Μια Φώτο μια Ιστορία

Μάικλ Τζόρνταν: Η ημέρα που το μπάσκετ συνάντησε τον "GOAT" του αθλήματος (video)

Μάικλ Τζόρνταν: Η ημέρα που το μπάσκετ συνάντησε τον
19 Ιουνίου 1984: Ο τότε κομισάριος του ΝΒΑ, Ντέιβιντ Στερν, λέει χαρακτηριστικά από το μικρόφωνο: "The Chicago Bulls pick Michael Jordan of the University of North Carolina" και τότε αλλάζει ολόκληρη η ιστορία των «ταύρων» και του ΝΒΑ.

Γράφει ο Νίκος Τσώτας

Πριν από 37 χρόνια ακριβώς υπήρξε μία τυπική βραδιά draft, με τον Ντέιβιντ Στερν να ανακοινώνει τα ονόματα των νεαρών αθλητών που είχαν επιλέξει οι ομάδες του ΝΒΑ. Όμως μετά από κάποια χρόνια θα διαπιστώσει και ο πιο δύσπιστος φίλος του μπάσκετ ότι το παιδί εκείνο από το πανεπιστήμιο του North Carolina που ήταν στο pick 3 θα άλλαζε τα δεδομένα στο μπάσκετ και θα γινόταν ο απόλυτος παίκτης.

Αν και δεν είχε αγωνιστεί ποτέ στα παρκέ του ΝΒΑ, η φήμη που τον ακολουθούσε για τα αγωνιστικά του προσόντα και το ταλέντο του ήταν μεγάλη και αποδείχθηκε στο NCAA, κατακτώντας τον τίτλο το 1982. Εκείνο το αμούστακο... παιδί από εκείνο το βράδυ και μετά θα έπαιρνε τα σκήπτρα από το απόλυτο δίδυμο της εποχής Μάτζικ Τζόνσον και Λάρι Μπερντ και θα δημιουργούσε την δική του δυναστεία με τους Σικάγο Μπουλς, σε μία εποχή που πρωταγωνιστούσαν ομάδες όπως οι Λέικερς, οι Σέλτικς, οι Μπλέιζερς και τα "Bad Boys" των Πίστονς.

Εκείνο το βράδυ των draft δεν πίστεψαν όλοι στις δυνατότητές του και στα περιθώρια εξέλιξης που είχε, καθώς οι Χιούστον Ρόκετς και οι Μπλέιζερς τον προσπέρασαν στις δύο πρώτες επιλογές για χατίρι των Χακίμ Ολάζουον (εξελίχθηκε σε έναν από τους καλύτερους σέντερ) και Σαμ Μπούι (δεν έφτασε ποτέ τις υψηλές προσδοκίες, ενώ διέθεταν τον Κλάιντ Ντρέξλερ για σουτέρ).

Όλες οι ομάδες που είχαν τις πρώτες επιλογές επεδίωκαν στην προσθήκη ενός ψηλού κορμιού και εφόσον οι Μπουλς είχαν την ευκαιρία αυτή πολύ πιθανόν να προσπερνούσαν την επιλογή του Τζόρνταν. Για καλή τους τύχη δεν άλλαξε τίποτα εκείνο το βράδυ, αν και υπήρξαν διάφοροι πειρασμοί.

Ο Μάικλ Τζόρνταν δεν είχε παρευρεθεί στη διαδικασία στο Felt Forum της Νέα Υόρκης, καθώς βρισκόταν στην αποστολή της Τeam USA γα τα tryouts ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων στο Λος Άντζελες. Δεν υπήρχαν τότε τα μέσα για να ενημερωθεί για την κατάληξη των draft.

Πριν ξεκινήσει η βραδιά και ενώ όλοι σχεδόν ήταν βέβαιοι ποιους θα επέλεγαν Ρόκετς και Μπλέιζερς, αρκετοί είχαν σημειώσει στα μπλοκάκια τους το όνομά του, γνωρίζοντας ότι θα ήταν δύσκολο να πείσουν τους «ταύρους» για κάποια ανταλλαγή.

Η ομάδα που τόλμησε να κάνει πράξη την επιθυμία της και να τολμήσει να επιχειρήσει το «κλέψιμο» του αιώνα ήταν οι Μάβερικς. Η ομάδα του Τέξας πρόσφερε ως αντάλλαγμα έναν σταρ της εποχής, τον Μαρκ Αγκουάιρ, ο οποίος ήταν Νο1 στο draft του 1981 και δεύτερος σκόρερ του πρωταθλήματος για την περίοδο 1983-84 αλλά η απάντηση ήταν αρνητική.

Η ομάδα της "Πόλης των Ανέμων" είχε δει στα μάτια του Μάικλ Τζόρνταν, ότι θα αποτελέσει τον επόμενο ηγέτη της για τα επόμενα χρόνια αλλά δεν είχε προβλέψει ότι εκείνη τη στιγμή αντίκριζε μπροστά της το ίδιο το μπάσκετ.

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0