Football Talk

Όταν ο Ολυμπιακός είναι με την «πλάτη στον τοίχο» σε νοκ-άουτ του Κυπέλλου Ελλάδας: Ξέρει να γλυτώνει αλλά όχι πάντα... (video)

Όταν ο Ολυμπιακός είναι με την «πλάτη στον τοίχο» σε νοκ-άουτ του Κυπέλλου Ελλάδας: Ξέρει να γλυτώνει αλλά όχι πάντα... (video)

Ο Λεβαδειακός έχει φέρει σε δύσκολη θέση τον Ολυμπιακό για τον επαναληπτικό του κυπέλλου Ελλάδας, όμως οι «ερυθρόλευκοι» έχουν αποδείξει πως αυτό δεν τους επηρεάζει. Το BN Sports βρήκε τις φορές που έχει επαναληφθεί η ιστορία μέσα στον 21ο αιώνα και η ομάδα του Πειραιά βγήκε αλώβητη.

Σχετικά Άρθρα

Τα ματς κυπέλλου είναι τα κατάλληλα για τις «μεγάλες» ομάδες να κάνουν ένα μεγάλο ροτέισον, ώστε να δουν νέα πρόσωπα και να φρεσκάρουν βασικούς ποδοσφαιριστές. Φυσικά, αυτό μπορεί να συμβεί με τον αντίπαλο αλλά και την κατάσταση του αγώνα, ειδικά στα νοκ-άουτ. Ο Ολυμπιακός το έκανε σε μεγάλο βαθμό κόντρα στον Λεβαδειακό στη Βοιωτία και το… «πλήρωσε».

Η ομάδα της Λειβαδιάς επικράτησε με 3-2 και πλέον έρχεται στον Πειραιά με ένα καλό προβάδισμα για να πάρει μία μεγαλειώδη πρόκριση επί των πρωταθλητών Ελλάδας. Ωστόσο, ο Ολυμπιακός έχει αποδείξει στον 21ο αιώνα, πως σε τέτοιες καταστάσεις, μπορεί να ανταπεξέλθει εξαιρετικά.

Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ 1-2 (1-3) (2003)

Στις αρχές του 21ου αιώνα, ο ΠΑΟΚ είχε μία από τις δυνατές ομάδες της ιστορίας του, δείχνοντάς το και στους αγωνιστικούς χώρους. Μπορεί να μην πανηγύρισε το πρωτάθλημα αλλά είχε τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα πολύ καλές πορείες. Στο θεσμό του κυπέλλου Ελλάδας, το 2002/03, έδειξε σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα που διέθετε απέναντι στον πρωταθλητή Ολυμπιακό.

Η ομάδα του Άγγελου Αναστασιάδη αντιμετώπισε αυτή του Προτάσοφ για τα προημιτελικά της διοργάνωσης. Στο πρώτο ματς στην Τούμπα, ο Δικέφαλος παίρνει ένα εξαιρετικό προβάδισμα ενόψει ρεβάνς με 3-1. Οι Γεωργιάδης, Μάρκος και Οκκάς (πρώτος και τελευταίος έπαιξαν στον Ολυμπιακό στη συνέχεια), έκαναν το γκολ του Γιαννακόπουλου να είναι απλώς ένα ελαφρυντικό για το δεύτερο ματς. Στον Πειραιά, ο ΠΑΟΚ ήταν πάλι καλύτερος και πάλι με τα τέρματα των Γεωργιάδη και Οκκά, πήρε τη νίκη με 2-1 και την πρόκριση.

Ολυμπιακός - Ηρακλής 2-0 (0-1) (2005)

Ο εφιάλτης ξαναζωντάνεψε δύο χρόνια μετά. Αυτή τη φορά από άλλη ομάδα της Θεσσαλονίκης. Ο Ολυμπιακός κληρώθηκε για τη φάση των «16» με τον Ηρακλή του Σάββα Κοφίδη. Με τις ομάδες να έχουν επιστρέψει από τις διακοπές των Χριστουγέννων και της πρωτοχρονιάς, ο Παντελής Καπετάνος πιάνει στον ύπνο τους παίκτες του Ντούσαν Μπάγεβιτς και μόλις στο 2ο λεπτό, κάνει το 1-0 για τους γηπεδούχους.

Αυτό έμελλε και να είναι το τελικό σκορ, με τους Θεσσαλονικείς να κατεβαίνουν στον Πειραιά με την ψυχολογία για ύψη και δικαιολογημένα. Στο «Γ. Καραϊσκάκης», ωστόσο, εμφανίζεται ένας διαφορετικός Ολυμπιακός και με την πίεση σε υψηλό βαθμό, ο Καστίγιο ισοφαρίζει το σκορ του πρώτου αγώνα στο 26ο λεπτό και ο Ριβάλντο με τέλεια εκτέλεση φάουλ, κάνει την ανατροπή για το τελικό 2-0. Έτσι, οι «ερυθρόλευκοι» προκρίθηκαν στην επόμενη φάση.

Ολυμπιακός - Καστοριά 5-1 (1-2) (2005)

Επόμενος αντίπαλος στο κύπελλο Ελλάδας, ήταν η Καστοριά για τα προημιτελικά. Ο Ολυμπιακός δεν πήρε το μάθημά του από τον Ηρακλή και παρουσιάστηκε κατώτερος των περιστάσεων και κόντρα στην ομάδα της Β’ Εθνικής. Συγκεκριμένα, ο Σουλτανίδης ήταν σε εξαιρετικό φεγγάρι, σκόραρε δύο φορές αλλά το τέρμα του Ντ’ Ακόλ στο ενδιάμεσο, άφησε τα πάντα ανοιχτά για την ρεβάνς.

Εκεί, η ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς μετέτρεψε την υπόθεση σε έναν εκρηκτικό μονόλογο μισής ώρας. Με τα δύο γκολ του Οκκά αλλά και αυτά των Γεωργάτο, Ταραλίδη και Στολτίδη, ο Ολυμπιακός ήταν μπροστά σκορ με 5-0 μέχρι το 31’ (!!). Όπως είναι λογικό, η ανατροπή είχε γινεί και η Καστοριά απλώς μείωσε με τον Χρήστο Αθανασιάδη σε 5-1 και αποχαιρέτησε την διοργάνωση.

Ολυμπιακός - ΠΑΣ Γιάννενα 2-1 (0-2) (2007)

Μαζί με τον Πανσερραϊκό, είναι οι δύο ομάδες που ενώ ήταν στην Β’ Εθνική, έβγαλαν εκτός θεσμού τον Ολυμπιακό. Το 2006/07, στα προημιτελικά του κυπέλλου Ελλάδας, οι «ερυθρόλευκοι» κληρώνονται με τον ανεβασμένο ΠΑΣ Γιάννενα από την δεύτερη κατηγορία. Το εκτεταμένο ροτέισον του Τάκη Λεμονή στους Ζωσιμάδες δεν βγαίνει σε καλό και το σύνολο του Παπακώστα κερδίζει με 2-0.

Το προβάδισμα ενόψει της ρεβάνς τεράστια και πολύτιμο. Ο Κοντογουλίδης έκανε τα παιχνίδια της ζωής του και λύτρωσε τους Γιαννιώτες. Οι Τζόρτζεβιτς και Μπαμπαγκίντα έστειλαν το παιχνίδι στην παράταση και ο Έλληνας άσος κατάφερε να πετύχει το «χρυσό» γκολ της μείωσης, στέλνοντας τον ΠΑΣ στην επόμενη φάση.

Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ 2-0 (0-1) (2009)

Τα προημιτελικά του κυπέλλου Ελλάδας για το 2008/09 μάζεψαν όλο το ενδιαφέρον λόγω του μεγάλου ντέρμπι ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό. Οι Θεσσαλονικείς ήταν καλύτεροι στο πρώτο ματς της Τούμπας και ο Σέρτζιο Κονσεϊνσάο (νυν προπονητής της Πόρτο) πέτυχε το μοναδικό γκολ του αγώνα, για να δώσει προβάδισμα ενόψει του Πειραιά. Εκεί, εξελίχθηκε ένα πραγματικό ντέρμπι.

Ο Ντιόγκο άνοιξε το σκορ και ισοφάρισε το 1-0 του πρώτου αγώνα στο 47ο λεπτό, σκορπώντας τον πανικό στο φαληρικό γήπεδο. Το σύνολο του Φερνάντο Σάντος αντιστάθηκε και έστειλε το παιχνίδι στην παράταση, όπου ο Δικέφαλος, έφτασε κοντά στην ισοφάριση. Τελικά, με δεύτερη ασίστ του Λουτσιάνο Γκαλέτι, ο Ματ Ντάρμπισιρ πέτυχε το πολύτιμο τέρμα και χάρισε στον Ολυμπιακό την πρόκριση στα ημιτελικά.

ΑΕΚ - Ολυμπιακός 0-1 (2-1) (2017)

Από τα ματς που ο Ολυμπιακός θα ήθελε γρήγορα να ξεχάσει. Οι «ερυθρόλευκοι» κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν την ΑΕΚ για τα ημιτελικά του κυπέλλου Ελλάδας, για τη σεζόν 2016/17. Μία ομολογουμένως μέτρια σεζόν, με αρκετές αλλαγές προπονητών και τον Τάκη Λεμονή να κλείνει τη χρονιά. Το πρώτο ματς ήταν στο «Γ. Καραϊσκάκης», εκεί όπου ο Σέρχιο Αραούχο έπιασε στον ύπνο τον Ολυμπιακό και έκανε το 1-0 στο 6ο λεπτό.

Ο Ντιόγκο Φιγκέιρας απάντησε γρήγορα, στο 13ο λεπτό, ισοφαρίζοντας σε 1-1 αλλά ο Πάτο Ροντρίγκες έδωσε έναν καλό λόγο να τον θυμούνται οι ποδοσφαιριστές της Ένωσης, κάνοντας το τελικό 2-1. Η ΑΕΚ εκμεταλλεύτηκε το μεγάλο προβάδισμα που είχε και στο ΟΑΚΑ μπορεί να ηττήθηκε με 1-0 αλλά πήρε τη πρόκριση με το εκτός έδρας γκολ για τον τελικό του θεσμού.

Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ 2-0 (2-3) (2020)

Και φτάνουμε στην προπέρσινη σεζόν. Το 2019/20, ο Ολυμπιακός έδειξε με τον πιο έντονο τρόπο πως είναι ξανά εδώ. Παρά τα άδεια γήπεδα λόγω της πανδημίας, οι «ερυθρόλευκοι» κατάφεραν να ανατρέψουν σχετικά εύκολα το σκορ του πρώτου αγώνα. Συγκεκριμένα, στην Τούμπα για τα ημιτελικά του θεσμού, εξελίχθηκε μία… διαφήμιση του αθλήματος.

Χασάν και Γκιγιέρμε κάνουν το 2-0 μόλις στο 8ο λεπτό (!) παγώνοντας την Τούμπα, όμως ο Δικέφαλος βρίσκει σφυγμό και μέχρι 12ο λεπτό, έχει φέρει το ματς στα ίσια με 2-2. Τελικά, ο Δημήτρης Πέλκας ολοκλήρωσε την ανατροπή στο 69ο λεπτό, κάνοντας το 3-2 υπέρ του ΠΑΟΚ. Στη ρεβάνς όμως, το εύθραυστο αποτέλεσμα κάνει την ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς να κολλήσει στα σχοινιά τον Δικέφαλο. Ο Μασούρας δίνει σκορ πρόκρισης στο 65’ και ο Μαντί Καμαρά κλειδώνει την πρόκριση με το τελικό 2-0.

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0