Μουντιάλ 2022

Ιβάν Καβιέδες: Ο άνθρωπος-αράχνη του Μουντιάλ του 2006! (video)

Ιβάν Καβιέδες: Ο άνθρωπος-αράχνη του Μουντιάλ του 2006! (video)

Ο Εθνική ομάδα του Εκουαδόρ επιστρέφει σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ και το BN Sports κάνει αναδρομή στο 2006 και την καλύτερη πορεία της ως τώρα και κυρίως στον Ιβάν Καβιέδες, έναν πολυταξιδεμένο επιθετικό που φόρεσε τη μάσκα του Spider-Man για να τιμήσει τη μνήμη του αδικοχαμένου συμπαίκτη και φίλου του, Οτιλίνο Τενόριο.

Σε ρυθμούς Μουντιάλ μπαίνει σιγά σιγά σύσσωμη η ποδοσφαιρική υφήλιος και όχι μόνο με την καρδιά του αθλητισμού να χτυπά σε λιγότερο από ένα μήνα από τώρα στο Κατάρ. Οι υπόλοιπες εγχώριες και διεθνείς αγωνιστικές υποχρεώσεις θα βάλουν μία «άνω τελεία» και το BN Sports σας βάζει σε κλίμα Παγκοσμίου Κυπέλλου, με μία διαφορετική ποδοσφαιρική ιστορία κάθε βραδιά.

Αυτή τη φορά ανασύρονται μνήμες όχι και τόσο γνωστές στο ευρώ κοινό. Άλλωστε πως είναι δυνατόν να συμβαίνει κάτι τέτοιο όταν ο χρόνος γυρνά στα γήπεδα της Γερμανίας το 2006 και το σχεδόν αντιτουριστικό Εκουαδόρ. Ωστόσο, η πρόκριση από την φάση των ομίλων, όπου βρισκόταν μαζί με την οικοδέσποινα και ο πανηγυρισμός του 29χρονου τότε σέντερ φορ, Ιβάν Καβιέδες δημιουργούν ένα story αλλιώτικο απ’ τα συνηθισμένα.

Η πορεία μέχρι τα νοκ-αουτ

Όπως τώρα έτσι και τότε, ο Ισημερινός είχε… ριχτεί στη μάχη από την πρώτη κιόλας μέρα διεξαγωγής του τουρνουά, βρισκόμενος στο γκρουπ της διοργανώτριας. Τώρα είναι το Κατάρ, με το οποίο μάλιστα παίζει και το εναρκτήριο παιχνίδι, τότε ήταν η «Νασιονάλμανσαφτ». Στην πρεμιέρα βέβαια, οι παίκτες του Λουίς Φερνάντο Σουάρεζ είχαν κληθεί να αντιμετωπίσουν την Πολωνία του μετέπειτα επιθετικού της ΑΕΛ, Ματσέι Ζουράφσκι και σημειώνοντας από ένα γκολ σε κάθε ημίχρονο, πήραν τους πρώτους πολύτιμους πόντους.

Το ματς με την μετέπειτα τριταθλήτρια κόσμου Γερμανία φάνταζε εξ’ αρχής χαμένο και για το λόγο αυτό, ο δεύτερος αγώνας στη σειρά, απέναντι στην Κόστα Ρίκα την 15η Ιουνίου, είχε χαρακτήρα… τελικού. Και ως ένα τέτοιο το αντιμετώπισαν οι παίκτες του Εκουαδόρ (3-0), ακολουθώντας την οικοδέσποινα στη φάση των «16».

Χωρίς ιδιαίτερο άγχος και αφού ο στόχος είχε ήδη επιτευχθεί (ακόμα και τώρα αποτελεί την καλύτερη πορεία), ο Ισημερινός έβαλε δύσκολα στην Αγγλία για μία ώρα παιχνιδιού. Μέχρι να στήσει τη μπάλα ο Μπέκαμ και να κρίνει με μακρινή εκτέλεση φάουλ από αρκετά πλάγια θέση, το ματς. Τα «λιοντάρια» κέρδισαν την πρόκριση και οι Λατινοαμερικάνοι τις εντυπώσεις.

Ο άνθρωπος-αράχνη

Με ένα μίνι πισωγύρισμα μερικές αράδες πιο πάνω και το επίκεντρο στρέφεται και πάλι στην άνετη νίκη της παρέας του Αντόνιο Βαλένσια και πιο συγκεκριμένα στο τρίτο γκολ. Ο επιθετικός της Barcelona S.C., γνωστής ομάδας της πατρίδας του, Ιβάν Καβιέδες, ήρθε ως συνήθως από τον πάγκο και έβαλε το «κερασάκι στην τούρτα».

Με το ματς ήδη να έχει κριθεί και μαζί και το δεύτερο εισιτήριο της πρόκρισης, ο διεθνής επιθετικός σκόραρε με προβολή από κοντά και δεν ξέχασε τον παλιόφιλό του Οτιλίνο Τενόριο.

Οι δυο τους γνωρίζονταν από την Έμελεκ στην «ανατολή» της καριέρας τους, χωρίς να συνυπάρξουν για πολύ καιρό στην αντρική ομάδα βέβαια. Ο Τενόριο, ο οποίος ήταν και αυτός κεντρικός επιθετικός, είχε πραγματοποιήσει εξαιρετική σεζόν με τη Νασιονάλ (19 συμμετοχές 13 γκολ) ικανή για να επανακληθεί στην Εθνική ομάδα και να βρίσκεται στις επιλογές για τα προκριματικά που θα οδηγούσαν στο Μουντιάλ του 2006.

Ωστόσο αυτή η ανώτερη δύναμη είχε άλλα πλάνα για τα όνειρα του Οτιλίνο, αφού την 7η Μαΐου του 2005, το «νήμα της ζωής» του 25χρονου τότε ποδοσφαιριστή, κόπηκε ακαριαία λόγω αυτοκινητιστικού δυστυχήματος, βυθίζοντας τη χώρα σε πένθος.

Για το λόγο αυτό και θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη του αδικοχαμένου νεαρού, ο Καβιέδες με το που έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Φρανσίκσο Πόρας, φόρεσε μία μάσκα, σαν αυτή που είχε ο Spiderman, κίτρινη στα χρώματα της χώρας. Η κίνηση του αυτή στηριζόταν στον πανηγυρισμό, σήμα κατατεθέν του Τενόριο.

Ο ικανότατος και πολυταξιδεμένος λοιπόν (φόρεσε τη φανέλα 15 διαφορετικών ομάδων) Ιβάν Καβιέδες, μπορεί να μη στέριωσε κάπου, ωστόσο έχει γράψει το όνομά του πέρα από τη… Βίβλο της La Liga για ένα γκολ-ποίημα με «ανάποδο ψαλίδι» κόντρα στη Μπαρτσελόνα και σε αυτή του Μουντιάλ για τον ιδιαίτερο πανηγυρισμό του.

Μάνος Φυρογένης

www.bsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης