Μουντιάλ 2022

Καφού: Ο άνθρωπος των τελικών του Μουντιάλ! (video)

Καφού: Ο άνθρωπος των τελικών του Μουντιάλ! (video)

Ο Καφού έχει συνδέσει άρρηκτα το όνομά του με την εθνική Βραζιλίας, γεγονός καθόλου τυχαίο. Ο άλλοτε αρχηγός της «Σελεσάο» κατέχει το ρεκόρ συμμετοχών σε τελικούς Παγκοσμίου Κυπέλλου, κατακτώντας μάλιστα δύο τρόπαια!

Η συμμετοχή σε τέσσερα συνεχόμενα Μουντιάλ με την εθνική ομάδα της χώρας σου είναι από μόνο του σπουδαίο κατόρθωμα. Όταν συνδυάζεται, μάλιστα, με την παρουσία σε τρεις σερί τελικούς της διοργάνωσης, η λέξη «σπουδαίο» δεν είναι πια αρκετή. Ο Καφού, άλλοτε αρχηγός της εθνικής Βραζιλίας, όχι μόνο το κατάφερε κάνοντας ρεκόρ συμμετοχών σε τελικούς, αλλά κατέκτησε και το τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου στις δύο από τις τρεις περιπτώσεις.

Θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα δεξιά μπακ όλων των εποχών και όχι άδικα. Υψηλή τεχνική κατάρτιση, αστείρευτη αντοχή και τακτική προσήλωση είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία που χαρακτήριζαν τον Καφού ή Μάρκος Εβανγκελίστα ντε Μοράις, όπως είναι το πλήρες όνομά του. Στην καριέρα του κατέκτησε τα πάντα. Στην τροπαιοθήκη του έχει, εκτός από το Μουντιάλ, το Copa America, το Champions League, το Copa Libertadores, πρωταθλήματα, κύπελλα και πολλά ακόμα.

Το ντεμπούτο του με τη Βραζιλία πραγματοποιήθηκε το Σεπτέμβριο του 1990, ενώ για πρώτη φορά έλαβε μέρος σε Παγκόσμιο Κύπελλο το 1994 στις ΗΠΑ. Η «Σελεσάο» νίκησε τη διοργάνωση, επικρατώντας της Ιταλίας στον τελικό στη διαδικασία των πέναλτι. Αυτό ήταν το πρώτο Μουντιάλ για τον 24χρονο, τότε, Καφού, ο οποίος μπήκε ως αλλαγή στην αναμέτρηση στο 20’, αντικαθιστώντας τον τραυματία Ζορζίνιο.

Ακολούθησε το Μουντιάλ στη Γαλλία το 1998, με τον Βραζιλιάνο ακραίο μπακ να αγωνίζεται πλέον ως βασικός στην εθνική του ομάδα. Για άλλη μία φορά πήγαν ως τον τελικό, αλλά απέναντι στους οικοδεσπότες Γάλλους ηττήθηκαν εύκολα με 3-0, χάρη στα γκολ του Ζινεντίν Ζιντάν, ο οποίος βρήκε δίχτυα δύο φορές, και του Εμανουέλ Πετί.

Οι Βραζιλιάνοι, ωστόσο, δεν πτοήθηκαν ιδιαίτερα και στο επόμενο κιόλας τουρνουά, που διεξήχθη στη Νότια Κορέα και στην Ιαπωνία το 2002, αναδείχθηκαν παγκόσμιοι πρωταθλητές για πέμπτη φορά στην ιστορία τους. Αυτή ήταν και η τελευταία που κατέκτησαν το τρόπαιο μέχρι σήμερα. Στον τελικό βρέθηκαν απέναντι στη Γερμανία, την οποία και κέρδισαν 2-0, με δύο γκολ του Ρονάλντο. Έτσι, ο Καφού, ως αρχηγός πια της Βραζιλίας, ήταν αυτός που σήκωσε πρώτος ψηλά το Παγκόσμιο Κύπελλο, γράφοντας ιστορία με την τρίτη του συμμετοχή στον τελικό του θεσμού!

Το 2006 εκπροσώπησε και πάλι την εθνική του ομάδα στα γήπεδα της Γερμανίας, αλλά η πορεία της σταμάτησε στη φάση των προημιτελικών απέναντι στη Γαλλία. Αυτή ήταν και η τελευταία φορά που έλαβε μέρος σε Μουντιάλ.

Ο Καφού αγωνίστηκε συνολικά με τη φανέλα της Βραζιλίας σε 143 παιχνίδια, όντας ο ποδοσφαιριστής της με τις περισσότερες συμμετοχές έως και σήμερα. Σε αυτά μοίρασε δέκα ασίστ και σημείωσε πέντε γκολ. Το μεγάλο ερώτημα, όμως, είναι ένα. Θα καταφέρει ποτέ κάποιος άλλος να ξεπεράσει τον αριθμό των τελικών που έχει παρευρεθεί ο Βραζιλιάνος;

Τάσος Φαραός

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης