eSports & Games

Μεγαλεπήβολα σχέδια της Sony - Σκοπεύει στην κατάκτηση του 50% της αγοράς των video game consoles με το PlayStation 5

Μεγαλεπήβολα σχέδια της Sony - Σκοπεύει στην κατάκτηση του 50% της αγοράς των video game consoles με το PlayStation 5

Μεγαλεπήβολα σχέδια για τον ιαπωνικό κολοσσό χάρη στο PlayStation 5. 

Σχετικά Άρθρα
Η PlayStation αποκάλυψε τη στρατηγική που θα ακολουθήσει με σκοπό να διευρύνει το μερίδιό της στην αγορά κονσολών για video games. Η εταιρεία πιστεύει ότι το PlayStation 5 θα είναι ακόμα πιο επιτυχημένο από το PlayStation 4 και η όλη προσπάθεια θα ενισχυθεί από την επέκταση της βάσης των παικτών που προέρχονται από το λεγόμενο ασθενές φύλο και τη βελτίωση της στατηγικής προώθησης σε περιοχές πέρα από την Ευρώπη, την Ιαπωνία και τη Β. Αμερική. Επιπλέον, το πλάνο περιλαμβάνει την κυκλοφορία παιχνιδιών του PlayStation και σε άλλες πλατφόρμες, την επέκταση των IPs των PlayStation Studios, τίτλους για συσκευές εικονικής πραγματικότητας και τις υπηρεσίες cloud gaming.

Μετά το ρεκόρ που σημειώθηκε με την πώληση 7,8 εκ. PlayStation 5 το έτος που λανσαρίστηκε, η εταιρεία προβλέπει ότι το νέο της σύστημα θα κατακτήσει το 50% της αγοράς και ότι ως το 2025 η ανάπτυξη του κλάδου θα φτάσει στα $88 δισ. Μάλιστα, από τον Ιούνιο του 2021, η κονσόλα θα αρχίσει να αποφέρει έσοδα, μιας και το κόστος παραγωγής της θα πέσει κάτω από την τιμή που πωλείται στη χονδρική. Όσο περνάνε τα χρόνια, τόσο μειώνεται η εξάρτηση των κερδών της PlayStation από τις πωλήσεις hardware. Το 2014, οι πωλήσεις hardware αντιστοίχούσαν στο 48% των κερδών της εταιρείες, με τον υπόλοιπο 52% να προέρχεται από το software, τις υπηρεσίες και τα περιφερειακά. Πλέον, το τελευταίο οικονομικό έτος, τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 20% και 80%.

Οι προσδοκίες για το επόμενο οικονομικό έτος είναι πολύ υψηλές. Η Sony θεωρεί ότι θα είναι το πιο επιτυχημένο δεύτερο έτος κονσόλας στην αγορά και θα ξεπεράσει τα 14,8 εκ. συστήματα που είχε πουλήσει το PlayStation 4 την αντίστοιχη περίοδο κυκλοφορίας του. Ο πήχης έχει τεθεί τόσο ψηλά, που στόχος είναι να ξεπεραστούν ακόμα και τα 22,6 εκ. που πούλησε το πρώτο PlayStation το 1998.

Σημαντικός ήταν και ο μηνιαίος αριθμός των ενεργών χρηστών του PlayStation 5. Τον Μάρτιο του 2021 ήταν 8,6 εκ. έναντι 7,1 εκ. για το PlayStation 4. Ο λόγος είναι η ύπαρξη πολλαπλών λογαριασμών σε καθε συσκευή PlayStation 5. Έπίσης, σε σχέση με το πρώτο PlayStation, o μέσος όρος ηλικίας των παικτών στις νεότερες κονσόλες έχει αυξηθεί, κάτι που σημαίνει πως πολλοί συνεχίζουν να εμπιστεύονται το brand. Ένα επίσης ενδιαφέρον στατιστικό είναι το ποσοστών των γυναικών χρηστών του PlayStation 5, που αγγίζει το 41%, ενώ ο αριθμός ήταν περίπου 18% για το PlayStation 1. Διαρκη αύξηση σημειώνουν και τα έσοδα της εταιρείας από περιοχές εκτός Ευρώπης, Ιαπωνίας και Β. Αμερικής. Από 1% το 2000, ανέβηκαν στο 5% το 2010 και το 2020 έφτασαν το 10%.

Τα χρήματα που ξοδεύτηκαν για την αγορά video games από τον Νοέμβριο του 2020 έως και τον Μάρτιο του 2021 αυξήθηκαν κατά 15% σε σχέση με το αντίστοιχο πεντάμηνο του PlayStation 4. Πάντως η δαπάνη για αγορά ολοκληρωμένων τίτλων ήταν μειωμένη σε ποσοστό 15%, όμως τα add-ons σημείωσαν αύξηση κατά 231%.

Η Sony δεν αφήνει στην άκρη το PlayStation 4, που θα έχει σημαντικό ρόλο στην κερδοφορία της και το επόμενο έτος. Για την ώρα συνεισφέρει κατά 70% στα κέρδη της εταιρείας που προέρχονται από το PlayStation Store και ένα μεγάλο μέρος τους αφορά αγορές που σχετίζονται με free-to-play games, όπως τα Fortnite, Call of Duty: Warzone, Apex Legends, Rocket League και Genshin Impact. Όσον αφορά τους συνδρομητές της υπηρεσίας PlayStation Plus, ο αριθμός τους έχει ξεπεράσει τα 48 εκ. Το 40% ενδιαφέρεται περισσότερο για την πρόσβαση στο online multiplayer, το 30% για τα δωρεάν παιχνίδια που προσφέρονται κάθε μήνα, το 18% για τις εκπτώσεις σε video games και το 12% για την αποθήκευση στο cloud.

Το λανσάρισμα του PlayStation 5 στην Κίνα ήταν αδιαμφισβήτητα ένα σημαντικό βήμα, καθώς η τοπική αγορά είναι τεράστια και οι υποψήφιοι αγοραστές μερικές δεκάδες εκατομμύρια. Επιπλέον, κλειδί για την ανάπτυξη θα είναι το κανάλι διανομής PlayStation Direct, που για την ώρα υπάρχει μόνο στις ΗΠΑ, όμως σύντομα θα έρθει και στην Ευρώπη. Μέσω αυτού η Sony θα μπορεί να πουλάει απευθείας hardware στους καταναλωτές, δίχως την παρέμβαση τρίτων. Σημαντική είναι και η προσπάθεια για την περεταίρω επέκταση του ανθρώπινου δυναμικού των PlayStation Studios, σε συνδυασμό με συνεργασίες όπως αυτή με την Haven της Jade Raymond αλλά και τη Firewalk Studios. Ακόμα η κυκλοφορία σημαντικών τίτλων του PlayStation σε PC, όπως το Horizon: Zero Dawn, το Days Gone και το Uncharted 4 θα αποτελέσουν πηγή σημαντικών εσόδων.

Το μέλλον ίσως είναι λίγο διαφορετικό από την υπάρχουσα πραγματικότητα. Πολύ πιθανό το οικοσύστημα που θα δημιουργηθεί να μην έχει στο επίκεντρο το hardware, αλλά το cloud gaming. Ήδη η συνδρομητική υπηρεσία PlayStation Now μετράει 3,2 εκ. χρήστες από το 2019 που λανσαρίστηκε, βελτιώνεται συνεχώς και ο κατάλογός της επεκτείνεται με την προσθήκη νέων παιχνιδιών. Τέλος, με ενδιαφέρον αναμένεται η πορεία της τεχνολογίας Virtual Reality, με τη Sony να έχει ήδη ανακοινώσει το επόμενο headset της.

Νικήτας Καβουκλής

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0