Football Talk

Το «Αφρικανικό παρελθόν» της Μπάγερν Μονάχου πριν τον Σαντιό Μανέ! (video)

Το «Αφρικανικό παρελθόν» της Μπάγερν Μονάχου πριν τον Σαντιό Μανέ! (video)

Ο Σαντιό Μανέ πρόκειται να γίνει ο 10ος Αφρικανός ποδοσφαιριστής που θα φορέσει την φανέλα της Μπάγερν και παρότι οι περισσότεροι από αυτούς δεν κατάφεραν να στεριώσουν στο Μόναχο, το BN Sports θυμάται τις περιπτώσεις που χρήζουν αναφοράς!

Ο Σαντιό Μανέ αποτελεί πλέον παίκτη της Μπάγερν Μονάχου, όντας μόλις ο 10ος ποδοσφαιριστής από την Αφρική που θα αγωνιστεί με την φανέλα της γερμανικής ομάδας. Αναμφίβολα, οι περισσότερες περιπτώσεις δεν θυμίζουν τίποτα σε κανέναν, παρότι μπορεί να πέρασαν αρκετές σεζόν στην ομάδα, όμως υπάρχουν κι εκείνες που έχουν αφήσει το στίγμα τους στον Βαυαρικό σύλλογο!

Σάμουελ Κουφούρ (1993-2005)

Ένας ποδοσφαιριστής που έχει γράψει τη δική του ιστορία με τη φανέλα της Μπάγερν Μονάχου και δίκαια θεωρείται ο καλύτερος Αφρικανός που έχει περάσει από τον σύλλογο. Ο Κουφούρ έμεινε για 11 σεζόν στο Μόναχο, ξεκινώντας από την Κ19 και φτάνοντας ως την καταξίωση με την μεγάλη ομάδα.

Με καταγωγή από την Γκάνα, βρέθηκε στις ακαδημίες της Τορίνο το 1991, από όπου τον «τσίμπησε» η Μπάγερν σε ηλικία 17 ετών και μετά από έναν δανεισμό στην Νυρεμβέργη, έκανε το ξεπέταγμά του με τους Βαυαρούς. Συνολικά πραγματοποίησε 277 εμφανίσεις σε όλες τις διοργανώσεις.

samuel-kuffour_1.jpg

Ο Κουφούρ έζησε πολλές μεγάλες στιγμές με την Μπάγερν, ωστόσο από αυτές ξεχωρίζουν οι δύο τελικοί Champions League. Το 1999 στο Καμπ Νου απέναντι στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, όπου η γερμανική ομάδα ηττήθηκε 2-1 στις καθυστερήσεις, με τον Γκανέζο να ξεσπά σε κλάματα μετά τη λήξη του ματς. Δύο χρόνια αργότερα όμως, η καριέρα του Κουφούρ βρέθηκε στο ζενίθ της, καθώς η Μπάγερν στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης, νικώντας στα πέναλτι τη Βαλένθια, με τον κεντρικό αμυντικό να είναι καθοριστικός κατά τη διάρκεια της σεζόν.

Μάλιστα, λίγους μήνες αργότερα, η ομάδα του Μονάχου αντιμετώπισε την Μπόκα Τζούνιορς στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων, με τον Κουφούρ να σκοράρει στο 19ο λεπτό της παράτασης, χαρίζοντας το τρόπαιο στην ομάδα του και δίκαια ανακηρύχθηκε MVP. Το 2001 ολοκληρώθηκε με την βράβευσή του ως κορυφαίος Αφρικανός ποδοσφαιριστής της χρονιάς από το BBC.

Το 2005 αποχώρησε από την Μπάγερν για τη Ρόμα, αφού πρώτα κατέκτησε έξι φορές την Bundesliga, τέσσερα Κύπελλα Γερμανίας, δύο Λιγκ Καπ Γερμανίας, ένα Champions League κι ένα Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων.

011127_Weltpokal_Team_IMA.jpg

Πάμπλο Τιάμ (2001-2003)

Ένας ποδοσφαιριστής που πήγε με «περγαμηνές» στην Μπάγερν, αλλά αποχώρησε μετά από δύο χρόνια στον σύλλογο. Παρά τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί από τις εμφανίσεις του στην Στουτγκάρδη, ο μέσος από την Γουινέα δεν κατάφερε ποτέ να γίνει βασικός στα πλάνα του Ότμαρ Χίτσφελντ, αφού υπήρχαν καλύτεροι παίκτες στο ρόστερ.

Έτσι, συμπλήρωσε μόλις 28 εμφανίσεις με τους Βαυαρούς, κατάφερε όμως να πανηγυρίσει τόσο την Bundesliga το 2003, όσο και το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων το 2001. Βέβαια, η συνέχεια στην συνέχεια της καριέρας του απέδειξε ότι μπορεί να αδικήθηκε από την Μπάγερν, αφού στην Βόλφσμπουργκ πραγματοποίησε 125 εμφανίσεις μέσα σε μια πενταετία, προτού αποσυρθεί.

thiam-1024x771.jpg

Μεχντί Μπενάτια (2014-2016)

Οι επιδόσεις του Μπενάτια στην Serie A με την Ρόμα, κέντρισαν το ενδιαφέρον του Πεπ Γκουαρδιόλα, κάτι που οδήγησε την Μπάγερν να ξοδέψει 26 εκατομμύρια ευρώ το καλοκαίρι του 2014 για να τον αποκτήσει. Μπορεί τα δύο αυτά χρόνια που έμεινε στο Μόναχο να ήταν τα δυσκολότερα της καριέρας του, όπως ισχυρίστηκε ο Μαροκινός, αφού ταλαιπωρήθηκε από αρκετούς τραυματισμούς, αλλά κατάφερε να πανηγυρίσει το πρωτάθλημα της σεζόν 2014/15, όπως και το νταμπλ την επόμενη.

hi-res-b97e8d9c1689ab95b6585e64223b52da_crop_north.jpg

Έρικ Τσούπο – Μότινγκ (2020 - σήμερα)

Το 2020 η Μπάγερν έψαχνε μια λύση για τα… ρεπό του Λεβαντόφσκι. Τελικά οι ιθύνοντες της ομάδας κατέληξαν στον Τσούπο – Μότινγκ, ο οποίος παρότι αναπληρωματικός αυτά τα δύο χρόνια στο Μόναχο έχει καταφέρει να αφήσει το στίγμα του. Στις 58 συμμετοχές που έχει συμπληρώσει, έχει βρει δίχτυα 18 φορές, ενώ έχει στεφθεί δις πρωταθλητής Γερμανίας.

Σίγουρα δε πρόκειται να γραφτούν «διθύραμβοι» για τον Καμερουνέζο, όμως θα έχει να περηφανεύεται ότι είναι ο μοναδικός παίκτης της Μπάγερν από το 2008, όταν και κρατούνται στατιστικά, που έχει άμεση συμμετοχή σε εφτά γκολ σε ένα ματς. Συγκεκριμένα, τον Αύγουστο του 2021 σκόραρε τέσσερις φορές και μοίρασε τρεις στην νίκη με 12-0 επί της Μπρέμεν στο Κύπελλο Γερμανίας.  

1280426740.jpg

Βασίλης Βασιλείου

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0