Football Talk

Σύνδεσμοι ομάδων κατέθεσαν στην Βουλή τις προτάσεις τους για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας

Σύνδεσμοι ομάδων κατέθεσαν στην Βουλή τις προτάσεις τους για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας
Οπαδικοί σύνδεσμοι ελληνικών συλλόγων συνυπέγραψαν κείμενο με προτάσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου της οπαδικής βίας, το οποίο στάλθηκε στην συνεδρίαση της Βουλής. 
Το «τέρας» της οπαδικής βίας έδειξε ξανά τα δόντια του στην δολοφονία του Άλκη Καμπανού το βράδυ της 31ης Ιανουαρίου. Την ημέρα εκείνη έγινε -ξανά- σαφής η ανάγκη αντιμετώπισης του ζητήματος, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν έχει υποχωρήσει τα τελευταία χρόνια.

Σύνδεσμοι οπαδών κατέθεσαν κείμενο με τις προτάσεις τους στην Βουλή με αφορμή της έναρξης των σχετικών συζητήσεων για το νέο αθλητικό νομοσχέδιο. Συγκεκριμένα υπέγραψαν οι σύνδεσμοι του Άρη, του Παναθηναϊκού, της ΑΕΚ, του Ατρομήτου, του Ηρακλή, του Πανιωνίου, της Νίκης Βόλου, του Παναιτωλικού και του ΠΑΣ Γιάννινα.
Ακολουθεί το κείμενο με τις προτάσεις:
 

ΚΟΙΝΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ ΟΠΑΔΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΨΗΦΙΣΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ

1. ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΝΟΜΙΜΩΝ ΛΕΣΧΩΝ

Μέχρι τον πλήρη και λεπτομερή καθορισμό του νέου πλαισίου λειτουργίας των λεσχών φιλάθλων, οι έχουσες νόμιμη άδεια λειτουργίας λέσχες φιλάθλων τουλάχιστον, θα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτές αφενός για να μην περάσει και μέσω της Πολιτείας ένα άδικο μήνυμα «τσουβαλιάσματος» των πάντων, αφετέρου διότι ακυρώνεται και η μεγάλη και πολυέξοδη προσπάθεια νομιμοποίησής τους, αλλά και οι θετικές παρεμβάσεις των ίδιων των λεσχών και προς στις τοπικές κοινωνίες αλλά και όπου χρειάστηκε εθελοντική πρωτοβουλία.

2. ΙΔΙΩΝΥΜΟ

Το ιδιώνυμο ήδη υπήρχε στον αθλητικό νόμο και πριν το τραγικό γεγονός της δολοφονίας του Άλκη, χωρίς από μόνο του να μπορεί να αποτρέψει τις παραβατικές συμπεριφορές ανθρώπων, που δεν σκέφτονται καθαρά ή δεν σκέφτονται καθόλου. Πρέπει να παραμείνει αυτούσια η δυνατότητα των δικαστών, κατ εξαίρεση έστω και με βάση τις συνθήκες, την βαρύτητα του αδικήματος και την προσωπικότητα του παραβάτη, να χορηγείται αναστολή. Κανείς δεν υποστηρίζει ότι ανθρωποκτονίες, από κοινού βαριές σωματικές βλάβες, επιθέσεις με χρήση εκρηκτικών σε κλειστούς χώρους κ.α. αντίστοιχα, δε θα πρέπει να τιμωρούνται αυστηρότατα, αλλά στον αντίποδα η ρίψη αντικειμένων, η έργω και λόγω εξύβριση, η φθορά ξένης ιδιοκτησίας ή η απόπειρα εισόδου σε γήπεδο χωρίς εισιτήριο (δηλαδή το 90% των παραβάσεων που φτάνουν στις δικαστικές αίθουσες) δεν δικαιολογούν την άμεση έκτιση ποινής στα σημερινά καταστήματα σωφρονισμού, τη στιγμή που αναστολής δικαιούνται σήμερα όλοι οι καταδικασμένοι για απάτες, υπεξαιρέσεις, κλοπές κατά συρροή, βιαστές, παιδόφιλοι κλπ
Προτείνουμε τον σαφή διαχωρισμό της «ελαφράς» μορφής παραβατικότητας στα γήπεδα και την αντικατάσταση του ιδιωνύμου για τις περιπτώσεις αυτές, με την υποχρέωση της κάθε ΠΑΕ να απαγορεύουν την είσοδο στους παραβάτες από 3 έως 5 χρόνια, μέχρι και κατά περίπτωση, ισοβίως.

3. ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ - ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Δεν υπάρχει άνθρωπος στο χώρο, που δεν έχει διαπιστώσει, ότι από τότε που απαγορεύτηκαν οι μετακινήσεις, οργανωμένα, αυτές δεν σταμάτησαν. Απλά, τα λεωφορεία αντικαταστάθηκαν από βανάκια, ΙΧ, τραίνα, πλοία κλπ δηλαδή η οργανωμένη και συντεταγμένη μετακίνηση υπό την επίβλεψη της αστυνομίας, μετατράπηκε σε άτακτη, απροειδοποίητη, ανεξέλεγκτη και μη ασφαλή, μεμονωμένη μετακίνηση ανθρώπων που θέλουν να δουν την ομάδα τους στο γήπεδο, παραχωρώντας τεράστιο πεδίο δράσης και σε αυτούς που παρεισφρέουν ανάμεσά τους, με σκοπούς άλλους. Ο αθλητικός νόμος μαζί με το δικαίωμα ίδρυσης και λειτουργίας λεσχών φιλάθλων, θα πρέπει ταυτόχρονα να κατοχυρώνει και το δικαίωμα μετακίνησης τους με σκοπό την παρακολούθηση αγώνα, φυσικά οργανωμένα, με αυστηρούς κανόνες και σαφείς υποχρεώσεις.
Προτείνουμε τη συνέχιση του διαλόγου, δεσμευόμενοι να προτείνουμε πλήρες σχέδιο, που και το δικαίωμα οργανωμένης μετακίνησης να κατοχυρώνει και τη θέσπιση κανόνων, υποχρεώσεων και ποινών να προβλέπει, εντάσσοντας και την Ελλάδα στο γκρουπ, όλων των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών, όπου κάθε αγώνας, αυτονόητα, διεξάγεται παρουσία φιλάθλων και των δύο ομάδων.

4. ΜΕΛΗ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΛΕΣΧΩΝ – ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΩΝ

Ορθά διευκρινίστηκε ότι συστέγαση σε χώρους γραφείων με τις ΠΑΕ – ΚΑΕ κλπ, μπορεί να υπάρξει μόνο για το τμήμα γραμματειακής υποστήριξης των λεσχών (ηλεκτρονικά αρχεία, βιβλία, μητρώο μελών κλπ) και όχι για τα εντευκτήρια ή τους χώρους συνάθροισης των μελών των λεσχών.

Αναφορικά με τον ελάχιστο αριθμό μελών, θα ήταν ορθότερο και οι λέσχες φιλάθλων να υπάγονται στις γενικές διατάξεις περί σωματείων, με μίνιμουμ υποχρέωση τα 20 μέλη, υποχρέωση που θα επεκτείνεται και σε κάθε παράρτημα ξεχωριστά, με επιπλέον πρόβλεψη τα εγγεγραμμένα μέλη να είναι μόνιμοι κάτοικοι του δήμου (ή της περιφέρειας κατά περίπτωση), στον οποίο το κάθε παράρτημα έχει την έδρα του.



www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0