eSports & Games

Το FIFA 22 κυριάρχησε στην Ευρώπη το 2021

Το FIFA 22 κυριάρχησε στην Ευρώπη το 2021

Μακράν το δημοφιλέστερο video game

To FIFA 22 κυριάρχησε στην ευρωπαϊκή αγορά των video games τη χρονιά που πέρασε, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η GSD. Μάλιστα πούλησε σχεδόν τα διπλάσια ανίτυπα από το Grand Theft Auto V που βρέθηκε στη δεύτερη θέση και 17% περισσότερα σε σχέση με το FIFA 21.  

Συνολικά, πουλήθηκαν περισσότερα από 170 εκ. video games, πάνω από 7 εκ. κονσόλες και κάτι παραπάνω από 20 εκ. περιφερειακά. Σημειώνεται ότι ο αριθμός των video games είναι κατά 9,5% μικρότερος συγκριτικά με το 2021, χρονιά που λόγω της πανδημίας του COVID-19 και της καραντίνας οι πωλήσεις κυριολεκτικά εκτοξεύτηκαν, παρόλα αυτά ο ίδιος δείκτης είναι αυξημένος σε ποσοστό 12,3% σε σχέση με το 2019. 

Εστιάζοντας στις νέες κυκλοφορίες, μετά το FIFA 22, το παιχνίδι που πούλησε περισσότερο ήταν το Call of Duty: Vanguard, που βρέθηκε μεν στην τέταρτη θέση της κατάταξης, όμως οι επιδόσεις του ήταν κατά 34% μειωμένες σε σχέση με τον προκάτοχό του. Ένα σκαλί παρακάτω το Mario Kart 8: Deluxe, παρά το γεγονός ότι κοντεύει να κλείσει πέντε χρόνια στην αγορά. Αξιοσημείωτο είναι το ότι οι πωλήσεις του κατέγραψαν μείωση κατά 9% σε σύγκριση με το 2020, παρόλα αυτά ανέβηκε πέντε θέσεις στα charts. 

Στο σύνολό τους, οι νέες κυκλοφορίες αντιπροσωπεύουν το 29% των αντιτύπων video games που πουλήθηκαν στην Ευρώπη το δωδεκάμηνο που προηγήθηκε. 

Στον τομέα του hardware, η κυριαρχία του Nintendo Switch επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα χρονιά. Πουλήθηκαν 7,1 εκ. κονσόλες, δηλαδή 20% περισσότερες σε σχέση με το 2020, δίχως να περιλαμβάνοντα στοιχεία από τη Μ. Βρετανία και τη Γερμανία, άνοδος που αποδίδεται κατά μεγάλο βαθμό στις πωλήσεις των  PS5, Xbox Series X και Xbox Series S, που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα διαθεσιμότητας. 

Ο κλάδος των περιφερειακών κινήθηκα επίσης ανοδικά, σε ποσοστό 5,4% από έτος σε έτος και 20,2 εκ. συσκευές βρέθηκαν στα χέρια των καταναλωτών. Περισσότερο δημοφιλές περιφερειακό αναδείχτηκε το DualSense Controller του PlayStation 5. Ακολουθεί το DualShock 4 του PlayStation 4. Στην τρίτη θέση τα Joy-Cons του Nintendo Switch και ακριβώς από κάτω το ασύρματο controller των Xbox Series X και S

Τέλος, πουλήθηκαν 16,1 εκ. προπληρωμένες κάρτες, κατά 16% λιγότερες σε σύγκριση με το 2021. Κορυφαίες σε πωλήσεις οι κάρτες για το PlayStation Store και ακολουθούν εκείνες για τo ηλεκτρονικό κατάστημα του Nintendo Switch. 

Παρακάτω, οι δέκα κορυφαίοι σε πωλήσεις τίτλοι στην Ευρώπη το 2021 

1. FIFA 22 (EA)  

2. Grand Theft Auto 5 (Rockstar)

3. FIFA 21 (EA)

4. Call of Duty: Vanguard (Activision Blizzard)

5. Mario Kart 8: Deluxe (Nintendo)*

6. Red Dead Redemption 2 (Rockstar)

7. Super Mario 3D World + Bowser's Fury (Nintendo)*

8. Call of Duty: Black Ops Cold War (Activision Blizzard)

9. Assassin's Creed Valhalla (Ubisoft)

10. Spider-Man: Miles Morales (Sony)

*Δεν υπάρχουν στοιχεία ψηφιακών πωλήσεων

Νικήτας Καβουκλής 

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0