Μια Φώτο μια Ιστορία

Εσπανιόλ - Μπαρτσελόνα: Το καταλανικό ντέρμπι της ντροπής με τις έξι κόκκινες κάρτες! (video)

Εσπανιόλ - Μπαρτσελόνα: Το καταλανικό ντέρμπι της ντροπής με τις έξι κόκκινες κάρτες! (video)

13 Δεκεμβρίου 2003: Το παραδοσιακό καταλανικό ντέρμπι ανάμεσα σε Εσπανιόλ και Μπαρτσελόνα έμοιαζε πιο πολύ με... Αρμαγεδδώνα, αφού ο διαιτητής, Αλφόνσο Πίνο Σαμοράνο έδινε τη μια κόκκινη κάρτα μετά την άλλη, σε μια ημέρα ντροπής για τους δύο συλλόγους.

Σχετικά Άρθρα

Γράφει ο Κυριάκος Δημητρόπουλος

Όλοι γνωρίζουν πως το φημισμένο ντέρμπι της Καταλονίας μεταξύ της Εσπανιόλ και της Μπαρτσελόνα χαρακτηρίζεται από το πάθος, τον δυναμισμό και το θέαμα που προσφέρει στους θεατές. Στις 13 Δεκεμβρίου 2003, όμως, τα πράγματα ξέφυγαν από το φυσιολογικό. 

Τη σεζόν 2003-2004 και συγκεκριμένα τη 16η αγωνιστική του ισπανικού πρωταθλήματος οι «μπλαουγκράνα» θα ταξίδευαν στο Ολυμπιακό Στάδιο της Βαρκελώνης, πρώην «Μοντζουίκ» (φιλοξενούσε αγώνες της Εσπανιόλ από το 1997 ως το 2009), ώστε να μαζέψουν άλλους 3 βαθμούς στην πορεία προς την κορυφή.

Από την πλευρά της η Εσπανιόλ έψαχνε μια... επαναστατική νίκη που θα τη βοηθούσε τόσο ψυχολογικά όσο και βαθμολογικά, αφού βρισκόταν στις τελευταίες θέσεις.

Η Μπαρτσελόνα ήταν εκείνη που παρά την πίεση και τις χαμένες ευκαιρίες βρέθηκε πίσω στο σκορ μόλις στο 8ο λεπτό της αναμέτρησης, με κεφαλιά του Ζόρντι Κρόιφ έπειτα από εκτέλεση φάουλ του Ιβάν ντε λα Πένια.

Ωστόσο, η χαρά της ομάδας του Λουίς Φερναντέζ κράτησε για λίγα δευτερόλεπτα, καθώς ο «μάγος» Ροναλντίνιο εκτέλεσε τον Τόνι Χιμένεθ στο 10′ μετά από ασίστ του Πάτρικ Κλάιφερτ, ισοφάρισε και κατέγραψε το 5ο του γκολ στη σεζόν.

Στη συνέχεια το ντέρμπι εξελίχθηκε σε μια σεμνή τελετή με απόλυτο πρωταγωνιστή τον Κλάιφερτ, ο οποίος με 2 γκολ στο 21ο και στο 35ο λεπτό αντίστοιχα (σ.σ. τότε έφτασε και εκείνος τα 5 στο πρωτάθλημα), σφράγισε τη νίκη.

258758407_943717739599850_5319127286442815318_n.jpg

Το απόλυτο... χάος με 6 κόκκινες και 12 κίτρινες κάρτες!

Έκτοτε όσα διαδραματίστηκαν στον αγωνιστικό χώρο και τις εξέδρες παρέπεμπαν σε… πόλεμο και όχι σε ποδοσφαιρική αναμέτρηση, αφού μέχρι τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου ο Αλφόνσο Πίνο Σαμοράνο είχε ήδη κιτρινίσει 7 παίκτες, τέσσερις των γηπεδούχων (8′ Τοριτσέλι, 14′ Λόπο, 39′ Σολντεβίγια, 40′ Ταμούδο) και τρεις των φιλοξενουμένων (22′ Ρέιζινγκερ, 26′ Μάρκες, 44′ Κουαρέσμα).

Κανένας, όμως, ούτε καν ο ίδιος ο διαιτητής μπορούσε να φανταστεί τη χαοτική συνέχεια, αρχής γενομένης από την αποβολή του Ντε Λα Πένια για ένα σκληρό και ανόητο μαρκάρισμα στον Ρέιζινγκερ στο 41ο λεπτό.

Στο μεταξύ, η κατάσταση είχε ξεφύγει για τα καλά και στις κερκίδες, όπου η αστυνομία επενέβη εγκαίρως με σκοπό να αποσοβήσει τα χειρότερα, όταν ένα φανατικό γκρουπ οπαδών της Εσπανιόλ επιχείρησε να εισβάλλει στον αγωνιστικό χώρο.

Η εικόνα στις εξέδρες βελτιώθηκε, όμως όσα ντροπιαστικά γεγονότα συνέβησαν κατά το δεύτερο 45λεπτο στον αγωνιστικό χώρο ήταν από μόνα τους ικανά να αμαυρώσουν το ντέρμπι.

Μόλις στο 46ο λεπτό καταγράφηκε η δεύτερη αποβολή, αυτή τη φορά εις βάρος της Μπαρτσελόνα, όταν ο Ράφαελ Μάρκες είδε δεύτερη κίτρινη μετά από φράγμα στον αρχηγό Ραούλ Ταμούδο.

Σαν να μην έφτανε αυτό, τέσσερα λεπτά αργότερα, η Μπαρτσελόνα έμεινε με 9 παίχτες, αφού ο νεαρός τότε Κουαρέσμα υπέπεσε σε φάουλ (ξανά) στον Ταμούδο και αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη.

Η κατάσταση ξέφυγε εντελώς όταν μετά από μια δυνατή εναέρια διεκδίκηση της μπάλας, ο Τόνι Σολντεβίγια και ο Ζεράρδ Λόπες αντάλλαξαν κλωτσιές κατά την… προσγείωση (δεύτερη κίτρινη ο άσος των γηπεδούχων, πρώτη εκείνος των φιλοξενούμενων).

Το ντέρμπι, πλέον, δεν είχε καμία αγωνιστική σημασία σε ποδοσφαιρικό τουλάχιστον επίπεδο, καθώς είχε εξελιχθεί σε έναν αγώνα-ντροπή με επιπλέον αποβολές στην πορεία.

Η πρώτη ομάδα που έμεινε με 8 παίκτες ήταν η φιλοξενούμενη στο 65′, όταν ο αρχηγός Φίλιπ Κοκού είδε απευθείας κόκκινη όταν ως τελευταίος ποδοσφαιριστής εμπόδισε αντικανονικά τον Ταμούδο, ο οποίος ομολογουμένως είχε δεχτεί το περισσότερο «ξύλο» στο ματς, να βγει τετ-α-τετ με τον Ρουστού Ρετσμπέρ.

Τον χορό των κόκκινων καρτών (ισοπαλία 3-3 στον συγκεκριμένο τομέα) έκλεισε ο αμυντικός Αλμπέρτο Λόπο εξαιτίας ενός σκληρού φάουλ στον Κλάιφερτ 3 λεπτά πριν από τη λήξη. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί, πως αποβλήθηκε και ο Τομά Ενκονό, προπονητής τερματοφυλάκων της Εσπανιόλ, λόγω έντονων διαμαρτυριών στον ρέφερι της αναμέτρησης.

Ο συνολικός απολογισμός ήταν 6 κόκκινες και 12 κίτρινες (!) σε ένα ποδοσφαιρικό ματς που έμεινε στην Ιστορία όχι για το σκορ ή την εικόνα των δύο συλλόγων, αλλά γιατί μέχρι σήμερα κατέχει το αρνητικό ρεκόρ σε αποβολές στην Primera Division.

Ειρήσθω εν παρόδω, η Μπαρτσελόνα τερμάτισε 2η στη σεζόν με 72 βαθμούς (21-9-8) πίσω από τη Βαλένθια, ενώ η Εσπανιόλ για μόλις δύο βαθμούς (13-4-21) γλίτωσε τον υποβιβασμό, τερματίζοντας στη 16η θέση.

Οι συνθέσεις του αγώνα:

ΕΣΠΑΝΙΟΛ (Λουίς Φερναντέζ): Τόνι, Ντομορό, Λόπο, Σολντεβίγια, Γουομέ, Κρόιφ, Ντε Λα Πένια, Φερνάντες (71′ Γκαρσία), Κορκούτ (46′ Μάξι Ροντρίγκες), Μοράλες (59′ Βελαμαζάν).

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ (Φράνκ Ράικαρντ): Ρουστού, Κοκού, Μάρκες, Ρέιζινγκερ, Τσάβι, Γκάμπρι, Φαν Μπρόκχορστ, Κουαρέσμα, Ροναλντίνιο (59′ Λόπες), Όφερμαρς (74′ Λουίς Ενρίκε), Κλάιφερτ (90′ Άντερσον).



www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0