Football Talk

Τόμας Τούχελ - Τσέλσι: Ο ένας χρόνος είναι αιώνας και οι 18 μήνες για τον Γερμανό ήταν… αρκετοί!

Τόμας Τούχελ - Τσέλσι: Ο ένας χρόνος είναι αιώνας και οι 18 μήνες για τον Γερμανό ήταν… αρκετοί!
Πέρασαν 18 μήνες από τότε που προσλήφθηκε. Από τότε που έφτασε την Τσέλσι στην κορυφή της Ευρώπης, για πρώτη φορά μετά από μία δεκαετία και έκανε τους Άγγλους να συμπεριλάβουν τους «μπλε» στην συζήτηση για την διεκδίκηση του επόμενου τίτλου της PremierLeague. Το πράγμα όμως από πέρυσι είχε αρχίσει να φθείρεται. Και εν τέλει, ο Τόμας Τούχελ αποτελεί παρελθόν, έχοντας φτάσει πολύ ψηλά στο ξεκίνημα… απότομα, με την πτώση στην συνέχεια να είναι μη διαχειρίσιμη!

Παρελθόν από την Τσέλσι αποτελεί και επίσημα ο Τόμας Τούχελ, σε μία απόφαση που ξάφνιασε άπαντες, μιας και στην λογική των Άγγλων δεν μπαίνει εύκολα η απομάκρυνση κάποιου, στα στραβά αποτελέσματα, νωρίς στην εκάστοτε σεζόν.

Ωστόσο, η ώρα του Γερμανού είχε έρθει. Και μοιάζει… οξύμωρο. Ο λόγος; Διότι αν αναλογιστεί κανείς τι έκανε ο έμπειρος προπονητής των «μπλε» στο ξεκίνημα της καριέρας του στο Λονδίνο, σε σχέση με όσα παρουσίαζε αισίως ο σύλλογος, θα αντιληφθεί πως μάλλον έπιασε από νωρίς το «ταβάνι» του.

Παρέλαβε λοιπόν την Τσέλσι στην μέση της βαθμολογίας στην Premier League, με τον Φρανκ Λάμπαρντ να έχει απολαύσει την στήριξη του Ρόμαν Αμπράμοβιτς, λόγω του παρελθόντος που τον συνέδεε με την ομάδα, αλλά αυτό έπαψε να υφίσταται τον Ιανουάριο του 2021.

Ο Άγγλος, «θρύλος» της Τσέλσι αποχωρεί και την θέση του αναλαμβάνει ο Τόμας Τούχελ. Τι καθιερώνει με την έλευσή του στον πάγκο των «μπλε»; Την απόλυτη πειθαρχία στην άμυνα.

Βελτιώνει την εικόνα της ομάδας, πείθει άπαντες να βάλουν σε δεύτερη μοίρα τον εαυτό τους και να μαρκάρουν για 1,5 ώρα, βλέπει την Τσέλσι να συγκεντρώνει 29 βαθμούς σε 19 ματς, ούσα πίσω μόνο από τη Μάντσεστερ Σίτι και στο τέλος της σεζόν 2020-21, σηκώνει το πρώτο Champions League με τους «μπλε», μετά το 2012.

Απέκλεισε την Ατλέτικο Μαδρίτης, απέκλεισε την Ρεάλ Μαδρίτης, οδηγήθηκε στον τελικό με τη Μάντσεστερ Σίτι και την κέρδισε δις σε διάστημα δύο εβδομάδων, εφαρμόζοντας στο έπακρο την τακτική του. «Η άμυνα είναι η καλύτερη επίθεση.» Αυτό συνοψίζει πλήρως το πρώτο εξάμηνο διάστημα παρουσίας του Τόμας Τούχελ στην Premier League.

Η Τσέλσι κατακτά το Champions League και αυτομάτως γίνεται η πρώτη ομάδα που συμπεριλαμβάνεται στην συζήτηση διεκδίκησης του επόμενου πρωταθλήματος, πίσω από τις Μάντσεστερ Σίτι και Λίβερπουλ. Και είναι λογικό. Αγοράζει τον Ρομέλου Λουκάκου, ως μία εκ των πιο ακριβότερων μεταγραφών στο «Νησί», έχει την τεχνογνωσία, έχει έναν προπονητή που γνωρίζει τι θέλει να παίξει και στις πρώτες 10 αγωνιστικές της νέας σεζόν, πείθει άπαντες πως μπορεί να το πάει μέχρι τέλους.

Κερδίζει, δεν δέχεται γκολ, μετρά μόλις ένα τέρμα παθητικό στα πρώτα έξι ματς, με αυτό να μην έχει έρθει σε κανονική ροή αγώνα και συνεχίζει απτόητη, σε μία ιδανική πορεία του Γερμανού στην τεχνική της ηγεσία.

Όταν όμως δεν υπάρχει plan b και το πρώτο… πλάνο αρχίζει να γίνεται κατανοητό από τον περίγυρο του εκάστοτε συλλόγου, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν. Η Τσέλσι έμεινε γρήγορα μακριά από Σίτι και Λίβερπουλ, η απόδοσή της έμοιαζε κυκλοθυμική και τον Απρίλιο, είδε την Άρσεναλ να την πλησιάζει στον έναν βαθμό, πράγμα που κατέστησε αμφίβολη, ακόμη και την είσοδό της στην τετράδα.

Σε τέτοιου είδους περιπτώσεις φυσικά, «μιλά» η ατομική ποιότητα. Η Τσέλσι τερμάτισε εν τέλει στην 3η θέση και βρέθηκε μπροστά σε ένα πρωτόγνωρο για αυτήν καλοκαίρι. Έπρεπε να επιλέξει. Τι θέλει να πραγματοποιήσει την επόμενη σεζόν, τι μπορεί να υπολοποιήσει, ποιο είναι το πλάνο και πώς θα καταρτιστεί αυτό για την επικείμενη μεταγραφική περίοδο.

Ο Τόμας Τούχελ έχει και πάλι ό,τι ζητήσει. Και ας έχει αποχωρήσει ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς, και ας βρίσκεται στην κεφαλή της διοίκησης ο Τοντ Μποέλι. Θέλει τον Ραχίμ Στέρλινγκ; Τον αποκτά! Θέλει τον Μαρκ Κουκουρέγια, πληρώνοντας όσο ποτέ κανείς έναν αριστερό μπακ; Τον αποκτά! Έναν ηγέτη στην άμυνα; Τον Κουλιμπαλί! Έναν αναπληρωματικό τερματοφύλακα; Άμεσα! Ορισμένα «μπαμ» με διάθεση εντυπωσιασμού στην Deadline Day; Έρχεται ο Πιερ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ και ο Γουέσλεϊ Φοφανά!

Και όμως, η Τσέλσι στο ξεκίνημα της νέας σεζόν, όχι μόνο δεν βελτίωσε την εικόνα της, αλλά έμοιαζε να φθείρεται ματς με το ματς. Οι ήττες από τη Λιντς και τη Σαουθάμπτον, το πιστοποιούσαν. Η πρώτη ήττα σε πρεμιέρα του Champions League μετά από τρία χρόνια, απλώς το επιβεβαίωσε.

Οι «μπλε» δεν ήταν καλά, οι «μπλε» είχαν πρόβλημα και σε αυτές τις περιπτώσεις, η «εύκολη» λύση είναι η απομάκρυνση του προπονητή. Και κάπως έτσι, ο Τόμας Τούχελ αποχωρεί από το Λονδίνο, έχοντας αλλάξει τη νοοτροπία της ομάδας, αλλά μην μπορώντας να επιβάλλει μία διαρκή πειθαρχία, η οποία αποτέλεσε και το μυστικό στο ξεκίνημα.

Κέρδισε τα αποδυτήρια, έκανε άπαντες να παίζουν για αυτόν, έφτασε στην κορυφή και μετά είναι πάντα, πιο άσχημη η… πτώση! Στα 99 ματς ολοκληρώνεται η παρουσία του Τόμας Τούχελ στον πάγκο της Τσέλσι! Δεν πρόλαβε να φτάσει τριψήφιο νούμερο, δεν μπόρεσε να γίνει μόλις ο 5ος προπονητής της ομάδας στον 21ο αιώνα, που θα «έκλεινε» 100+ ματς στην τεχνική ηγεσία της ομάδας του, πίσω από τους Κλαούντιο Ρανιέρι, Ζοσέ Μουρίνιο (δύο φορές), Κάρλο Αντσελότι και Αντόνιο Κόντε.

Όσον αφορά τον απολογισμό του; Σημείωσε 62 νίκες, 19 ισοπαλίες και 18 ήττες σε όλες τις διοργανώσεις, σκοράροντας 195 φορές και δεχόμενος 90 γκολ λιγότερα. Είδε την Τσέλσι να τερματίζει 4η και 3η, έφτασε στον τελικό του Champions League και τον κατέκτησε, έχασε το FA Cup από την Λέστερ πρόπερσι και από την Λίβερπουλ πέρυσι, έχασε το Λιγκ Καπ ξανά από τον Γιούργκεν Κλοπ στα πέναλτι, «σήκωσε» το Σούπερ Καπ απέναντι στη Βιγιαρεάλ και το FIFA World Cup, τον Φεβρουάριο κόντρα στην Παλμέιρας.

Τσέλσι και Τόμας Τούχελ χωρίζουν τους δρόμους τους και η πρώτη απόλυση του Τοντ Μποέλι είναι γεγονός. Το ξαναείπαμε. Ανέβηκε ψηλά, ήταν άσχημη η πτώση και ο ουρανός του Λονδίνου έμοιαζε… άπιαστος!

Δημήτρης Μανάκος  

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0