Μουντιάλ 2022

Το πανόραμα του Qatar 2022: Η χώρα, τα γήπεδα του… μέλλοντος και ο «χορός» των δισεκατομμυρίων! (video)

Το πανόραμα του Qatar 2022: Η χώρα, τα γήπεδα του… μέλλοντος και ο «χορός» των δισεκατομμυρίων! (video)

Ο απόλυτος οδηγός για τον οικοδεσπότη του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022, το Κατάρ. Η ιστορία-κουλτούρα της χώρας, οι πόλεις, τα καινοτόμα γήπεδα και το κόστος για την οργάνωση της σπουδαίας διοργάνωσης!

Το Παγκόσμιο Κύπελλο βρίσκεται ολοένα και πιο κοντά μας και το Κατάρ έχει «φορέσει» τα καλά του για να υποδεχθεί εκατομμύρια φιλάθλους από κάθε γωνία της Γης, την ίδια ώρα που οι ποδοσφαιριστές ετοιμάζονται για να προσφέρουν με τη σειρά τους ένα θέαμα που θα μείνει στην… ιστορία για πολλούς λόγους!

Το BN Sports σας παρουσιάζει τα πολύ ακριβά «έργα τέχνης» που θα φιλοξενήσουν τις Εθνικές Ομάδες και τους φιλάθλους του ποδοσφαίρου, το Κατάρ, τις πόλεις του και το υπέρογκο ποσό που δόθηκε από την χώρα για να διοργανώσει αυτή τη γιορτή του αθλήματος.

16605404286179.jpg

Γνωρίστε το Κατάρ

Το Κράτος του Κατάρ είναι ένα ανεξάρτητο εμιράτο της Μέσης Ανατολής, επί της ανατολικής ακτής της Αραβικής Χερσονήσου στον Αραβικό ή Περσικό Κόλπο. Έχει έκταση 11.637 τ. χλμ. και πληθυσμό περίπου 2.9 εκατ. κατοίκους.

Μετά την Οθωμανική κυριαρχία, το Κατάρ έγινε Βρετανικό προτεκτοράτο στις αρχές του 20ου αιώνα, μέχρις ότου να αποκτήσει ανεξαρτησία το 1971. Από τις αρχές του 19ου αιώνα το Κατάρ κυβερνιέται από τον Οίκο των Αλ Θανί. Ο Σεΐχης Τζασίμ μπιν Μοχαμέντ αλ Θανί ήταν ο ιδρυτής του Κράτους του Κατάρ. Η χώρα είναι κληρονομική μοναρχία και ο ηγέτης είναι ο Εμίρης Ταμίμ μπιν Χαμάντ.

Το Κατάρ είναι μια οικονομία υψηλού εισοδήματος, έχοντας τα τρίτα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου και μεγάλα αποθέματα πετρελαίου. Η χώρα έχει το μεγαλύτερο κατά κεφαλή εισόδημα στον κόσμο. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, το Κατάρ είναι μια χώρα πολύ υψηλής ανθρώπινης ανάπτυξης και το πιο προχωρημένο Αραβικό κράτος. 

Doha.jpg

Ταξίδι στις πόλεις

Όπως κάθε χώρα, έτσι και το Κατάρ έχει τη δική του ομορφιά με τις πόλεις να έχουν τη δική τους ιστορία και κουλτούρα. Αρχικά, πρωτεύουσα είναι η Ντόχα και κατοικείται από περίπου 2.3 εκατ. ανθρώπους. Το όνομα Ντόχα προέρχεται από την αραβική λέξη «ad-dawha» που σημαίνει «το μεγάλο δέντρο». Σημείο αναφοράς είναι ένα σπουδαίο δέντρο που βρισκόταν στο χώρο, όπου αρχικά ήταν το μικρό ψαροχώρι που εξελίχθηκε και έγινε η σημερινή πόλη της Ντόχα!

Το Αλ Ραγιάν έχει δέκα ζώνες και ο πληθυσμός του φτάνει περίπου τις 600 χιλιάδες. Θεωρείται από τα πιο τουριστικά μέρη, διότι εκεί βρίσκονται οι Πύργοι Μπαρζάν που χτίστηκαν τον 19ο αιώνα, αλλά και το «Μυστηριώδες Χωριό» που βρίσκεται στην έρημο και περίπου 1,5 ώρα μακριά (οδικώς) από το κέντρο της πόλης. 

Ακόμα μία μεγάλη πόλη είναι η Αλ Γουάκρα και βρίσκεται βόρεια της Ντόχα, με πληθυσμό περίπου στους 80 χιλιάδες κατοίκους. Παρόμοια με την πρωτεύουσα, παλαιά ήταν ψαροχώρι που γινόταν αλιεία μαργαριταριών.  

Τα οκτώ «στολίδια» του Μουντιάλ

Al Bayt

Πρώτο στη λίστα βρίσκεται το Al Bayt, το οποίο θα εκκινήσει αυτό το… ιδιαίτερο Παγκόσμιο Κύπελλο, μιας και εκεί θα λάβει χώρα η πρώτη αναμέτρηση της διοργάνωσης. Το στάδιο βρίσκεται 35 χλμ. μακριά από το κέντρο της Ντόχα και είναι το δεύτερο μεγαλύτερο του Κατάρ με 60 χιλιάδες θέσεις

Lusail  

Το Lusail Stadium είναι αυτό που «κλέβει» τη παράσταση, καθώς όχι μόνο είναι το μεγαλύτερο (80 χιλιάδες θέσεις), αλλά παράλληλα είναι ο χώρος που θα πραγματοποιηθεί ο μεγάλος τελικός του Μουντιάλ! Η «έδρα» του τελικού βρίσκεται 20 χλμ. από τη Ντόχα και το έργο της ολοκληρώθηκε στις 22 Νοεμβρίου του 2021.

Ahmad Bin Ali 

Εν συνεχεία, μία έδρα του 2003, το Ahmad Bin Ali, το οποίο βρίσκεται 20 χλμ. δυτικά από το κέντρο της Ντόχα και χωράει περίπου 44 χιλιάδες φιλάθλους. Ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι είναι η έδρα της Αλ Ραγιάν, πρώην ομάδα του Χάμες Ροντρίγκες που αγωνίζεται στον Ολυμπιακό.

Al Janoub

Το Al Janoub είναι ένα στάδιο που εγκαινιάστηκε στις 16 Μαΐου 2019 και βρίσκεται στην Al-Wakrah και είναι γνωστό ως το γήπεδο «κέλυφος», λόγω του ξεχωριστού design του. Στο γήπεδο θα μπορέσουν να παρευρεθούν έως και 40 χιλ. θεατές για να παρακολουθήσουν κάτι παραπάνω από ποδόσφαιρο σε ένα «σπίτι» του… μέλλοντος.

Al Thumama

Επίσης άλλο ένα καινοτόμο γήπεδο με τον ίδιο αριθμό θέσεων (40 χιλιάδες) είναι το Al Thumama που «άνοιξε» τις πόρτες του τον Οκτώβριο του 2021. Είναι (κατά)λευκό από την εξωτερική του όψη και αρκετά κοντά από το αεροδρόμιο Hamad.

Education City

Το «Διαμάντι της Ερήμου» ή αλλιώς Education City Stadium είναι ένα γήπεδο που θεωρείται από τα πιο φιλικά προς το περιβάλλον παγκοσμίως! Έχει χωρητικότητα 40 χιλ. θέσεων και βρίσκεται στο Αλ Ραγιάν. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το συγκεκριμένο στάδιο πήρε βαθμολογία πέντε αστέρων το 2019 από την GSAS.  

Khalifa International

Επιπλέον, το Khalifa International έχει ονομαστεί έτσι προς τιμήν του πρώην Εμίρη του Κατάρ, Καλίφα μπιν Χαμάντ Αλ Θανί. Το στάδιο μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 45.000 οπαδούς, ενώ περίπου 30.000 άνθρωποι εργάζονται μόνο στο συγκεκριμένο χώρο, μιας και δεν χρησιμοποιείται μόνο για ποδόσφαιρο, αλλά και για άλλα αθλήματα. 

Stadium 974 

Τέλος, το 8ο στάδιο είναι το «974» που ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του 2021 και έχει 40 χιλιάδες θέσεις. Η ονομασία του είναι… ξεχωριστή και διαφορετική, καθώς το γήπεδο φτιάχτηκε από 974 ανακυκλώσιμα κάργκο-κοντέινερ και σχεδιάστηκε από την Fenwick Iribarren Architects και το γήπεδο θα είναι… προσωρινό! Δηλαδή, θα είναι το πρώτο γήπεδο στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου που μετά τη λήξη του θα μεταμορφωθεί σε κάτι… άλλο. Μιας και τα υλικά, κοντέινερ και οι θέσεις θα έχουν διαφορετική χρήση όταν αποσυναρμολογηθεί. 

Γη και… ύδωρ για τη «θεά μπάλα»

Τον Δεκέμβριο του 2010 εγκρίθηκε από την FIFA να διοργανωθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο 2022 στο Κατάρ, με την χώρα να αναμένεται να φιλοξενήσει 1.5 εκατομμύρια φιλάθλους από όλα τα μέρη του κόσμου. Ωστόσο, για να συμβεί αυτό χρειάζεται «γεμάτο» πορτοφόλι και το Κατάρ δεν δείχνει να έχει πρόβλημα καθώς οι επενδύσεις των γηπέδων, ξενοδοχείων, δημόσιων έργων, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κ.ά. φαίνεται να ξεπέρασαν τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια όπως τόνισαν οι υπεύθυνοι της χώρας!

Βέβαια, για να πραγματοποιηθούν όλα αυτά τα καινοτόμα έργα, δυστυχώς, υπήρχαν απώλειες με τον αριθμό να ξεπερνάει τα 6.500 θύματα! Αυτός είναι και ένας από τους λόγους, που το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ έχει σηκώσει συζητήσεις για το αν στην τελική αξίζει να… πραγματοποιηθεί. 

qatar-world-cup_1.jpg

Φοίβος Πεφάνης

www.bnsports.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης