Μουντιάλ 2022

Μεξικό 1970: Το ματς του αιώνα! (video)

Μεξικό 1970: Το ματς του αιώνα! (video)
Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1970, δεν ήταν απλώς ένα τουρνουά γεμάτο καινοτομίες, αλλά για πολλούς, το καλύτερο Μουντιάλ όλων των εποχών!
Σχετικά Άρθρα

Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1970 στο Μεξικό έχει μείνει στην ιστορία για πολλούς λόγους. Θεωρείται από την πληθώρα των ειδικών ως «το καλύτερο Μουντιάλ της ιστορίας».Για πρώτη φορά είδαμε από τους διαιτητές να χρησιμοποιούν τις κίτρινες και κόκκινες κάρτες, ενώ ήταν και το πρώτο στο οποίο επιτράπηκε η αντικατάσταση ποδοσφαιριστή! 

Συν τοις άλλοις, έμεινε στην ιστορία και για την πολλή ζέστη που επικρατούσε εκείνο το καλοκαίρι στη χώρα της Βόρειας Αμερικής.

Ήταν ένα τουρνουά όπου παρέλασε η τεράστια Βραζιλία των Πελέ, Τοστάο, Ζαιρζίνιο, Ζέρσον και Κάρλος Αλμπέρτο. Η «Σελεσάο» έφτασε στην κορυφή του κόσμου χάρη στο 4-1 επί της Ιταλίας. Η «Σκουάντρα Ατζουρα» όμως, είχε πάρα πολύ δύσκολο έργο μέχρι τον τελικό της 21ης Ιουνίου στο στάδιο «Αζτέκα».

Η ομάδα του Φερούτσιο Βαλκαρέτζι με «όπλο» της το γνωστό σε όλους «κατενάτσιο» θα έπρεπε να αντιμετωπίσει την πανίσχυρη Δυτική Γερμανία. Σε εκείνο -το πρώτο έγχρωμο τηλεοπτικά- Μουντιάλ, ο Γκέρντ Μίλερ είχε ήδη σκοράρει 8 (!) φορές στα 4 πρώτα ματς, ενώ  ο Φράντς Μπεκενμπάουερ ήταν στα καλύτερά του!

Οι δύο ομάδες έφτασαν μέχρι τον περίφημο ημιτελικό μέσα από τελείως διαφορετικές πορείες. Η Ιταλία πέρασε από την Α’ φάση έχοντας 1 νίκη (1-0 τη Σουηδία) και 2 ισοπαλίες, πριν «ρίξει» 4 στην οικοδέσποινα χώρα!

Η Γερμανία από την άλλη προκρίθηκε εύκολα από έναν όμιλο με Μαρόκο, Βουλγαρία και Περού, πριν πάρει «εκδίκηση» από την Αγγλία για τον χαμένο τελικό του 1966. Η παρέα του Μίλερ νίκησε με 3-2 «τα λιοντάρια» και ήταν έτοιμη για τον σπουδαίο ημιτελικό.

Italy 4 West Germany 3 in 1970 in Mexico City. Gerd Muller begins a German  attack in the World Cup Semi Final.


Ενενήντα λεπτά με... μόλις 2 γκολ!

Ο αγώνας ξεκίνησε ιδανικά για τους Ιταλούς καθώς μόλις στο 8’ ο Μπονισένια άνοιξε το σκορ! Από εκεί και πέρα, το σύνολο του Βαλκαρέτζι έδωσε χώρο και μπάλα στους Γερμανούς, κοιτώντας να διαφυλάξει το υπέρ του προβάδισμα.

Ωστόσο, στο τελευταίο λεπτό της αναμέτρησης ο κεντρικός αμυντικός Κάρλς Χάιντς Σνέλινγκερ με κοντινή προβολή πέτυχε το μοναδικό του τέρμα με την εθνική και έστειλε το ματς στην παράταση!

Τα όσα ακολούθησαν στο έξτρα τριαντάλεπτο έχουν μείνει στην ιστορία!

1970: West Germany – Italy 3-4 (0-1, 1-1) | Germany's / Deutschlands  Nationalmannschaft


«Βροχή» από γκολ και δράμα!

Μόλις τέσσερα λεπτά μετά την έναρξη, ο Γκέρντ Μίλερ εκμεταλλεύτηκε την αδράνεια της άμυνας των Ιταλών και έκανε το 1-2! Το προβάδισμα όμως δεν κράτησε για πολύ. Όπως ο Μίλερ, έτσι και ο Ταρκίζιο Μπούρνιτς δέχθηκε με χαρά το «δώρο» της άμυνας των «πάντσερ» και ισοφάρισε εκ νέου (98’).

Οι Ιταλοί πήραν τα πάνω τους και στο 104’ ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Κάλιαρι, ο εμβληματικός Τζίτζι Ρίβα με διαγώνιο συρτό σουτ έγραψε το 3-2.Τη λύση για τους Γερμανούς έδωσε ποιος άλλος; Μα φυσικά ο Γκέρντ Μίλερ με κοντινή κεφαλιά, τελειώνοντας εκείνο το Μουντιάλ με 9 γκολ σε 5 παιχνίδια!

home-page.jpg
Βέβαια, ο επίλογος αυτού του συγκλονιστικού αγώνα δεν είχε γραφτεί! Μονάχα ένα λεπτό μετά την ιαφοραριση και ελάχιστα πριν τη λήξη, δίχως οι παίκτες της Γερμανίας να ακουμπήσουν τη μπάλα, η Ιταλία έκανε το 4-3!

Οι Ιταλοί πήγαν στη σέντρα, άλλαξαν τη μπάλα ωραία από τα αριστερά, ο Μπονισένια έκανε το συρτό γύρισμα και ο Ριβέρα με εξαιρετικό πλασέ νίκησε τον Μάιερ για το τελικό σκορ! 

Είχαν περάσει 2 ώρες στο στάδιο «Αζτέκα» και οι -περίπου- 102.000 φίλαθλοι που έδωσαν το «παρών» εκείνο το απόγευμα έγιναν μάρτυρες ενός δραματικού, συγκλονιστικού αγώνα. Του αγώνα του αιώνα!

Μανώλης Μακρόπουλος
www.bnsports.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης