Μουντιάλ 2022

Κατάρ 2022: Αίμα, ρατσισμός και ανελευθερία χαλούν την γιορτή του ποδοσφαίρου

Κατάρ 2022: Αίμα, ρατσισμός και ανελευθερία χαλούν την γιορτή του ποδοσφαίρου

Απαξίωση και απογοήτευση αντί για προσμονή και χαρά. Σχεδόν τέσσερις μήνες μακριά από το εναρκτήριο λάκτισμα του πιο αμφιλεγόμενου Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ, καθώς στον βωμό του χρήματος έχουν χαθεί περίπου 7 χιλιάδες ζωές και απειλούνται βασικές ανθρώπινες ελευθερίες…

Το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ θα ξεκινήσει στα μέσα της σεζόν των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων και πιο συγκεκριμένα ο πρώτος αγώνας θα λάβει χώρα στο εντυπωσιακό γήπεδο «Al-Thumama» στις 21 Νοεμβρίου. Δίχως αμφιβολία, το ερχόμενο Μουντιάλ θα είναι κάπως διαφορετικό. Πρωτίστως, στο αγωνιστικό κομμάτι, καθώς τα περισσότερα πρωταθλήματα θα βρίσκονται στα μέσα της σεζόν και οι ποδοσφαιριστές θα είναι γεμάτη… ενέργεια. 

Βέβαια, στο εξ αγωνιστικό σκέλος οι απόψεις διίστανται, μιας και το καθεστώς που επικρατεί στην χώρα του Κατάρ είναι άγνωστο για τον «μέσο» πολίτη που κατοικεί σε ευρωπαϊκή χώρα. Δυστυχώς ή ευτυχώς, η FIFA πήρε αυτή την απόφαση (να γίνει το Μουντιάλ στο Κατάρ) έτσι ώστε να διευρύνει τους ορίζοντές της, αλλά και το ποδόσφαιρο να «ταξιδέψει» και να γνωρίσει νέες κουλτούρες, ή τουλάχιστον αυτή είναι η επίσημη τοποθέτηση…

Παρόλα αυτά, τα νέα που έρχονται καθημερινά από την ασιατική χώρα δεν είναι ευχάριστα και δεν εκπροσωπεύουν το μήνυμα που προσπαθεί να περάσει ο «βασιλιάς» των σπορ, πως στο ποδόσφαιρο δεν «χωρούν» ανισότητες και ανεξαρτήτου θρησκείας, εθνικότητας και φύλλου όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν ή να το απολαμβάνουν από τις κερκίδες.
202203eca_germany_worldcupteam.jpg.webp.jpeg

Πέραν του ότι τα θύματα που έχουν εργαστεί για να φτιάξουν αυτά τα υπερσύγχρονα γήπεδα είναι χιλιάδες (περίπου 7.000), προκαλώντας όπως είναι λογικό αποτροπιασμό στην πλειονότητα του ποδοσφαιρικού κόσμου. Επιπλέον, η Ανώτατη Επιτροπή του Εμιράτου έχει εγκρίνει την φυλάκιση από επτά έως 11 χρόνια σε όποιον φίλαθλο θελήσει να κυματίσει την σημαία με το ουράνιο τόξο της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+.
qatar2.webp

Τα λόγια του Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ, Νασέρ Αλ Κατέρ:

«Όποιος φέρει τη σημαία στο επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο θα φυλακίζεται για 7 ή 11 χρόνια». 

Μάλιστα, όσοι φίλαθλοι επιθυμούν να ταξιδέψουν στο Κατάρ, οι οποίοι δεν είναι παντρεμένοι, δεν θα έχουν το δικαίωμα να συνευρεθούν ερωτικά στην χώρα! Σε συνδυασμό με τους παραπάνω περιορισμούς ελευθερίας, αρκετές είναι οι χώρες που κατά καιρούς έχουν «διαμαρτυρηθεί» για την συγκεκριμένη κατάσταση, ωστόσο όπως όλα δείχνουν το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ θα πραγματοποιηθεί και δεν θα γίνει κάποιο μποϊκοτάζ από τις ομάδες που βρίσκονται στην τελική φάση της διοργάνωσης. 
GettyImages-1389133898-scaled-e1649781028527.jpg.webp

Φοίβος Πεφάνης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης