Football Talk

Κεφάλαιο «αντί-Φορτούνης»: Οι λόγοι που Ολυμπιακός και Μαρτίνς δεν… «καίγονται»!

Κεφάλαιο «αντί-Φορτούνης»: Οι λόγοι που Ολυμπιακός και Μαρτίνς δεν… «καίγονται»!

Σύστημα, η μεταγραφή Κουντέ και το «κλειδί» από την περσινή σεζόν, αφήνουν τον «ερυθρόλευκο» μεταγραφικό σχεδιασμό, άθικτο, μετά τον τραυματισμό του Φορτούνη…

Σχετικά Άρθρα

«Στο πλάνο της ομάδας δεν θα αλλάξει πολλά. Σίγουρα για εμάς είναι πολύ κακό νέο αυτό που έγινε με τον Φορτούνη, γιατί δυστυχώς θα τον χάσουμε για 6 μήνες, αλλά εμείς πιστεύουμε σε αυτόν, πιστεύουμε ότι θα γίνει καλά και θα είναι μια μεταγραφή για εμάς τον Γενάρη. Τότε θα είναι καλά και θα μας βοηθήσει».

Αυτό ήταν το σχόλιο του Πέδρο Μαρτίνς, όταν ρωτήθηκε για την επόμενη μέρα του Ολυμπιακού χωρίς τον Κώστα Φορτούνη. Ο αρχηγός των πρωταθλητών υπέστη ρήξη χιαστού στο φιλικό κόντρα στη Βολφσμπέργκερ και θα λείψει για τους επόμενους έξι μήνες από την ενεργό δράση.

Σχεδόν αμέσως, ενεργοποιήθηκαν όλα τα μεταγραφικά σενάρια περί απόκτησης ενός μεσοεπιθετικού. Η αλήθεια, όμως, είναι διαφορετική. Σίγουρα, ο Πορτογάλος προπονητής πήρε την γκριμάτσα του διχασμένου, στο άκουσμα της απώλειας του διεθνή άσου, όμως- όπως τόνισε άλλωστε- δεν άλλαξε ιδιαίτερα τα πλάνα του.

Ο λόγος, δεν είναι επειδή δεν εκτιμάει τον Φορτούνη. Αντ' αυτού, τον θεωρεί τον ποιοτικότερο Έλληνα ποδοσφαιριστή αυτή τη στιγμή. Η αλήθεια είναι διαφορετική και απολύτως δικαιολογημένα, ο Ολυμπιακός δεν βάζει σε προτεραιότητα την απόκτηση ενός «10αριού». Όμως, δεν την αποκλείει κιόλας.

Η νέα φιλοσοφία και το σύστημα…

Αν κάποιος κοιτάξει τον τρόπο που κατέβαζε την ομάδα ο Πέδρο Μαρτίνς, ίσως αντιληφθεί κατευθείαν τα λόγια του. Ο Πορτογάλος κόουτς παράταξε στη ρεβάνς με την Άρσεναλ για τους «16» του Europa League, ένα διαφορετικό σύστημα από τα συνηθισμένα. Συγκεκριμένα, επέλεξε να χρησιμοποιήσει το 3-4-3, αντί του 4-2-3-1 που τον έχουμε συνηθίσει ή το 4-3-3.

Μπορεί ο Ολυμπιακός να μην προκρίθηκε, όμως κέρδισε με 1-0 και έδειξε πως του ταιριάζει «γάντι». Η καθιέρωσή του, έγινε στα play-off, όπου οι «ερυθρόλευκοι» έδειξαν πόσο επιθετικοί μπορούν να γίνουν, πανηγυρίζοντας μία 5άρα κόντρα στην ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ και μία 4αρα κόντρα στον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο.

Σε αυτά τα συστήματα, δεν υπήρχε 10άρι. Συγκεκριμένα, στον άξονα, τα ονόματα που υπήρχαν ήταν δύο εκ των Μπουχαλάκη, Τιάγκο Σίλβα, Καμαρά και Εμβιλά. Δηλαδή, ο Κώστας Φορτούνης, ήδη δεν βρισκόταν στα πλάνα για εκείνη την θέση αλλά για τα «φτερά». Από την άλλη, και όσο υπήρχε το 4-3-3, ο Πορτογάλος κόουτς προτιμούσε να χρησιμοποιήσει τρία χαφ (ένα 6άρι και δύο 8άρια) παρά έναν μεσοεπιθετικό.

133625_1.png

Τα δείγματα για φέτος, φάνηκαν με τον Κουντέ!

Λίγα 24ωρα πριν πετάξει για την Αυστρία, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του, ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε την απόκτηση του Πιερ Κουντέ Μαλόνγκ. Ενός ποδοσφαιριστή από το λεγόμενο «πάνω ράφι», καθώς είχε πλάτη του τρία χρόνια εμπειρίας στη Bundesliga και τα δύο από αυτά ως βασικός με τη Μάιντζ. Τα δύο εκατ. ευρώ που δαπάνησε ο ελληνικός σύλλογος, μαρτυρούν τα πλάνα του Μαρτίνς.

Ουσιαστικά, ο Καμερουνέζος χαφ, αγωνίζεται ως 6άρι ή 8άρι στον άξονα. Έχει τον ρόλο του «box to box» στον αγωνιστικό χώρο, με αποτέλεσμα να μπαίνει στην εξίσωση με τους Μπουχαλάκη, Καμαρά και Εμβιλά. Δεν είναι λίγοι που τον θεωρούν και αντικαταστάτη του δεύτερου, σε περίπτωση που αποχωρήσει. Όμως, το «ζουμί» της μεταγραφής του, δείχνει πως ο Μαρτίνς θα πάει με το ίδιο σύστημα και τη νέα χρόνια.

Δηλαδή, το 3-4-3 ή το 4-3-3 θα είναι τα βασικά σχήματα των «ερυθρολεύκων» την ερχόμενη σεζόν. Σε κανένα από αυτά δεν υπάρχει ρόλος για μεσοεπιθετικό. Δεν χωράει, ουσιαστικά. Έτσι, η απώλεια του Κώστα Φορτούνη αφήνει κενό όσον αφορά, μία επιλογή από τον πάγκο ως changeman ή έναν ποιοτικό ποδοσφαιριστή για τα «φτερά».

2_2.png

Δεν «καίγεται» αλλά δεν είναι και αδιάφορος…

Φυσικά, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να αποκτηθεί ένας μεσοεπιθετικός που θα κάνει την διαφορά. Το γεγονός πως δεν «τρελαίνονται» μέσα στον Ολυμπιακό στο να προχωρήσει μία τέτοια μεταγραφή, δεν σημαίνει πως δεν θα κάνει κίνηση. Μπορεί το όνομα του Γιουνές Μπελχαντά να διαψεύσθηκε από τους «ερυθρόλευκους», όμως δεν είναι αδιάφορος.

Όπως προαναφέραμε, ο Φορτούνης είχε μεγάλο ρόλο στον Ολυμπιακό, εκτός από το ότι ήταν αρχηγός. Έναν τέτοιο ποδοσφαιριστή θα ήθελε να έχει από τώρα ο Πέδρο Μαρτίνς και όχι να περιμένει μέχρι τον Γενάρη. Οι απαιτήσεις της σεζόν είναι πολλές και τα παιχνίδια αρκετά. Έτσι, ο Πορτογάλος κόουτς θα ήθελε να έχει στις επιλογές του ποιοτικές λύσεις για να μπορεί να ανταπεξέλθει σε πρωτάθλημα, κύπελλο και Ευρώπη.

Τερματοφύλακας, στόπερ, εξτρέμ και… λοιποί!

Στην ομάδα του Πειραιά, όλα δείχνουν πως οι αρχικοί στόχοι, είναι άλλοι. Πρώτα από όλα, να καλυφθεί το κενό που θα αφήσει ο Ζοσέ Σα. Ο Πορτογάλος πορτιέρο τα έχει βρει σε όλα με τη Γουλβς, όπως και ο Ολυμπιακός, και απλώς περιμένει την οριστική αποχώρηση του συμπατριώτη του, Ρουί Πατρίτσιο για τη Ρόμα. Αυτή τη στιγμή, στο δυναμικό των «ερυθρολεύκων», υπάρχουν οι Κρίστισον, Τζολάκης και Καραργύρης. Είναι πασιφανές πως ο ελληνικός σύλλογος θα πάει για άμεση μεταγραφή τερματοφύλακα.

Ο ελεύθερος Τόμας Βάτσλικ, ο «αλμυρός» Αλφόνς Αρεολά και ο ποιοτικός Μπιζότ, είναι τα τρία ονόματα που παίζουν «δυνατά» για την αντικατάσταση του Σα. Από εκεί και πέρα, οι προτάσεις για τον Ρουμπέν Σεμέδο και το «ερωτηματικό» του Παπέ Αμπου Σισέ, σηκώνει έντονη συζήτηση και για στόπερ. Ειδικά στο ενδεχόμενο, ο Ολυμπιακός να παίζει με τρία στόπερ, όπου χρειάζεται αρκετές επιλογές.

Τέλος, στη θέση του εξτρέμ, οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν επίσης, να βρουν τον ποδοσφαιριστή που θα κάνει την διαφορά. Δεν είναι μυστικό, πως από τη μέρα που έφυγε ο Ντανιέλ Ποντένσε, ο Ολυμπιακός δεν έχει βρει τον ιδανικό αντικαταστάτη του. Τόσο ο Εμρέ Μορ, όσο και ο Μπρούμα δεν μπήκαν ποτέ στα «παπούτσια» του. Έτσι, αυτή η μεταγραφή κρίνεται εξίσου αναγκαία.

Πολλά θα κριθούν και από την προετοιμασία που κάνουν οι «ερυθρόλευκοι» ενόψει των προκριματικών της νέας σεζόν. Αρκετοί δανεικοί ή νεαροί ποδοσφαιριστές προσπαθούν να κερδίζουν μία θέση στο «πλήρωμα» της ερχόμενης χρονιάς και η αξιολόγησή τους, θα παίξει μεγάλο ρόλο στις επόμενες κινήσεις.

Νότης Χάλαρης

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0