Face to Face

Η Βαλεντίνη Γραμματικοπούλου στο BN Sports: «Πριν τον τίτλο στο Βανκούβερ έλεγα να σταματήσω, τώρα απολαμβάνω ξανά το τένις!» (video)

Η Βαλεντίνη Γραμματικοπούλου στο BN Sports: «Πριν τον τίτλο στο Βανκούβερ έλεγα να σταματήσω, τώρα απολαμβάνω ξανά το τένις!» (video)

Πρώτος WTA τίτλος και career high στην παγκόσμια κατάταξη (Νο.143). Η Βαλεντίνη Γραμματικοπούλου βρήκε ξανά τα βήματά της και μιλά για τη φανταστική εβδομάδα που πέρασε στο Βανκούβερ. Μία εβδομάδα που ξεκίνησε με αμφιβολίες, «έκλεισε» με χαμόγελα και δίνει άλλη ώθηση για το μέλλον.

Σχετικά Άρθρα

Συνέντευξη στον Φάνη Τσοκανά

Η πορεία της Βαλεντίνης Γραμματικοπούλου από τα προκριματικά, έως την κατάκτηση του τουρνουά στο Βανκούβερ, χαρακτηρίστηκε ως ονειρώδης. Κανείς δεν ήξερε, όμως, τι προηγήθηκε, μόλις μία εβδομάδα πριν από τον πρώτο της WTA τίτλο.

«Σκεφτόμουν πως δεν είμαι αρκετά καλή, για να σταθώ στο ανώτερο επίπεδο», δήλωσε χαρακτηριστικά λίγο μετά τον τελικό με τη Λούσια Μπρονζέτι. Κάτι που επιβεβαίωσε μιλώντας στο BN Sports, σε μία συνέντευξη γεμάτη μαθήματα ζωής, υπομονής και επιμονής, από μία αθλήτρια μόλις 25 ετών.

Οι αμφιβολίες, η καταλυτική παρουσία του ψυχολόγου που γύρισε το «φύλλο», οι στόχοι για το μέλλον, μα πάνω απ’ όλα, η απόλαυση ξανά του τένις, που μπαίνει στον αθλητικό χάρτη της Ελλάδας και αλλάζει status.


Πώς νιώθεις μετά την επιτυχία στο Βανκούβερ;

«Είμαι πάρα πολύ καλά. Βρίσκομαι στη Νέα Υόρκη αλλά δυστυχώς όχι μέσα σε αυτήν, παρότι θα ήθελα να συμμετάσχω στο US Open μετά από μία τόσο καλή εβδομάδα για μένα. 

Το Βανκούβερ ήταν μία φανταστική εμπειρία. Από τα προκριματικά βρέθηκα στην κατάκτηση του τουρνουά. Ήμουν πάρα πολύ χαλαρή, δεν σκεφτόμουν πως πρέπει να κερδίσω το τουρνουά. Έβγαινα με τους φίλους μου, έβλεπα τα παιχνίδια ένα προς ένα και ήρθε αυτό το αποτέλεσμα».

Σε πρόσφατη συνέντευξή σου αναφέρθηκες στην καταλυτική παρουσία ψυχολόγου. Πώς σε βοήθησε;

«Στο τένις συνηθίζεται να σκέφτεσαι το μέλλον. Τι θα γίνει αν χάσω, αν δεν πάρω τους βαθμούς που πρέπει, αν χάσω την αυτοπεποίθησή που έχω. Όμως πρέπει να επικεντρώνεσαι στο παρόν. Είναι λίγο δύσκολο να περιγράψω το πώς, αλλά μέσα σε μία εβδομάδα σκέφτομαι διαφορετικά. Κοιτάω τι έχω τώρα. 

Σκεφτόμουν αρνητικά. Πως δεν θα κάνω καλό σερβίς, θα με χτυπήσει με ένα δυνατό forehand και θα χάσω τον πόντο. Πλέον σκέφτομαι το θετικό αποτέλεσμα. Ότι θα κάνω ένα πολύ καλό σερβίς και θα μπορέσω να τελειώσω τον πόντο. Ήταν το σημείο-κλειδί για να έρθει η επιτυχία στο Βανκούβερ».

 

Είναι αλήθεια πως σκέφτηκες να σταματήσεις, παρότι η περσινή χρονιά είχε πολύ όμορφες στιγμές;

«Πέρυσι έκανα δεύτερο γύρο στο US Open αλλά φέτος ήξερα ότι θα μείνω εκτός, επειδή είχα άσχημα αποτελέσματα. Έκανα πάρα πολλές ώρες προπόνησης, έκανα ό,τι περνούσε από το χέρι μου για να φτάσω στο ανώτερο επίπεδο, αλλά τα αποτελέσματα ήταν τα χειρότερα δυνατά. Όταν έπαιξα στο Τορόντο και ηττήθηκα με 6-2, 6-0 είπα πως θα σταματήσω, γιατί κάνω το καλύτερο, αλλά τα αποτελέσματα δείχνουν πως το επίπεδό μου δεν είναι αρκετά υψηλό.

Εκείνη την ημέρα πήρα τον ψυχολόγο, γιατί είπα πως ή θα σταματήσω ή κάτι πρέπει να αλλάξει. Εν τέλει, δεν άλλαξα κάτι δραματικά στο κομμάτι του τένις. Απλώς έβγαλα από το μυαλό μου ότι πρέπει να κερδίζω. Έπρεπε απλά να παίζω τένις. Το γεγονός πως έφτασα στην κατάκτηση χωρίς τον προπονητή μου και χωρίς πολλή προπόνηση δείχνει πόσο σημαντικό ρόλο έπαιξε η αλλαγμένη ψυχολογία μου».

Σου δίνει άλλη ώθηση ο τίτλος στο Βανκούβερ;

«Αρχίζω να καταλαβαίνω πως το επίπεδο που παίζω δεν είναι πολύ μακριά από αυτό των καλύτερων του κόσμου. Είναι η ψυχολογία. 

Χρειάζεσαι δίπλα σου ανθρώπους που να σε γεμίζουν με θετική ενέργεια. Από την άλλη πρέπει να απομονώσεις αυτούς που συνεχώς σε κατακρίνουν και να μην τους δίνεις πολλή σημασία. Κάνε το καλύτερο που μπορείς και να έχεις στην ομάδα σου τους ανθρώπους που σε κάνουν να νιώθεις άνετα». 


Όχι μόνο στο αγωνιστικό κομμάτι, αλλά και στην κατάταξη ως Νο.143 (
career high) πλησιάζεις σε άλλα επίπεδα.

«Είναι ακόμα ένας λόγος για τον οποίο νιώθω πως πήρα τεράστια ώθηση από αυτό το τουρνουά. Ένιωσα ξανά πως έχω τις δυνατότητες και απλώς χρειάζεται εμπιστοσύνη στον εαυτό μου. Η δουλειά που κάνεις θα φανεί. Να την εμπιστεύεσαι. Ίσως προπονείσαι για 10 ώρες και τελικά χάσεις. Δεν πρέπει να αλλάξεις το πλάνο σου». 

Παρόλα αυτά, η στήριξη εκτός του Top-100 παραμένει μικρή.

«Είναι μεγάλη αλήθεια. Σε όλο αυτό, με εξαίρεση έναν άνθρωπο που με είχε βοηθήσει σε μικρότερη ηλικία, βρίσκομαι εδώ με δικά μου έξοδα». 

Έχει αλλάξει πράγματι η ελληνική στάση προς το τένις, ειδικά μετά τις επιτυχίες των Σάκκαρη-Τσιτσιπά;

«Για να είμαστε ειλικρινείς δεν έχει αλλάξει πάρα πολύ για όλους τους αθλητές, όπως για μένα και τη Δέσποινα Παπαμιχαήλ. Έχει αλλάξει κατά πολύ για την Μαρία Σάκκαρη και τον Στέφανο Τσιτσιπά. 

Όλοι μας είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτά που έχουν καταφέρει, γιατί ούτε στα πιο τρελά μας όνειρα δεν μπορούσαμε να πούμε πως θα έχουμε δύο Έλληνες στο Top-10. Ουσιαστικά μας δίνουν ώθηση για να πιστέψουμε στα όνειρά μας.  

Ως προς εμάς, εκτός του Top-100, δεν έχουν αλλάξει πολύ τα δεδομένα, αλλά το ενθαρρυντικό είναι ότι ολοένα και περισσότερα παιδιά ασχολούνται με το τένις. Αρχίζει να γίνεται αντιληπτό πως πρόκειται για ένα πολύ ωραίο άθλημα, γιατί δεν υπάρχει λόγος να έχουμε στο επίκεντρο μόνο το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ». 

Ποιος είναι ο στόχος σου για το επόμενο διάστημα 

«Μία καλή σεζόν, ώστε να βρίσκομαι στο main draw του Roland Garros.

Πριν από αυτά όμως, να μην έχω τραυματισμούς, να νιώθω καλά στο γήπεδο και να συνεχίσω να το απολαμβάνω. Αυτός είναι ο κύριος στόχος μου και όχι τα αποτελέσματα». 

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0