Football Talk

Σαχτάρ Ντόνετσκ: Στοχεύει στην 3η σερί νίκη επί της Ρεάλ Μαδρίτης και την «είσοδο» σε ένα κλαμπ, μόλις τεσσάρων συλλόγων! (video)

Σαχτάρ Ντόνετσκ: Στοχεύει στην 3η σερί νίκη επί της Ρεάλ Μαδρίτης και την «είσοδο» σε ένα κλαμπ, μόλις τεσσάρων συλλόγων! (video)

Η Σαχτάρ Ντόνετσκ αντιμετωπίζει απόψε (19/10, 22:00) τη Ρεάλ Μαδρίτης, σε ένα παιχνίδι βαθμολογικής, αλλά και... ιστορικής σημασίας, αφού μία επικράτηση των Ουκρανών, θα είναι η τρίτη σερί επί των «Μερένχες» και θα τους τοποθετήσει σε ένα κλειστό κλαμπ, μόλις τεσσάρων ομάδων, που έχουν κατορθώσει κάτι ανάλογο! 

Τρεις συνεχόμενες ευρωπαϊκές νίκες επί της Ρεάλ Μαδρίτης; Εξαιρετικά δύσκολο, πόσο μάλλον, όταν πρόκειται για μία ομάδα, που δεν αποτελεί μεγαθήριο!

Κι όμως!

Η άσημη, αλλά συνεπής στα ευρωπαϊκά ραντεβού, Σαχτάρ Ντόνετσκ, παίζει απόψε (19/10, 22:00) τα «ρέστα» της απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης, αφού αν κερδίσει, θα σημειώσει την τρίτη της σερί νίκη επί των «Μερένχες», κάτι που έχουν κατορθώσει μόνο τέσσερις ομάδες: η Λίβερπουλ, ο Άγιαξ, η Γιουβέντους και η Μπάγερν Μονάχου!

 

Οι «βάσεις» μπήκαν εν μέσω κορονοϊού!

Το σερί άρχισε να «χτίζεται» στις 21 Οκτωβρίου του 2020, όταν οι δύο ομάδες βρέθηκαν αντιμέτωπες στη φάση των ομίλων.

Σε ένα άδειο Αλφρέντο ντι Στέφανο, οι Ουκρανοί «σόκαραν» την ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική κοινότητα, επικρατώντας της Ρεάλ Μαδρίτης με 3-2! Το αποτέλεσμα γίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακό, αν αναλογιστεί κανείς πως το σκορ του πρώτου ημιχρόνου ήταν στο 3-0!


Παρότι η ήττα αυτή πλήγωσε τον εγωισμό των Μαδριλένων, η «επίσκεψή» τους στο Ολιμπίνσκι ενάμιση μήνα αργότερα, δεν απέτρεψε ένα νέο «σοκ»!

Ο Ντεντίνιο στο 57’ και ο Σόλομον στο 82’ έριξαν στο «καναβάτσο» την ομάδα του Ζινεντίν Ζιντάν για δεύτερη σερί φόρα, όταν όλοι πίστευαν πως απλώς θα παραδοθούν στις ορέξεις του «πληγωμένου θηρίου!»


Η Σαχτάρ απέχει ενενήντα λεπτά από το να γράψει ιστορία και να ακολουθήσει τα βήματα των προκατόχων του συγκεκριμένου ρεκόρ.


Κλειστό κλαμπ, ευρωπαϊκών μεγαθηρίων!

Η αρχή έγινε από τον Άγιαξ, στα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών του 1973, όταν ο Αίαντας επικράτησε με 2-1 εντός και 1-0 εκτός.


Η επόμενη συνάντηση των δύο ομάδων έμελλε να έρθει 22 χρόνια μετά, αλλά ο χρόνος που πέρασε, δεν άλλαξε την έκβαση της διπλής αναμέτρησης, στους ομίλους του νεοσύστατου -τότε- Champions League.

Ο Άγιαξ επικράτησε και στα δύο ματς (1-0 εντός, 2-0 εκτός, εν μέσω αποθέωσης στο Σαντιάγο Μπερναμπέου) και είναι η μόνη ομάδα που έχει καταφέρει να την κερδίσει τέσσερις σερί φορές!
Εικόνα


Μάλιστα, εκείνη τη χρονιά, έφτασε για δεύτερη συνεχόμενη φορά στον τελικό του Champions League, αλλά σε αντίθεση με την περασμένη σεζόν που ο Κλάιφερτ της χάρισε το τρόπαιο, ηττήθηκε στα πέναλτι από τη Γιουβέντους με 2-4 (καν. διάρκεια 1-1).

Μετά τους Ολλανδούς, η «σκυτάλη» παραδόθηκε στην Μπάγερν Μονάχου.

Οι Βαυαροί επικράτησαν και στα δύο σκέλη των ημιτελικών του Champions League (1-0 και 2-1) τη σεζόν 2000-01, αλλά και στην πρώτη αναμέτρηση τους την επόμενη σεζόν, στα προημιτελικά της ίδιας διοργάνωσης, όπου νίκησαν με 2-1 στο Μόναχο.


Ωστόσο, το 2-0 υπέρ των Μαδριλένων στο Σαντιάγκο Μπερναμπέου, έδωσε «τέλος» στο σερί!

Σε μία ποδοσφαιρική λίστα, όμως, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει αγγλική εκπροσώπηση, κι αυτή έρχεται μέσω της Λίβερπουλ!

Το πρώτο από τα τρία παιχνίδια που κέρδισε, ήταν και το πιο γλυκό, αφού πρόκειται για τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1981 στο Παρίσι, όταν η Λίβερπουλ επικράτησε με 1-0 των Ισπανών!


Η συνέχεια στο σερί δόθηκε στη φάση των «16» το 2009, όταν οι Άγγλοι επικράτησαν με 1-0 και 4-0, με τους Μαδριλένους να παίρνουν την «εκδίκησή» τους πέντε χρόνια αργότερα, όταν κέρδισαν με 3-0 μέσα στο Άνφιλντ στο πλαίσιο της φάσης των ομίλων.

Τη σύντομη λίστα κλείνει η «Γηραιά Κυρία», με τις τρεις νίκες της να έχουν σημειωθεί τον 21ο αιώνα.

Οι δύο ομάδες συναντήθηκαν στη φάση των «16» του Champions League τη σεζόν 2004-05 και η Γιουβέντους επικράτησε στην παράταση με 2-0 (καν. διάρκεια 1-0), χάρις το γκολ του Μαρσέλο Ζαλαγιέτα στο 26ο λεπτό των καθυστερήσεων, που έχει περάσει, πλέον, στη σφαίρα του… μύθου!


Το ραντεβού τους στο Champions League επαναλήφθηκε τη σεζόν 2008/09, όταν η ομάδα του Κλαούντιο Ρανιέρι επικράτησε με 2-1 εντός και 2-0 εκτός.

Η Γιουβέντους ίσως πίστεψε πως μπορεί να ισοφαρίσει το ρεκόρ του Άγιαξ, αλλά η «προσγείωση» ήρθε στις 23 Οκτωβρίου του 2013, με φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του Κριστιάνο Ρονάλντο που σκόραρε δις, στο 2-1 υπέρ των «Μερένχες».

Φάνης Τσοκανάς

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0