Football Talk

Ο Παναθηναϊκός τσακίζει τους Τσέχους όπου τους πετύχει! (video)

Ο Παναθηναϊκός τσακίζει τους Τσέχους όπου τους πετύχει! (video)

Η ιστορία των αναμετρήσεων του Παναθηναϊκού απέναντι στις τσέχικες ομάδες… κρατάει πολύ καλά, με απολογισμό 9 νίκες, 2 ισοπαλίες και 2 ήττες σε 13 παιχνίδια!

Γράφει ο Δημήτρης Φεραδούρος

Το μεσημέρι της Δευτέρας (18/7), ο Παναθηναϊκός γνώρισε τους δύο πιθανούς αντίπαλους από τους οποίους θα προκύψει το ζευγάρι του στον τρίτο προκριματικό γύρο του Conference League. Η κληρωτίδα δεν του «χαμογέλασε», καθώς ο αντίπαλος του θα κριθεί μέσα από τον δεύτερο προκριματικό γύρο και το ζευγάρι Σεντ Τζόζεφς (Γιβραλτάρ) και Σλάβια Πράγας (Τσεχία).

Προφανώς αδιαπραγμάτευτο φαβορί είναι η Σλάβια Πράγας, καθώς αποτελεί και την τρίτη ομάδα σε δυναμικότητα (βάση του UEFA ranking) που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο θεσμό μετά τη Βιγιαρεάλ και τη Βασιλεία! Έτσι λοιπόν, ο Παναθηναϊκός εκτός απροόπτου θα αντιμετωπίσει μια ομάδα όπου πέρσι έφτασε μέχρι και τα προημιτελικά του Conference League, ενώ παράλληλα τα τελευταία χρόνια έχει πετύχει σπουδαίες νίκες απέναντι σε ομάδες όπως την Φενέρμπαχτσε, την Ντόρτμουντ και την Ίντερ

Παρόλα αυτά το τριφύλλι έχει αντιμετωπίσει αρκετές φορές Τσέχους σε ευρωπαϊκό επίπεδο και όπου τους βρίσκει τους… τσακίζει. Στο διάβα του έχουν βρεθεί επτά φορές και έχει διεκδικήσει 5 φορές πρόκριση. Τέσσεις εξ αυτών ο Παναθηναϊκός έφυγε... χαμογελώντας, ενώ η υπεροχή του στη διαφορά τερμάτων είναι μεγάλη και μετράει 19 γκολ στο ενεργητικό του και μόλις 8 στο παθητικό. Ο απολογισμός του ανέρχεται σε 9 νίκες, 2 ισοπαλίες και 2 ήττες, σε 13 αναμετρήσεις.

Χράντετς Κράλοβε

Αρχής γενομένης από το πολύ μακρινό 1960, οι πράσινοι για πρώτη φορά στην ιστορία τους ήρθαν αντιμέτωποι με τσέχικο σωματείο, την Χράντετς Κράλοβε. Οι δύο αναμετρήσεις πραγματοποιήθηκαν για την φάση των «16» του European Cup. Η πρώτη επί τσέχικου εδάφους. Εκεί ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε με σκορ 1-0 και ο επαναληπτικός αγώνας στην Αθήνα δεν ανέδειξε νικητή (0-0), με αποτέλεσμα οι πράσινοι να αποκλειστούν από τον θεσμό (σ.σ. και αποτελεί τον μοναδικό αποκλεισμό από τσέχικη ομάδα).

Σλάβια Πράγας

Δεύτερη με χρονολογική σειρά έρχεται -η πιθανή αντίπαλος του Παναθηναϊκού- Σλάβια Πράγας. Τον Αύγουστο του 2001 οι παίκτες του Κυράστα με δύο γκολ από Λυμπερόπουλο και Καραγκούνη, στο πρώτο παιχνίδι στην Πράγα, πήραν το «διπλό» και έστρεψαν τις πιθανότητες πρόκρισης υπέρ τους με σκορ 2-1. Έτσι και έγινε, δύο εβδομάδες αργότερα οι «ερυθρόλευκοι» φιλοξενήθηκαν στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας, όπου το τριφύλλι τους φιλοδώρησε με ένα ακόμη τέρμα και πήρε την πρόκριση από τον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League στους ομίλους!

ipiccy_image_13_1.jpg

 

Σπάρτα Πράγας

Σειρά έχει η Σπάρτα Πράγας, όπου είναι αυτή που έχει συναντηθεί περισσότερες φορές από κάθε άλλη Τσέχικη ομάδα με τον Παναθηναϊκό. Ο απολογισμός αυτής της σχέσης όμως «γέρνει», χωρίς αμφισβήτηση, υπέρ των Ελλήνων, με 5 νίκες έναντι μιας και 11 γκολ έναντι 5.

Στον τρίτο όμιλο του Champions League, μεταξύ της Ρεάλ Μαδρίτης και της Πόρτο, ο Παναθηναϊκό συνάντησε και τη Σπάρτα Πράγας από την οποία πέρασε εις διπλούν νικηφόρα εντός και εκτός έδρας, με σκορ 2-1 και 2-0 αντίστοιχα! Για την ιστορία το τριφύλλι κατέλαβε την δεύτερη θέση του ομίλου κάτω από τους Ισπανούς!

Οι επόμενες συναντήσεις των δύο ομάδων έρχονται σε δύο διαδοχικές χρονιές, τις σεζόν 2008/09 και 2009/10. Να σημειωθεί πως και στις δύο περιπτώσεις διακυβευόταν η πρόκριση από τον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League. Όχι μόνο στη μια, αλλά και στις δύο περιπτώσεις με χαμόγελο έφυγε ο Παναθηναϊκός. Το καλοκαίρι του 2008 με σκορ 2-1 στην Πράγα και στη ρεβάνς στην Αθήνα με 1-0, οι πράσινοι ολοκλήρωσαν την αποστολή τους.

Αντίθετα το καλοκαίρι του 2009 οι μεταξύ τους αναμετρήσεις δεν ξεκίνησαν με τους καλύτερους οίνους για την ομάδα του Χεν Τεν Κάτε! Με σκορ 3-1, οι πράσινοι, γνώρισαν «σκληρή» ήττα από τους γηπεδούχους, αλλά το μοναδικό γκολ που πέτυχε ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης αποφάνθηκε… μοιραίο στη ρεβάνς!

ipiccy_image_12_2.jpg

Με διαφορά μιας εβδομάδας, ο Παναθηναϊκό υποδέχθηκε την Σπάρτα στο ΟΑΚΑ. Το μόνο που έσωζε το τριφύλλι από τον αποκλεισμό ήταν νίκη με δύο γκολ διαφορά (εξαιρουμένου του 3-1 που οδηγούσε στην παράταση). Έτσι και έπραξε, ο Γιόσου Σαριέγκι έκανε την αρχή με μια κεφαλιά στην εκπνοή του πρώτου ημιχρόνου και οδήγησε τους πράσινους στα αποδυτήρια με προβάδισμα. Σκορ πρόκρισης έδωσε ο Κώστας Κατσουράνης εννέα λεπτά μετά την έναρξη του δεύτερου μισού, ενώ το τελικό 3-0 διαμόρφωσε ο Σαλπιγγίδης σφραγίζοντας την πρόκριση ένα λεπτό πριν την ολοκλήρωση και το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή!

Σλόβαν Λίμπερετς

Η τέταρτη διαφορετική ομάδα από την Τσεχία που βρήκε στο διάβα του ο Παναθηναϊκός ήταν η Σλόβαν Λίμπερετς. Για ακόμη μια φορά ήταν στον τρίτο προκριματικό γύρο, αλλά αυτή τη φορά στο Κύπελλο UEFA.

Τον Νοέμβριο του 2002 ο Παναθηναϊκός ταξίδεψε στο Λίμπερετς για τον πρώτο αγώνα της σειράς. Η αναμέτρηση δεν «έβγαλε» νικητή (2-2) και όλα ήταν ανοιχτά στη ρεβάνς της Αθήνας δύο εβδομάδες αργότερα! Το «τριφύλλι» με ένα γκολ του Τάκη Φύσσα έκλεισε την… υποχρέωση και άνοιξε τον δρόμο για τους «16» του θεσμού.

Μλάντα Μπόλεσλαβ

Η τελευταία περίπτωση είναι αυτή της Μλάντα Μπόλεσλαβ, όπου αποτελεί την μοναδική τσέχικη ομάδα που έχει αντιμετωπίσει μόνο σε έναν αγώνα ο Παναθηναϊκός. Τον Νοέμβριο του 2006 οι πράσινοι φιλοξενήθηκαν, στην κεντρική Βοημία της Τσεχίας, από την Μλάντα στα πλαίσια των ομίλων του Κυπέλλου UEFA.

Το τριφύλλι επικράτησε με σκορ 1-0 και γκολ του Δημήτρη Σαλπιγγίδη. Κάτι που αξίζει να σημειωθεί είναι πως ο Παναθηναϊκός ολοκλήρωσε τη διαδικασία των ομίλων, ως πρώτος πάνω από την Παρί Σεν Ζερμέν, την Χάποελ Τελ Αβίβ, την Ραπίντ Βουκουρεστίου και φυσικά την Μλάντα (ουραγό του ομίλου).

31_b_1.jpg

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0