Μουντιάλ 2022

ΗΠΑ: Το μοναδικό μετάλλιο και το πρώτο χατ τρικ στο παρθενικό Παγκόσμιο Κύπελλο της Ουρουγουάης (1930)

ΗΠΑ: Το μοναδικό μετάλλιο και το πρώτο χατ τρικ στο παρθενικό Παγκόσμιο Κύπελλο της Ουρουγουάης (1930)
Η ανυπομονησία για το χειμερινό Παγκόσμιο Κύπελλο κοντοζυγώνει και όσο οι αναγνώστες περιμένουν καρτερικά, το BN Sports ανακαλεί θαμμένες ιστορίες. Μία εξ αυτών αφορά τις ΗΠΑ και την... ανέλπιστα επιτυχημένη συμμετοχή της στο πρώτο Mundial του 1930.

Ο χρόνος γυρίζει 92 χρόνια πίσω, περίοδος όπου το ποδόσφαιρο προσπαθούσε ακόμα να λάβει μία πιο επίσημη μορφή, καθώς πέραν της Μ. Βρετανίας, λίγες ήταν οι χώρες που είχαν κατορθώσει να συγκροτήσουν επαγγελματικές δομές. Στο ίδιο τέμπο κινούταν και οι ΗΠΑ, με την ομοσπονδία της να είχε ιδρυθεί προ 12ετίας, ενώ το πρωτάθλημα της μετρούσε μόλις οκτώ χρόνια ζωής.

Ιούλιος 1930 και το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα με προπονητή τον Ιρλανδό Τζακ Κολ, κατόρθωσε να εξασφαλίσει την συμμετοχή του στο πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο όλων των εποχών. Το ταξίδι στην οικοδέσποινα Ουρουγουάη ξεκίνησε χωρίς ιδιαίτερες φιλοδοξίες, καθώς η εικόνα της ομάδας στους περασμένους Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν απογοητευτική. 

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι από την διοργάνωση απουσίαζαν πολλές εκ των παραδοσιακών, ευρωπαϊκών δυνάμεων, με αποκορύφωμα την Αγγλία, καθώς το υπερατλαντικό ταξίδι καθιστούσε ανέφικτη την κάλυψη των οικονομικών εξόδων. Οι Αμερικανοί άλλωστε ταξίδεψαν μέχρι την χώρα της Λατινικής Αμερικής με καράβι .
us_1.jpg

Τι συνέβη όμως ώστε εκείνο το τουρνουά να μείνει ανεξίτηλο γι' αυτούς; Όντας ο ορισμός του outsider κατόρθωσαν να κατακτήσουν την τρίτη θέση! Τέσσερα γκρουπ (τρία των τριών και ένα των τεσσάρων ομάδων), το τελευταίο εκ των οποίων περιλάμβανε τις ΗΠΑ, οι οποίες τερμάτισαν στην κορυφή σημειώνοντας το απόλυτο 2/2 απέναντι σε Παραγουάη και Βέλγιο (σ.σ. 3-0 αμφότερες). Απέναντι στο τελευταίο μάλιστα, ο επιθετικός Μπερτ Πετνόουντ πέτυχε τρία τέρματα, καταφράφοντας το πρώτο χατ τρικ στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι στην επόμενη φάση προκρινόταν μοναχά μία ομάδα, οι Αμερικανοί πανηγύρισαν το εισιτήριο τους για τα ημιτελικά της διοργάνωσης. Σε εκείνο το σημείο εξανεμίστηκαν και οι ελπίδες τους, καθώς διασταυρώθηκαν με την Αργεντινή, η οποία εκμεταλλεύτηκε το αριθμητικό της πλεονέκτημα και στο δεύτερο ημίχρονο σκόρπισε τους αντιπάλους της, με το βαρύ 6-1. 

Εν τέλει το αργυρό μετάλλιο απονεμήθηκε δίχως μικρό τελικό με την Γιουγκασλαβία (σ.σ. η οποία έμεινε εκτός από την Ουρουγουάη), καθώς η FIFA αποφάσισε να δοθεί σε αμφότερες τις ομάδες ως ένδειξη σεβασμού. Αξιοπερίεργο για τα σημερινά δεδομένα το γεγονός ότι ο τεχνικός των ΗΠΑ χρησιμοποίησε την ίδια ενδεκάδα σε όλες τις αναμετρήσεις, ενώ... σύννεφα δημιουργούνται γύρω από την ιστορία, αναφορικά με την καταγωγή των διεθνών αθλητών.

Έξι παίκτες καταγόντουσαν από την Ηνωμένο Βασίλειο, πέντε από την Σκωτία και ένας από την Μ. Βρετανία. Μεταξύ αυτών και ο Μπαρτ ΜακΓκι, ο οποίος είχε καταγράψει επαγγελματικές συμμετοχές με την φανέλα των Χιμπέρνιαν και Σέλτικ. Το γεγονός αυτό ουσιαστικά αποτελεί πάτημα για όσους θέλουν να μειώσουν την επιτυχία ενός έθνους. Μία επιτυχία που όμοια της δεν έχει βιώσει ξανά.

Η ενδεκάδα των ΗΠΑ:

Ντάγκλας, Γουντ, ΜακΓκι, Τρέισι, Ολντ, Φλόρι, Πέιτνοουντ, Γκονσάλβες, Μπράουν, Μούρχαουζ, Τρέισι

Τα αποτελέσματα:

ΗΠΑ - Βέλγιο 3-0

ΗΠΑ - Παραγουάη 3-0 

Αργεντινή - ΗΠΑ 6-1

Αντώνης Νιανιάς

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης