Football Talk

Μπέτις: Η «πυγολαμπίδα» στο σκοτάδι των… τελειωμένων (video)

Μπέτις: Η «πυγολαμπίδα» στο σκοτάδι των… τελειωμένων (video)

Ο τίτλος του Copa del Rey δεν ήταν η ευχάριστη παρένθεση αλλά η επιβεβαίωση πως το πλάνο της Ρεάλ Μπέτις, είναι απλά μοναδικό. Το BN Sports, με αφορμή την (σχεδόν ολοκληρωμένη) μετακίνηση του Ίσκο στην ομάδα της Ανδαλουσίας, σας παρουσιάζει το νέο project του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Η επιστροφή της Ρεάλ Μπέτις στην κορυφή του Copa del Rey μετά από 17 χρόνια, δεν γινόταν να μην έχει ως κεντρικό πρόσωπο, τον Χοακίν. Ο 40χρονος εξτρέμ, ήταν ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στο κύπελλο του 2005 και στην τωρινή κατάκτηση, με αποτέλεσμα όλη η Ευρώπη να στραφεί σε εκείνον. Ωστόσο, κοιτώντας σε… βάθος, αυτό που έχει δημιουργήσει η ομάδα της Ανδαλουσίας, πρόκειται για ένα έργο τέχνης.

Στην κυριολεξία. Το πλάνο που ακολουθεί ο σύλλογος είναι φτιαγμένο από άλλο κόσμο. Το ρόστερ που έχει στα χέρια του ο Μανουέλ Πελεγκρίνι δεν είναι γεμάτο ούτε από μεγάλα ταλέντα, ούτε παιχταράδες που ετοιμάζονται για μεταγραφή. Είναι διαμορφωμένο και χτισμένο πάνω στα σώματα ποδοσφαιριστών που στις προηγούμενες ομάδες τους ήταν… τελειωμένοι. Όπως θεωρείται και ο Ίσκο που είναι έτοιμος να υπογράψει για δύο χρόνια.

Κλαούντιο Μπράβο

Ο mr. 142 συμμετοχές με την Εθνική Χιλής που συστήθηκε μέσω του Μουντιάλ του 2014. Ο Κλαούντιο Μπράβο είδε από το πουθενά την καριέρα του να φτάνει σε τρομερά ύψη, όταν για 12 εκατ. ευρώ, η Μπαρτσελόνα τον έκανε δικό της αμέσως μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας. Έμεινε για δύο χρόνια μέχρι να τον πάρει η Μάντσεστερ Σίτι έναντι 18 εκατ. ευρώ και να τον κρατήσει μία ολόκληρη 4ετία.

Στα τελευταία χρόνια, ωστόσο έμεινε στην άκρη, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει ως ελεύθερος το καλοκαίρι του 2020. Στα μάτια του, η Μπέτις βρήκε τον αντικαταστάτη του Πάου Λόπεθ και βρήκε την ευκαιρία να τον αποκτήσει. Παρότι βαδίζει τα 39 χρόνια ζωής, μετράει 21 συμμετοχές με πέντε από αυτές, να είναι με ανέπαφη την εστία και έχει εξελιχθεί στον βασικό πορτιέρο.

Μαρκ Μπάρτρα

Για πολλούς, το 2012/13 που συστήθηκε στην πρώτη ομάδα, ο Μαρκ Μπάρτρα ήταν ο νέος… Πικέ. Ο Ισπανός στόπερ έμοιαζε αρκετά στον συμπατριώτη του, όμως ποτέ δεν επαλήθευσε τις περγαμηνές που τον ακολουθούσαν. Άπαντες θυμούνται το κάζο που δέχθηκε από τον Γκάρεθ Μπέιλ, σε εκείνο το μοναδικό σπριντ που τον άφησε πίσω παρότι ο νεαρός αμυντικός ήταν πιο μπροστά.

Το 2016 αποχώρηση έναντι οκτώ εκατ. ευρώ για τη Ντόρτμουντ και 1,5 χρόνο μετά, ήρθε η στιγμή της Μπέτις. Μέχρι τότε, ο διεθνής ποδοσφαιριστής έβλεπε την καριέρα του να ξεθωριάζει όλο και περισσότερο, όμως στην Ανδαλουσία βρήκε αυτό που ήθελε. Δίπλα στον πολύπειρο Σίντνεϊ, ο Μπάρτρα βρήκε τον εαυτό του και μέχρι σήμερα, αποτελεί τον βασικό πυλώνα της Μπέτις στην αμυντική γραμμή.

Έκτορ Μπεγιερίν

Παιδί της Μπαρτσελόνα που αναπτύχθηκε και ανδρώθηκε στην Άρσεναλ. Ο Έκτορ Μπεγιερίν μέχρι το 2019 κόστιζε πάνω από 40 εκατ. ευρώ, όμως σύντομα έμεινε στο περιθώριο. Οι αλλαγές προπονητών, η καθοδική πορεία της ομάδας και οι εκκεντρικές εμφανίσεις του σε λάθος στιγμές, έκαναν τον διεθνή μπακ να βγει εκτός πλάνων. Έχασε τη θέση στη βασική εντεκάδα και αλλά και την ευκαιρία να φοράει το εθνόσημο.

Το περασμένο καλοκαίρι, μετά την αποκατάσταση του τραυματισμού του, η Μπέτις του έδωσε μία δεύτερη ευκαιρία να σώσει την καριέρα του και τον έκανε δικό της ως δανεικό. Λίγους πριν την ολοκλήρωσή του, ο ίδιος αλλά και η ομάδα της Ανδαλουσίας θέλουν την παραμονή του σαν… τρελοί. Οι 31 συμμετοχές με τις πέντε ασίστ στο ενεργητικό του, μαρτυρούν τον λόγο που συμβαίνει αυτό.

Ναμπίλ Φεκίρ

Αν κάποιος πάει πίσω, στις προτάσεις που είχε μαζέψει ο Ναμπίλ Φεκίρ, το καλοκαίρι του 2018 και τον Γενάρη του 2019, σίγουρα θα πάθει… σοκ. Πόσο μάλλον στη Λυών. Ο Γάλλος μεσοεπιθετικός είχε φτάσει να κοστίζει 70 εκατ. ευρώ στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο και οι προτάσεις να ξεπερνούν τα 100 με 120 εκατ. ευρώ. Το ταλέντο και η ποιότητα ήταν μοναδικά. Χαρακτηριστικά που δεν είχε άλλος παίκτης.

Τελικά, ο χαρακτήρας του ήταν η αφορμή για να σβήσει άδοξα όλο αυτό. Η Λυών έφτασε σε σημείο να αποδεχθεί την πρόταση της Μπέτις έναντι 20 εκατ. ευρώ (!) προκειμένου να τον ξεφορτωθεί. Το απίστευτο, είναι πως συνέβη μόλις λίγους μήνες μετά τα αστρονομικά ποσά που της πρόσφεραν μεγαλύτεροι σύλλογοι. Η κίνηση-ματ της Μπέτις επιβεβαιώνεται από τις 22 ασίστ και τα ισάριθμα γκολ σε 133 συμμετοχές που έχει ο διεθνής άσος.

Κρίστιαν Τέγιο

Έχει ακουστεί ουκ ολίγες φορές στα μεταγραφικά σενάρια ελληνικών ομάδων. Ωστόσο, ο Κρίστιαν Τέγιο έχει βρει την… Ιθάκη του στη Μπέτις. Ο έμπειρος εξτρέμ βρίσκεται από το 2017 στην Ανδαλουσία και μόνο… καλό του έχει κάνει η παρουσία του εκεί. Μαζί με τον Μπάρτρα, ήταν από τα μεγάλα αστέρια που βγήκαν από τη Λα Μασία της Μπαρτσελόνα, το 2012.

Γρήγορα, φάνηκε πως δύσκολα μπορούσε να επιβεβαιώσει τις φήμες πως θα πάρει βασική θέση στην πρώτη ομάδα. Έτσι, παραχωρήθηκε δανεικός σε Φιορεντίνα και Πόρτο μέχρι να αποκτηθεί έναντι τέσσερα εκατ. ευρώ από τη Μπέτις. 24 γκολ και 20 ασίστ είναι ο απολογισμός του αυτά τα χρόνια που ζει στην Ανδαλουσία.

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0