σε έναν εκ των πρωταγωνιστών της Γιουνάιτεντ στην οκταετή του παρουσία στην ομάδα (1982-1989).

Με τελικό απολογισμό 278 συμμετοχές και 68 γκολ, δύο εκ των οποίων  σε τελικούς κυπέλλων όπου χρίστηκε και στους δύο νεαρότερος σκόρερ της διοργάνωσης, ο Βορειοιρλανδός μεσοεπιθετικός έγραψε την δική του ιστορία στο Μάντσεστερ.

Την σεζόν 1989-90 πήρε μεταγραφή στην Έβερτον αλλά η παρουσία του στα «ζαχαρωτά» δεν κράτησε παραπάνω από 29 παιχνίδια… Η καριέρα του έληξε άδοξα λόγω των σοβαρών τραυματισμών μόλις στα 26 του χρόνια! Ωστόσο ο Νόρμαν έκανε το πάθημα του ένα μάθημα ζωής για όλους!

Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Σάλφορντ, αποφοίτησε με πτυχίο στην ποδιατρική και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακό στην αθλητική επιστήμη. Επιπλέον, επέστρεψε στους «κόκκινους διαβόλους» έχοντας πια συμβουλευτικό ρόλο στο ιατρικό τιμ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μέχρι και σήμερα! Στόχος και επιθυμία του είναι η σωστή φροντίδα των ποδοσφαιριστών προκειμένου να μην στερηθεί ποτέ ξανά κανείς την καριέρα που ονειρεύεται, όπως συνέβη σε εκείνον!

Δημήτρης Γέροντας

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης