Μια Φώτο μια Ιστορία

«Αν έχουν τα αρχ… ας έρθουν»: Η Μισέλ Μουτόν γίνεται η πρώτη γυναίκα νικήτρια στο Ράλλυ Ακρόπολις (video)

«Αν έχουν τα αρχ… ας έρθουν»:  Η Μισέλ Μουτόν γίνεται η πρώτη γυναίκα νικήτρια στο Ράλλυ Ακρόπολις (video)

Της άρεσε να τα… βάζει με άντρες, άλλο τόσο όσο άρεσε σε εκείνους να μην πιστεύουν πως… χάνουν από μια γυναίκα. Η Μισέλ Μουτόν κατέρριψε τα στερεότυπα, δικαιώθηκε απόλυτα για την επιλογή να κυνηγήσει το όνειρό της και έγινε η μοναδική γυναίκα νικήτρια στο WRC, έχοντας μία και στο Ράλλυ Ακρόπολις!

Γράφει ο Χρήστος Σκούρας

Το όνομα της Μισέλ Μουτόν έχει μείνει ανεξίτηλα στα βιβλία της ιστορίας του ράλλυ, μολονότι οι γονείς της είχαν… άλλα όνειρα για εκείνη. Όταν ήταν μικρή απολάμβανε τον χορό, το σκι και την γυμναστική, ενώ στη συνέχεια στόχευε στη νομική σχολή.

Γεννημένη, όμως, στην πόλη Grasse της Νότιας Γαλλίας, την… συνεπήραν οι ήχοι από τους κινητήρες των αγωνιστικών, αφού διεξάγονταν εκεί κοντά ειδικές διαδρομές ράλλυ. Και η πρώτη βόλτα της με το 2CV του πατέρα της, όταν ήταν ακόμα έφηβη, ήταν αρκετό για να καθορίσει την πορεία που θα ακολουθούσε στη ζωή της.

La pilote de rallye française Michèle Mouton pose lors du Rallye de Monte-Carlo, en janvier 1977.Michèle Mouton participe pour la première fois au championnat du monde lors du Tour de Corse 1974 puis remporte 4 rallyes en mondial sur Audi Quattro (1981: Rallye de Sanremo, 1982: Rallye du Portugal, 1982: Acropolis Rally, 1982 :Rallye du Brésil). Sa dernière course se termine par un abandon au Championnat du monde, au Tour de Corse 1986. (Photo by STAFF / AFP) (Photo by STAFF/AFP via Getty Images)

Εκείνος ήταν πάντα δίπλα της και την στήριζε σε όλες τις επιλογές της, διαπράττοντας μία συμφωνία μαζί της.

«Ποτέ δεν σχεδίαζα να γίνω οδηγός ράλλυ. Ένας φίλος οδηγούσε σε ερασιτεχνικό επίπεδο και είχα πάει μαζί του για να παρακολουθήσω έναν αγώνα του στην Κορσική. Δεν τα πήγαινε καλά με τον συνοδηγό του και ζήτησε από εμένα να γίνω συνοδηγός. Ήταν καθαρά κατά τύχη.

Τότε ο πατέρας μου μού είπε: ”’Ξέρω ότι σου αρέσει να οδηγείς. Θα σου αγοράσω ένα αυτοκίνητο και θα πληρώσω για μία σεζόν. Αν όντως είσαι καλή, θα πρέπει να φέρεις μερικά αποτελέσματα», θυμάται χαρακτηριστικά.

Έτσι και έγινε. Ο πατέρας της, της αγόρασε μια Alpine-Renault A110 1600 και στη δοκιμαστική της χρονιάς, η Μουτόν είχε κερδίσει τόσο το Γαλλικό Πρωτάθλημα Κυριών, όσο και το Πρωτάθλημα Γαλλίας Κατηγορίας GT.

moulon_2.jpg

Οι επιτυχίες και το ταλέντο της μελαχρινής Γαλλίδας δεν πέρασαν απαρατήρητα, με την εταιρεία πετρελαιοειδών «Elf» να της προσφέρει χορηγία, ώστε να συνεχίσει να τρέχει. Το 1980 τα όσα είχε πετύχει έως τότε και οι κόποι της ανταμείφθηκαν, αφού η Audi την κάλεσε για να υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαιο για την επόμενη σεζόν.

«Όταν με κάλεσαν από την Audi, ήταν το απόλυτο σοκ για εμένα. Όταν είσαι μια Γαλλίδα οδηγός και σε καλούν από μια γερμανική ομάδα να τρέξεις στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, απλώς δεν το πιστεύεις. Δεν ήξερα πού πήγαινα, αλλά δεν υπήρχε καμία περίπτωση να αρνηθώ», είχε αναφέρει μετέπειτα σε συνέντευξή της.

Η Μισέλ Μουτόν προτιμήθηκε έναντι αρκετών προβεβλημένων οδηγών και της επετράπη, μάλιστα, να έχει γυναίκα συνοδηγό, την Φαμπρίτσια Πονς. Συμμετείχε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ΡάλλυWRC, όπως το γνωρίζουμε πλέον), και στην πρώτη της χρονιά κατάφερε να κερδίσει στην Ιταλία.

Έγινε η πρώτη και μοναδική έως και σήμερα γυναίκα που πέτυχε κάτι ανάλογο, όμως δεν μπόρεσε να φύγει με την νίκη και από το Ράλλυ Ακρόπολης, λόγω ενός προβλήματος που αντιμετώπισε. Αυτό το αποτέλεσμα ενδεχομένως να την… στοίχειωνε, καθώς ο Βάλτερ Ρερλ κατέκτησε εκείνη την χρονιά τον τίτλο, 12 βαθμούς μπροστά.

«Θα δεχόμουν τη δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα με τον Μικόλα, αλλά δεν μπορώ να δεχτώ να νικηθώ από τη Μισέλ. Αυτό δεν συμβαίνει γιατί αμφιβάλλω για τις δυνατότητές της ως οδηγός, αλλά επειδή είναι γυναίκα», τόνιζε ο παγκόσμιος πρωταθλητής.

Η Μισέλ Μουτόν, όμως, απέδειξε ότι είναι ικανότατη ως οδηγός κι ας είναι… γυναίκα! Νίκησε δυο φορές στην ανάβαση Pikes Peak στις ΗΠΑ με ένα Audi Quattro και ξέσπασε λέγοντας: «Αν έχουν τα αρχ… ας έρθουν και του χρόνου να με αντιμετωπίσουν».
moulon_3.jpg

Παρά το… πικρό φινάλε στο Ράλλυ Ακρόπολις το 1981, εκείνη «γλυκάθηκε» τον επόμενο χρόνο. Στο «Ράλλυ των Θεών», όπως είναι γνωστό, έλαβαν μέρος 136 πληρώματα και μόλις τα 32 είδαν τη σημαία του τερματισμού, εξαιτίας της απαιτητικής «φύσης» του αγώνα, με τις Μουτόν και Πονς να «θριαμβεύουν»!

Άφησαν στη 2η θέση τον Ρερλ με διαφορά πάνω από 13 λεπτά (!), και στο τέλος της χρονιάς η Audi κέρδισε το Πρωτάθλημα Κατασκευαστών, με την Γαλλίδα να παραλαμβάνει το βραβείο για τον καλύτερο οδηγό της χρονιάς, από το Autosport. Μία μονάχα από τις τέσσερες νίκες της καριέρας της, μία υπέροχη στιγμή δικαίωσης.

Η Μουτόν, παραμένει μέχρι και σήμερα, εν έτει 2023, η μοναδική γυναίκα που κατάφερε να νικήσει γενικότερα, αλλά και στην πιο δύσκολη μορφή ενδεχομένως του μηχανοκίνητου αθλητισμού, σε ένα Ράλλυ Ακρόπολις

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0