πάμε euro

EURO 2020, Ιταλία-Αγγλία: Η τελευταία πράξη της διοργάνωσης είναι η «μητέρα των μαχών»

EURO 2020, Ιταλία-Αγγλία: Η τελευταία πράξη της διοργάνωσης είναι η «μητέρα των μαχών»

Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα! Αγγλία και Ιταλία συγκρούονται στον μεγάλο τελικό του EURO 2020, απόψε (11/07) στις 22.00 στο Wembley, με την κάθε χώρα να θέλει να «ξεσκονίσει» την παράδοσή της στις μεγάλες διοργανώσεις!

Η Ιταλία ρίχνεται στη μάχη τελικού του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος  με στόχο να μετατρέψει το «It’s coming home» των Άγγλων σε «It’s coming to Rome». Εννέα χρόνια μετά την τελευταία της παρουσία σε ανάλογη φάση ενός EURO, ευελπιστεί να δώσει διαφορετικό επίλογο από εκείνον στα γήπεδα της Πολωνίας-Ουκρανίας, στοχεύοντας να το κατακτήσει για δεύτερη φορά μετά το 1968.

Στην πορεία της προς τον τελικό τα βρήκε «σκούρα» απέναντι στην Ισπανία, αφού χρειάστηκε τη διαδικασία των πέναλτι στον ημιτελικό για να τσεκάρει το εισιτήριό της για το τελευταίο βήμα πριν το τρόπαιο.

Ήταν μία από τις λίγες αναμετρήσεις της στη διοργάνωση, όπου η κατοχή της μπάλας ήταν συντριπτικά υπέρ του αντιπάλου (65% Ισπανία – 35% Ιταλία) και στηρίχθηκε στις αντεπιθέσεις της, θυμίζοντας μία «Σκουάντρα Ατζούρα» από άλλες εποχές.
Εικόνα

Μεγάλος πρωταγωνιστής ήταν ο Ντοναρούμα, που εκτός από τις επεμβάσεις του σε κανονική ροή αγώνα, απέκρουσε το πέναλτι του Μοράτα στη σχετική διαδικασία. Το δώρο του Ιταλού «πορτιέρε» εκμεταλλεύθηκε στο έπακρο ο Ζορζίνιο που βρήκε δίχτυα στο τελευταίο και καθοριστικότερο πέναλτι και έστειλε την ομάδα του στην επόμενη φάση.

Ο Ρομπέρτο Μαντσίνι βλέπει το απουσιολόγιό του σχετικά καθαρό, αφού πέραν της δεδομένης και τεράστιας απουσίας του Σπινατσόλα δεν υπάρχει κάποιο σημαντικό πρόβλημα. Αντιθέτως, είναι 100% έτοιμος ο Φλορέντσι, αλλά δεν αναμένεται να ξεκινήσει το ματς, καθώς έχει να αγωνιστεί από την πρεμιέρα του EURO.

Σε ανάλογη θέση και ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Αγγλίας, Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, αφού όλοι οι παίκτες του είναι διαθέσιμοι. Με το ρόστερ του πλήρες και με τη ψυχολογία στα ύψη θα προσπαθήσει να δώσει «σάρκα και οστά» στο σύνθημα που ακούστηκε περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο κατά τη διάρκεια του τουρνουά: το «it’s coming home» φυσικά!
Εικόνα

Μπορεί η πρόκριση επί της Δανίας να ήρθε μετά κόπων και βασάνων, αλλά σε όλη τη διάρκεια του ματς, η Αγγλία έδειχνε πως είναι ανώτερη και επιβεβαίωνε εντός του αγωνιστικού χώρου τον τίτλο του φαβορί.

Το τρομερό χτύπημα φάουλ του Ντάμσγκααρντ μπορεί να «έσπασε» το σερί που έχτισε χωρίς να έχει δεχτεί γκολ, αλλά μικρή σημασία έχει στην πράξη. Η Αγγλία είναι στον πρώτο της τελικό σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και θα διεκδικήσει μετά από 55 χρόνια και το Παγκόσμιο Κύπελλο το 1966, την κατάκτηση ενός τροπαίου.

Μεγάλο της όπλο; Φυσικά το Wembley και η άμυνά της! Η Αγγλία έχει δεχτεί μόλις ένα γκολ στα έξι παιχνίδια που έχει δώσει στο φετινό EURO, στο οποίο προφανώς και παραμένει αήττητη.

Ωστόσο, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, το καλύτερο ιστορικό της Ιταλίας σε μεγάλες διοργανώσεις, ίσως της δίνει έναν παραπάνω πόντο, αφού ανέφερε: «Έχουν 12 ημιτελικούς και 10 τελικούς. Σε σύγκριση με εμάς είναι ένα τεράστιο ρεκόρ».
Εικόνα

Παιχνίδια τακτικής πριν το ματς; Ίσως. Αυτό που μένει να φανεί είναι ποιος θα γράψει με «χρυσά γράμματα» το όνομά του στην ιστορία της διοργάνωσης την απόψε (11/07) το βράδυ.

Κι όπως προκύπτει από την ιστορία τους, αλλά και όσα έδειξαν στο τουρνουά, και οι δύο ομάδες είναι τρομερά διψασμένες.

Φάνης Τσοκανάς

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0