Football Talk

Υπόθεση Σάντσο: Οι αντιδράσεις της Ντόρτμουντ μετά από μεγάλες πωλήσεις

Υπόθεση Σάντσο: Οι αντιδράσεις της Ντόρτμουντ μετά από μεγάλες πωλήσεις

Ο Σάντσο έγινε «κόκκινος διάβολος» για λογαριασμό της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και οι οπαδοί της Ντόρτμουντ περιμένουν την ομάδα τους να αξιοποιήσει τα 85 εκ. ευρώ της πώλησης. Τι έκανε η Ντόρτμουντ σε αντίστοιχες μεγάλες πωλήσεις στο παρελθόν;

Σχετικά Άρθρα

Όλοι μας μπορούμε να παραδεχτούμε τη Ντόρτμουντ για την ικανότητα της να μαζεύει ταλαντούχους ποδοσφαιριστές. Στο Σιγκνάλ Ιντούνα Παρκ πολλοί ποδοσφαιριστές έχουν λάμψει με την απόδοσή τους τραβώντας τα βλέμματα κορυφαίων ευρωπαϊκών συλλόγων.
Η Ντόρτμουντ έχει το know how για να πουλάει ποδοσφαιριστές στην ιδανικότερη τιμή, αλλά και να βρίσκει αντικαταστάτες που μερικές φορές ξεπερνάνε τα προηγούμενα ινδάλματα των οπαδών τους. Συλλέξαμε τις κορυφαίες πωλήσεις των Βεστφαλών και παρουσιάζουμε τις κινήσεις τους μετά από την εισροή σημαντικών εσόδων στα ταμεία:

Πώληση: Ουσμάν Ντεμπελέ στη Μπαρτσελόνα (105 εκ. ευρώ)
Dembele.jpg
Μεταγραφή: Τζέιντον Σάντσο από τη Μάντσεστερ Σίτι (8 εκ. ευρώ)
Σεζόν: 2017/18

Μπορεί να χαρακτηριστεί και ως το απόλυτο μεταγραφικό deal. Η Ντόρτμουντ «μυρίστηκε» ζεστό χρήμα καθώς το καλοκαίρι του 2017 η Μπαρτσελόνα έκλεισε συμφωνία 222 εκ. ευρώ για τη μετακόμιση του Νεϊμάρ στην Παρί Σεν Ζερμέν.
Ο Ντεμπελέ πραγματοποίησε μια εξαιρετική σεζόν στη Μπουντεσλίγκα και το Τσάμπιονς Λιγκ με τα νούμερά του να τραβούν το ενδιαφέρον: 10 γκολ και 21 ασίστ σε 49 εμφανίσεις για τον 20χρονο Γάλλο εξτρέμ. Η πρόταση της Μπαρτσελόνα έφτασε τα 105 εκ. ευρώ, η διοίκηση της Ντόρτμουντ την αποδέχθηκε και στη συνέχεια βρήκε «λαβράκι» αποκτώντας με μόλις 8 εκ. ευρώ τον 17χρονο Τζέιντον Σάντσο. Η ιστορία γνωστή… Ο Σάντσο βγάζει «μάτια», η Ντόρτμουντ δέχεται στενό πρέσινγκ από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τελικά τον παραχωρεί με 85 εκ. ευρώ. Το λες και πραγματικό «χρυσωρυχείο» το Ντόρτμουντ

Πώληση: Πιέρ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ στην Άρσεναλ (65 εκ. ευρώ)
Aubameyang.jpg
Δανεισμοί: Μιτσί Μπατσουαγί και Πάκο Αλκάθερ
Σεζόν: 2017/18 και 2018/19

Ο Πιέρ-Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ ήρθε στη Ντόρτμουντ το 2013 από τη Σεντ Ετιέν, αφήνοντας το στίγμα του στη Βεστφαλία. Σε 213 εμφανίσεις σημείωσε 141 γκολ και τέλειωσε τη σεζόν 2016/17 ως πρώτος σκόρερ της Μπουντεσλίγκα. Τον Ιανουάριο του 2018 μετακόμισε στο βόρειο Λονδίνο για λογαριασμό της Άρσεναλ, με τους κανονιέρηδες να καταβάλλουν 65 εκ. ευρώ στη Ντόρτμουντ για την απόκτηση του Γκαμπονέζου επιθετικού.
Η κάλυψη του κενού του Ομπαμεγιάνγκ ήρθε σε δύο δόσεις. Αρχικά με την απόκτηση του Μιτσί Μπατσουαγί με τη μορφή δανεισμού από την Τσέλσι στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο της σεζόν 2017/18. Ο Μπατσουαγί σημείωσε 9 γκολ σε 14 εμφανίσεις πριν επιστρέψει στην Αγγλία, με τη Ντόρτμουντ να αναζητάει εκ νέου αντικαταστάτη του Ομπαμεγιάνγκ. Το καλοκαίρι του 2018 η Ντόρτμουντ θα αποκτήσει ως δανεικό από την Μπαρτσελόνα τον Πάκο Αλκάθερ, ο οποίος θα ερχίσει να «πυροβολάει» κατά ριπάς σημειώνοντας 18 γκολ σε 20 αναμετρήσεις της Μπουντεσλίγκα. Οι Βεστφαλοί αποφασίζουν να αποκτήσουν τα δικαιώματα του Ισπανού επιθετικού καταβάλλοντας 21 εκ. ευρώ στη Μπαρτσελόνα αλλά τον Ιανουάριο του 2020 θα τον πουλήσουν στα ίδια σχεδόν χρήματα στη Βιγιαρεάλ.
Ο λόγος ήταν η απόκτηση του Έρλινγκ Χάλαντ από τη Σάλτσμπουργκ, στο πρόσωπο του οποίου η Ντόρτμουντ βρήκε έναν αληθινό πρωταγωνιστή (57 γκολ σε 59 εμφανίσεις).

Πώληση: Κρίστιαν Πούλισικ στην Τσέλσι (65 εκ. ευρώ)
Pulisic_2.jpg
Μεταγραφές: Τοργκάν Αζάρ από τη Γκλάντμπαχ (25 εκ. ευρώ) και Γιούλιαν Μπραντ από τη Μπάγερ Λεβερκούζεν (25 εκ. ευρώ)
Σεζόν: 2019/20

Πολύτιμο επιθετικό εργαλείο για τη Ντόρτμουντ αποτελούσε ο Κρίστιαν Πούλισικ, σημειώνοντας 13 γκολ και μοιράζοντας 18 ασίστ σε 90 αναμετρήσεις της Μπουντεσλίγκα. Ο Αμερικανός μεσοεπιθετικός πήρε μεταγραφή στη Τσέλσι (65 εκ. ευρώ) τον Ιανουάριο του 2019 αλλά παρέμεινε ως δανεικός μέχρι το καλοκαίρι στο Σιγκνάλ Ιντούνα Παρκ.
Οι Βεστφαλοί προχώρησαν σε 2 κινήσεις αξιοποιώντας τα χρήματα της πώλησης του Πούλισικ, κρατώντας και 10 εκ. ευρώ στην άκρη. Απέκτησαν τον Τοργκάν Αζάρ και τον Γιούλιαν Μπραντ (25 εκ. ευρώ έκαστος) ενσωματώνοντας 2 σημαντικά γρανάζια στη μεσοεπιθετική γραμμή τους.

Μάριο Γκέτσε στη Μπάγερν Μονάχου (37 εκ. ευρώ)
Gotze.jpg
Μεταγραφή: Χένρικ Μιχιταριάν από τη Σαχτάρ (27 εκ. ευρώ)
Σεζόν 2013/14

Απώλεια που πόνεσε πολύ τους οπαδούς της Ντόρτμουντ ήταν η μετακόμιση του Μάριο Γκέτσε στο Μόναχο για λογαριασμό της Μπάγερν (65 εκ. ευρώ). Η Ντόρτμουντ πέρα από το χαμένο τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, έχασε και τον Γκέτσε από τη Μπάγερν και έπρεπε να δείξει σημάδια αντίδρασης.
Η μεταγραφή που έγινε για να αντικαταστήσει τον Γκέτσε, ήταν ο Χένρικ Μιχιταριάν από τη Σαχτάρ Ντόνετσκ έναντι 27 εκ. ευρώ. Μια μεταγραφή που κρίθηκε άκρως επιτυχημένη κάνοντας τους φίλους της Ντόρτμουντ να ξεχάσουν την απώλεια του Γκέτσε.
Τελικά η επιστροφή του Γκέτσε στο Ντόρτμουντ έγινε το καλοκαίρι του 2016, με τον Μιχιταριάν να παίρνει μεταγραφή στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τους 2 ταλαντούχους ποδοσφαιριστές να μην συνυπάρχουν ποτέ.

Πώληση: Ματς Χούμελς στη Μπάγερν Μονάχου (35 εκ. ευρώ)
Hummels.jpg
Μεταγραφή: Μαρκ Μπάρτρα από την Μπαρτσελόνα (8 εκ. ευρώ)
Σεζόν 2016/17
Τον ηγέτη της άμυνάς της, Ματς Χούμελς, έχασε η Ντόρτμουντ από την ανταγωνίστρια Μπάγερν Μονάχου το καλοκαίρι του 2016. Ο Χούμελς ήταν εκ των πρωταγωνιστών της Ντόρτμουντ στις κατακτήσεις πρωταθλημάτων και στις μεγάλες πορείες στην Ευρώπη μέχρι τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ.
Ο Μαρκ Μπάρτρα αποκτήθηκε από την Μπαρτσελόνα με 8 εκ. ευρώ αλλά δεν κατάφερε ποτέ να μπει στα παπούτσια του Χούμελς και να γίνει ο ηγέτης της κιτρινόμαυρης άμυνας. Τελικά ο Χούμελς επέστρεψε 3 χρόνια αργότερα στο Ντόρτμουντ.

Πώληση: Χένρικ Μιχιταριάν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (32 εκ. ευρώ)
Miki.jpg
Μεταγραφή: Αντρέ Σίρλε από τη Βόλφσμποργκ (30 εκ. ευρώ) και Ουσμάν Ντεμπελέ από τη Σεντ Ετιέν (15 εκ. ευρώ)
Σεζόν: 2016/17
Ο Χένρικ Μιχιταριάν ήταν ο ορισμός του πολυσύνθετου μεσοεπιθετικού τη χρονιά πριν μετακομίσει στο Ολντ Τράφορντ για λογαριασμό της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Στη Μπουντεσλίγκα ήταν ο «βασιλιάς» των ασίστ τη σεζόν 2015/16 φτάνοντας τις 20. Μάλιστα σημείωσε και 11 γκολ στο γερμανικό πρωτάθλημα, με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να έχει μεγάλες προσδοκίες από τη συγκεκριμένη μεταγραφή. Μπορεί τελικά ο Αρμένιος αρτίστας να μην κατάφερε να έχει αντίστοιχη απόδοση στην Πρέμιερ Λιγκ, αλλά σίγουρα άφησε ανεξίτηλο σημάδι στη Βεστφαλία.
Η απόκτηση των Αντρέ Σίρλε (30 εκ. ευρώ) και Ουσμάν Ντεμπελέ (15 εκ. ευρώ) έγινε για να καλυφθεί το κενό που θα άφηνε ο Μιχιταριάν μεσοεπιθετικά. Τελικά ο Ντεμπελέ ήταν η ευχάριστη έκπληξη και με μια εκπληκτική σεζόν πήρε μεταγραφή στη Μπαρτσελόνα γεμίζοντας τα ταμεία των Βεστφαλών με 105 εκ. ευρώ.

Αλέξανδρος Καρατσενίδης

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0