Basket Talk

Χειμερινά «παλτά» made in NBA, που δε τα φοράνε ούτε στην Euroleague

Χειμερινά «παλτά» made in NBA, που δε τα φοράνε ούτε στην Euroleague
Με αφορμή την πρόωρη λύση της συνεργασίας της Ζαλγκίρις Κάουνας με τον Εμανουέλ Μουντιέ, το BN Sports ανατρέχει σε άλλες φαινομενικά ηχηρές μεταγραφές από το NBA στην Euroleague, που τελικά απογοήτευσαν. 

Η είδηση της μεταγραφής του Εμανουέλ Μουντιέ, νούμερο 7 στο draft του 2015, στη Ζαλγκίρις Κάουνας τάραξε τα ευρωπαϊκά νερά το καλοκαίρι, όμως εντέλει αποτέλεσε ζωντανή απόδειξη της φράσης που λέει πως «ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός».

 

Ο Λιθουανικός σύλλογος αποδέσμευσε άρον άρον τον 25χρονο γκαρντ, αφού τα δείγματα γραφής του στις πρώτες αγωνιστικές της Euroleague δεν ήταν τα προσδοκόμενα. Για να μιλήσουμε με αριθμούς, σε 5 παιχνίδια μέτρησε κατά μέσο όρο 7.4 πόντους (37% ευστοχία στο δίποντο, 23.1% ευστοχία στο τρίποντο, 72.7% ευστοχία στις βολές), 2.2 ριμπάουντ και 3.2 ασίστ για 2.2 λάθη.

 mudiay_1.jpg

Η περίπτωση του Μουντιέ, που μεταπήδησε από το NBA στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, αλλά δεν δικαίωσε τις προσδοκίες, δεν είναι η μοναδική. Στην ίδια κατηγορία ανήκει παραδείγματος χάρη και ο Άντονι Μπένετ. Ο Καναδός πάουερ φόργουορντ, που αποτέλεσε την πρώτη επιλογή στο draft το 2013, διέψευσε πανηγυρικά τις προβλέψεις των Αμερικανών σκάουτερς, αφού δεν κατάφερε να μακροημερεύσει στο NBA, ούτε όμως και στην Ευρώπη. Το πέρασμά του από τη Φενέρμπαχτσε το 2017 ήταν το λιγότερο απογοητευτικό, αφού σε 10 συμμετοχές μέτρησε 1.2 πόντους και 0.9 ριμπάουντ μ.ό.

 Bennett-Fenerbahce.jpg

Από τον Καναδά έχει καταγωγή και ο Νικ Στάουσκας, τον οποίο έφερε η Μπασκόνια στην Euroleague τη σεζόν 2019-20 με την ελπίδα ότι οι 335 παραστάσεις του στο NBA θα αποτελέσουν οδηγό. Ωστόσο, ο Στάσκους προσέφερε 9.0 πόντους, 2.1 ριμπάουντ, 1.6 ασίστ και 1.3 λάθη ανά αγώνα στα 22 παιχνίδια που φόρεσε τη φανέλα των Βάσκων.

stauskas.jpg

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού στη Γερμανία, για λογαριασμό της Άλμπα Βερολίνου βρέθηκε το 2019 ο Τάιλερ Κάβανο. Στα 50 παιχνίδια που είχε στο NBA δεν είχε ενθουσιάσει, κάτι που δεν άλλαξε με την έλευσή του στην Ευρώπη, αφού με τα Άλμπατρος είχε 6.4 πόντους, 3.3 ριμπάουντ και 0.9 ασίστ σε 19 παιχνίδια. Μεσολάβησε ένα πέρασμα από την Τενερίφη και φέτος επανήλθε στην Euroleague, αυτή τη φορά με τη φανέλα της Ζαλγκίρις. Το κοντέρ του για την ώρα γράφει 5.8 πόντους, 2.8 ριμπάουντ και 1.5 ασίστ.

 

Μετά από 456 συμμετοχές στο NBA o Σέλβιν Μακ πήρε την απόφαση να μετακομίσει στη Γηραιά Ήπειρο. Η συνεισφορά του ήταν όμως πολύ φτωχή τόσο στην Αρμάνι Μιλάνο (4.9 πόντοι, 1.8 ριμπάουντ, 1.8 ασίστ, 1.6 λάθη σε 11 παιχνίδια) πρόπερσι, όσο και στον Παναθηναϊκό την περασμένη αγωνιστική περίοδο (6.0 πόντοι, 1.2 ριμπάουντ, 2.8 τελικές πάσες, 1.6 λάθη σε 26 παιχνίδια).

 mack.jpg

Από τον Παναθηναϊκό έχουν περάσει όμως κι άλλοι παίκτες που ήρθαν με περγαμινές από την Αμερική, αλλά τα βρήκαν σκούρα στην Ευρώπη. Ο ένας είναι ο Ουέσλι Τζόνσον με τις 609 εμφανίσεις στο NBA (σσ. 3.3 πόντοι, 2.4 ριμπάουντ σε 28 ματς της Euroleague) και ο άλλος ο Τζίμερ Φριντέτ, που είχε στις πλάτες του 241 παιχνίδια στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου (σσ. 12.9 πόντοι, 2.1 ριμπάουντ και 1.8 ασίστ σε 27 παιχνίδια). Ο δεύτερος τα πήγε αρκετά καλύτερα στο σκοράρισμα φορώντας το «τριφύλλι», όμως η άμυνα αποτελούσε αχίλλειο πτέρνα.

fredette_2.jpg

Λίγο παλαιότερα, τη σεζόν 2012-13, το δρομολόγιο ΗΠΑ – ΟΑΚΑ είχε ακολουθήσει και ο Τζέισον Καπόνο. Παρά τις 509 συμμετοχές που είχε στο NBA, ο Αμερικανός φόργουορντ έγραψε 7.4 πόντους, 1.0 ριμπάουντ και 1.0 ασίστ σε 8 μόλις παιχνίδια που πρόλαβε να παίξει με τα «πράσινα» στην Euroleague.

Σειρά στη λίστα μας παίρνει ο Ρον Μπέικερ, ο οποίος έπειτα από 96 παιχνίδια στο NBA έγινε κάτοικος Ρωσίας για χάρη της ΤΣΣΚΑ Μόσχας του Δημήτρη Ιτούδη. Τελικά δε γέμισε το μάτι ούτε του Έλληνα τεχνικού, ούτε του φίλαθλου κοινού (2.6 πόντοι, 0.9 ριμπάουντ, 0.9 ασίστ και 0.9 λάθη κατά μέσο όρο σε 27 παιχνίδια τη σεζόν 2019-20). Μάλιστα, ο Μπέικερ ανακοίνωσε πρόσφατα την απόσυρσή του από το μπάσκετ, παρότι είναι μόλις 28 ετών!

 

Μικρό, σε αριθμό αγώνων, αλλά και φτωχό από πλευράς απόδοσης ήταν το πέρασμα του Κώστα Κουφού από την ΤΣΣΚΑ αρχικά και τον Ολυμπιακό αργότερα. Ο Έλληνας σέντερ που έχει στο βιογραφικό του 686 αγώνες στο NBA, τη σεζόν 2019-20 φόρεσε τη φανέλα της ρωσικής «αρκούδας» για 17 παιχνίδια και σημείωσε 3.7 πόντους και 2.8 ριμπάουντ κατά μέσο όρο. Αντίστοιχα, με τα «ερυθρόλευκα» τη σεζόν 2020-21 η στατιστική του έγραψε 4.6 πόντους και 2.3 ριμπάουντ σε 7 μόλις αναμετρήσεις.

 KOUFOS3_1.jpg


Άνθρακας αποδείχτηκε ο θησαυρός ονόματι Χόλις Τόμπσον που ήρθε στον Ολυμπιακό τη σεζόν 2017-18, μετά από 265 αγώνες στον μαγικό κόσμο του NBA. Σε 28 παιχνίδια με τους «ερυθρόλευκους» στην Euroleague ο Τόμπσον προσέφερε 5.6 πόντους και 2.7 ριμπάουντ κατά μέσο όρο.

 

Για το φινάλε αξίζει να σημειώσουμε ότι οι Μπάκερ, Τζόνσον και Καπόνο έκοψαν το μπάσκετ μετά από τις αποτυχημένες προσπάθειές τους στην Ευρώπη, οι Μακ και Κουφός παραμένουν για την ώρα χωρίς ομάδα, ενώ ο Τόμπσον αποσύρθηκε το 2020, αφού έκανε ένα πέρασμα από τη γερμανική Κράιλσχαϊμ και τη G-League.

 

Βασιλική Καραμούζα


www.bnsports.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0