Football Talk

Εθνική Γαλλίας: Υποτίμηση του Nations League ή ανάγκη για αλλαγές;

Εθνική Γαλλίας: Υποτίμηση του Nations League ή ανάγκη για αλλαγές;
Μετά από τέσσερις αγωνιστικές στο NationsLeague, η Γαλλία κάθεται στην τελευταία θέση του ομίλου της, με δύο ισοπαλίες και δύο ήττες. Οι «τρικολόρ» δεν δικαιώνουν σε καμία περίπτωση τον τίτλο του φαβορί, κόντρα σε ΔανίαΚροατία και Αυστρία, με τις εμφανίσεις τους να «φωνάζουν» πως υπάρχει πρόβλημα.

Μπορεί η Γαλλία να διατηρεί τον τίτλο της Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας, σίγουρα όμως δεν το δείχνει στον αγωνιστικό χώρο. Η ομάδα του Ντιντιέ Ντεσάν φαίνεται πως βρίσκεται μακριά από τον καλό της εαυτό, δεν έχει «γευτεί» την χαρά της νίκης για τέσσερις αγώνες και η ανάγκη για αλλαγές μοιάζει επιτακτική.

Μάλιστα, κόντρα σε Κροατία (1-1 και ήττα εντός έδρας με 1-0), Δανία (ήττα εντός έδρας με 2-1) και Αυστρία (1-1) έχει καταφέρει να σκοράρει μόλις τρεις φορές κι ας διαθέτει επιθετικά «υπερόπλα» όπως ο Εμπαπέ και ο Μπενζεμά. Το ταλέντο σίγουρα δεν απουσιάζει από τις τάξεις των «τρικολόρ», οπότε ποια είναι τα αίτια των απογοητευτικών εμφανίσεών τους;

Άλλο τα σουτ, άλλο τα xGoals

Το όνομα από μόνο του δεν αρκεί, αν η μπάλα δεν μπαίνει στα δίχτυα. Σίγουρα ποδοσφαιριστές όπως ο Εμπαπέ, ο Μπενζεμά και ο Γκριεζμάν «τρομάζουν» κάθε αντίπαλο αμυντικό, η επιθετική συγκομιδή της Γαλλίας όμως σε αυτούς τους αγώνες του Nations League δεν ήταν η αναμενόμενη.

Με μια πρώτη ματιά, θα έφτανε κανείς στο συμπέρασμα πως οι επιθετικοί της απλά είναι άστοχοι, ακόμα και άτυχοι, μιας και σε κάθε αγώνα τα σουτ της ξεπερνούσαν κατά πολύ αυτά του αντιπάλου, με εξαίρεση το 1-1 με την Κροατία (8 για τους Κροάτες, 7 για τους Γάλλους). Τα στατιστικά (τα συγκεκριμένα τουλάχιστον) δεν λένε πάντα την αλήθεια. 

Τα xGoals, το νέο αυτό στατιστικό που έχει μπει στην ζωή μας και μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα το ποδόσφαιρο, προσφέρουν μια… διαφορετική εκδοχή. Η Γαλλία ξεπέρασε τα xG του αντιπάλου της μόνο σε δύο αγώνες, κόντρα στην Αυστρία (1,8 έναντι 0,8) και στην Δανία με μικρή διαφορά (2 έναντι 1,7). Χαρακτηριστική μάλιστα είναι η αναμέτρηση με την Κροατία στο Σταντ ντε Φρανς, όπου οι «τρικολόρ» ηττήθηκαν με 1-0 ενώ είχαν 17 σουτ έναντι 4 των αντιπάλων τους! Στην πραγματικότητα, όμως, δεν δημιούργησαν ιδιαίτερα ποιοτικές ευκαιρίες, μιας και οι δύο ομάδες «μοιράστηκαν» από 0,9 xGoals. Η Γαλλία μπορεί πράγματι να σουτάρει, αυτό όμως δεν αρκεί πάντα για να «ενοχλήσεις» τον αντίπαλο τερματοφύλακα.

Ο παράγοντας «Χ» Εμπαπέ

Όταν σκέφτεσαι Γαλλία, σκέφτεσαι και Εμπαπέ. Ο «αστέρας» της Παρί Σεν Ζερμέν βρίσκεται αναπόφευκτα στο κέντρο της προσοχής της εθνικής ομάδας της χώρας του και όχι άδικα. Πριν το Nations League είχε γκολ και ασίστ για πέντε διαδοχικά ματς, σκοράροντας μάλιστα σε αυτά εννιά φορές! 

Η Γαλλία βασίζεται πάνω του και όταν δεν αποδίδει τα μέγιστα, όπως τώρα, δυσκολεύεται να είναι αποτελεσματική επιθετικά. Ο Εμπαπέ την έσωσε κόντρα στην Αυστρία, μπαίνοντας αλλαγή για να ισοφαρίσει στο 83’, δεν είχε όμως άλλη συμμετοχή σε γκολ στους τρεις αγώνες που έδωσε. Ποδοσφαιριστές όπως ο Μπενζεμά, ο Γκριεζμάν, ο Ενκουκού που χρησιμοποιήθηκε πολύ αλλά και ο Ντιαμπί γεμίζουν την Γαλλία ταλέντο, το οποίο όμως δεν αξιοποιείται εντός αγωνιστικού χώρου.

Στις περιόδους «λειψυδρίας» του Εμπαπέ, δεν φαίνεται πως υπάρχει κάποιος ικανός να καλύψει το κενό του, με αποτέλεσμα η ομάδα του Ντεσάν να δυσκολεύεται επιθετικά. Το χτίσιμο της ομάδας γύρω από την υπέρμετρη ποιότητα του 23χρονου συνήθως αποδίδει, στις δύσκολες μέρες όμως ένα… plan B είναι απαραίτητο.

Με «πάνοπλη» ομάδα μπορείς να κατηγορήσεις το Nations League;

Δεν αποτελεί… μυστικό η υποτίμηση του Nations League ως διοργάνωση, κυρίως από τις μεγάλες ποδοσφαιρικές δυνάμεις, οι οποίες το αντιμετωπίζουν ως μια σειρά από πιο… φανταχτερά φιλικά. Το rotation συνήθως είναι εκτενές, ενώ και οι πειραματισμοί δεν λείπουν. Ταυτόχρονα, η ήττα γίνεται δεκτή σχετικά ανώδυνα τόσο από ποδοσφαιριστές, όσο και από προπονητές. Ο Κέβιν Ντε Μπρόινε, μάλιστα, ξεκάθαρα τοποθετήθηκε στο θέμα αναφέροντας πως οι παίκτες αγωνίζονται σε αυτά τα ματς επείδη… πρέπει, αλλά και πως το Nations League δεν έχει σημασία.

Η υποτίμηση της διοργάνωσης αποτελεί σίγουρα ανασταλτικό παράγοντα στην πρόοδο μιας ομάδας. Θα μπορούσε όμως η Γαλλία να σταθεί εκεί; Πλήρης στον πρώτο αγώνα κόντρα στην Δανία, είδε το υπέρ της 1-0 να γίνεται 1-2, γνωρίζοντας την ήττα. Η αποχώρηση του Καντέ από την αποστολή μετά τον αγώνα αυτό λόγω τραυματισμού ήταν η μόνη πραγματική απουσία για τον Ντεσάν. Κι όμως δεν κατάφερε να κερδίσει κανέναν αγώνα.

Σίγουρα, η έλλειψη πάθους και προσπάθειας δεν επιτρέπει σε μια ομάδα όπως η Γαλλία να δείξει τον πραγματικό της εαυτό. Δύο ισοπαλίες και δύο ήττες όμως σε έναν όμιλο Nations League στον οποίο είσαι φαβορί χρειάζονται πολλά παραπάνω για να δικαιολογηθούν.

Έξι μήνες πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, οι «τρικολόρ» παρουσιάζουν προβληματική εικόνα και «κοιτάνε στα μάτια» τον υποβιβασμό στην δεύτερη κατηγορία του Nations League. Ευθύνες αναλογούν τόσο στο Ντεσάν όσο και στους ποδοσφαιριστές, δύσκολα φταίει μόνο μια πλευρά σε τέτοιες περιπτώσεις. Το πολύ κακό ξεκίνημα στην εν λόγω διοργάνωση όμως χτυπάει το «καμπανάκι» για την εθνική Γαλλίας, δείχνοντας πως κάτι πρέπει να αλλάξει.

Κώστας Ξενακούδης
www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0