Face to Face

Ο Νίκος Γκίκας στο ΒΝ Sports: «Mεγάλο σχολείο η ΑΕΚ, με κέρδισε η φερεγγυότητα του Προμηθέα»

Ο Νίκος Γκίκας στο ΒΝ Sports: «Mεγάλο σχολείο η ΑΕΚ, με κέρδισε η φερεγγυότητα του Προμηθέα»
Ο Προμηθέας Πάτρας στοχεύει για ακόμη μία σεζόν ψηλά, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, και ο Νίκος Γκίκας, οποίος θα αναλάβει το οργανωτικό κομμάτι της ομάδας για δεύτερη φορά, μίλησε στο BNSportsγια τους στόχους της ομάδας και του ίδιου.
Σχετικά Άρθρα
Ο Προμηθέας έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια στις πιο σταθερές παρουσίες του μπάσκετ εντός  συνόρων και έχει θέσει ψηλά τον πήχη στην Ευρώπη με σκοπό να εξασφαλίσει μελλοντικά μία θέση στην Ευρωλίγκα. Το φετινό καλοκαίρι έκανε ριζικές αλλαγές από τον πάγκο μέχρι και το ρόστερ, ενώ εκτός από τα «φρέσκα» πρόσωπα την νέα σεζόν θα βρεθούν στο κλειστό γήπεδο «Δημήτρης Τόφαλος» και παλιά γνώριμα.

Ένας από αυτούς είναι ο Νίκος Γκίκας, ο οποίος φόρεσε τη φανέλα του Προμηθέα για μία τριετία (2016-19) και έβαλε το... λιθαράκι του για την «γιγάντωση» του συλλόγου. Ο Έλληνας διεθνής γκαρντ ευελπιστεί πλέον να τον οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες και μίλησε στο «ΒΝ Sports» για το νέο «κεφάλαιο» της καριέρας του, για τα δύο χρόνια που αγωνίστηκε στην ΑΕΚ και το «διαζύγιο», για τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον Λουίς Κασιμίρο, για τον «συμπολίτη» Απόλλωνα Πάτρας αλλά και τον Γιάννη Αντετοκούνμπο.


BASKET LEAGUE / БόLjŁӠЁԑS - ʏˏӓϓ (֙ԏÑVɁ: MđŁӠKŎϐϕˏӠ/  EUROKINISSI)

Αναλυτικά ο Νίκος Γκίκας δήλωσε στο «ΒΝ Sports»:

Πώς νιώθεις που επέστρεψες στον Προμηθέα και ποιες είναι οι πρώτες σου εντυπώσεις σου από την ομάδα;

«Νιώθω πολύ όμορφα που επέστρεψα. Γνωρίζω την πόλη και έχω φίλους από την προηγούμενη θητεία μου εδώ. Με αρκετά παιδιά έχουμε συνεργαστεί ξανά σε άλλες ομάδες στο παρελθόν».

Ποιες είναι οι διαφορές που έχεις παρατηρήσει σχετικά με την πρώτη σου θητεία στην ομάδα;

«Η πρώτη μου θητεία στην ομάδα ήταν κλιμακωτά εντελώς διαφορετική γιατί πήγα στον σύλλογο μόλις είχε ανέβει από την Α2 και ακόμη έψαχνε τα βήματά του. Καταφέραμε και σωθήκαμε εκείνη τη σεζόν, ενώ οι επόμενες δύο χρονιές ήταν τρομερές και πετύχαμε να αφήσουμε το στίγμα μας. Πλέον λογίζεται ανάμεσα στις κορυφαίες ομάδες της Ελλάδος».

patra.jpg

Ποιος είναι ο λόγος που σε έκανε να υπογράψεις στον Προμηθέα και αν υπήρξαν και άλλες προτάσεις από ελληνικές ομάδες ή ομάδες του εξωτερικού;

«Είχα αρκετές προτάσεις από ομάδες και από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όμως θεωρώ ότι η φερεγγυότητα του Προμηθέα, οι στόχοι του, οι συνθήκες που έχει δημιουργήσει αλλά και η συμμετοχή του στο Εurocup δεν τα συναντάς εύκολα κάπου αλλού. Οπότε δεν ήταν τόσο δύσκολο για να υπογράψω».

casimiro.jpg

Πώς είναι η συνεργασία σου με τον Λουίς Κασιμίρο και γενικά πως θα τον χαρακτήριζες σαν άνθρωπο τον Ισπανό τεχνικό;

«Είναι ένας αρκετά ήρεμος άνθρωπος. Έχει χρόνια στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Προσπαθεί να μας περάσει τη φιλοσοφία του που είναι διαφορετική σε αρκετά σημεία από την ελληνική. Θεωρώ όμως ότι έχει επιλέξει παίκτες που μπορεί να την υλοποιήσει. Το κλίμα στην ομάδα είναι πολύ καλό. Αυτό που αναζητά από τους παίκτες του μέσα στο γήπεδο είναι γρήγορο μπάσκετ και transition παιχνίδι, το οποίο στην Ελλάδα είτε δεν το θέλουν καθόλου, είτε το θέλουν ελεγχόμενο. Επιθυμεί πιεστική άμυνα και στη μπάλα και στα pick and roll, κάτι που δεν το επιζητούν οι ελληνικές ομάδες. Επίσης θέλει running rotation απ' όλη την ομάδα».

Στο φετινό πρωτάθλημα της Basket League θα βρίσκεται και ο Απόλλων Πάτρας. Πόσο σημαντικό είναι για μία επαρχιακή πόλη να έχει δύο ομάδες στην πρώτη κατηγορία και γενικά πως το βιώνει αυτό ο κόσμος της Πάτρας;

«Προσωπικά έχω ζήσει ακόμη μία σεζόν με τον Απόλλωνα όταν είχε πέσει κατηγορία. Για μία πόλη σαν την Πάτρα όπου δεν έχει τόσο κόσμο, όπως αντίστοιχες πόλεις σαν την Αθήνα ή την Θεσσαλονίκη, είναι σημαντικό να έχει δύο ομάδες στην Α1. Είναι πολύ όμορφο για το πατρινό μπάσκετ, γιατί ξέρω από την θητεία μου εδώ ότι οι άνθρωποι το αγαπούν το άθλημα αυτό. Πάντα το γήπεδο είναι γεμάτο, είτε η ομάδα παίζει στις τοπικές κατηγορίες είτε στην πρώτη κατηγορία. Σίγουρα προμηνύεται μία ενδιαφέρουσα σεζόν για την Πάτρα».

Το Εurocup αναμένεται να είναι ακόμη πιο ανταγωνιστικό τη φετινή σεζόν με βάση τις μεταγραφικές κινήσεις των ομάδων. Ένα από τα φαβορί για τον τίτλο είναι η Βίρτους Μπολόνια που βρίσκεται στον όμιλό σας. Ποιος είναι ο στόχος της ομάδας και πώς σου φαίνεται το νέο format;

«Το νέο format μου φαίνεται τρομερό, καθώς σου δίνει τη δυνατότητα να αγωνιστείς σε πολλά ματς στο πρώτο γύρο, κάτι που είναι αρκετά θετικό για τους παίκτες. Παράλληλα με το νέο format είναι εύκολο να προκριθείς στον επόμενο γύρο, οπότε είναι μία αρκετά ενδιαφέρουσα αλλαγή. Οι ομάδες είναι πάντα δυνατές. Η Παρτιζάν και η Βίρτους είναι τα φαβορί της διοργάνωσης. Στόχος μας είναι να κερδίσουμε το κάθε ματς ανεξάρτητα τον αντίπαλο που έχουμε απέναντί μας και να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Αυτή είναι η φιλοσοφία του Προμηθέα εδώ και χρόνια».

aek.jpg

Αγωνίστηκες με την ΑΕΚ τα προηγούμενα δύο χρόνια κατακτώντας ένα Κύπελλο και λαμβάνοντας συμμετοχή στο BCL. Νιώθεις ότι έχεις αλλάξει ως παίκτης από την τελευταία φορά που φόρεσες τη φανέλα του Προμηθέα;

«Σίγουρα έχω αλλάξει ως παίκτης. Θεωρώ ότι έχω γίνει πιο ήρεμος στις αντιδράσεις, στις καταστάσεις ενός αγώνα και έχω πιο καθαρό μυαλό στις αποφάσεις μου. Η ΑΕΚ ήταν ένα πάρα πολύ μεγάλο σχολείο, γιατί είναι ομάδα με πίεση, έχει απαιτήσεις, είναι ομάδα με κόσμο, ομάδα φτιαγμένη για τίτλους και νομίζω σίγουρα μου έχει κάνει καλό και θα φανεί στο παρκέ».

Στεναχωριέσαι καθόλου για τον τρόπο με τον οποίο «χώρισαν» οι δρόμοι σου με την ΑΕΚ λόγω όλης αυτής της γνωστής ιστορίας με τα ban;

«Δεν ήταν ότι καλύτερο για όλους τους παίκτες, τόσο για τους ξένους όσο και για τους Έλληνες. Στην ΑΕΚ είχαμε μία όμορφη παρέα και είχαμε καλές σχέσεις μεταξύ μας. Εφόσον έγινε θεωρώ έγινε για καλό και η ΑΕΚ θα βρει τον δρόμο της. Ήδη κάνει κινήσεις και βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση και εύχομαι ότι καλύτερο γιατί όντως πέρασα δύο πολύ όμορφα χρόνια της ζωής μου εκεί. Ελπίζω να είναι η ΑΕΚ που πρέπει να είναι».

pro_1.jpg

Οι περισσότεροι συμπαίκτες σου από την ΑΕΚ πήραν μεταγραφή σε κάποια άλλη ελληνική ομάδα της πρώτης κατηγορίας, εκτός από τον Νίκο Ρογκαβόπουλο όπου σε ακολούθησε στον Προμηθέα, ενώ επέστρεψε και ο Ολυμπιακός. Πώς περιμένεις το φετινό πρωτάθλημα;

«Το νέο πρωτάθλημα το περιμένω πολύ πιο ανταγωνιστικό, πολύ πιο δύσκολο για τις ομάδες που στόχευαν στη δεύτερη θέση λόγω της απουσίας του Ολυμπιακού και τώρα θα είναι δύσκολα εφικτό έως σχεδόν ανέφικτο. Θα γίνει πραγματική μάχη γιατί και οι υπόλοιπες ομάδες είναι αρκετά δυνατές. Θα είναι θεωρώ το καλύτερο πρωτάθλημα των τελευταίων ετών και ανυπομονώ να το δω και στην πράξη». 

Σε ενώνει μία ιδιαίτερη φιλία χρόνων με τον Γιάννη και τον Θανάση Αντετοκούνμπο από την εποχή του Φιλαθλητικού. Πώς ένιωσες για την επιτυχία τους με την κατάκτηση του πρωταθλήματος και γενικά για τον μύθο που χτίζει ο Γιάννης;

«Εμείς που τον ξέρουμε τον Γιάννη από μικρή ηλικία είναι ανείπωτη η χαρά με όλα αυτά τα χρόνια της πορείας του στο ΝΒΑ και τώρα έγινε ακόμη μεγαλύτερη, τόσο για εκείνον, όσο και για τον Θανάση μετά την κατάκτηση του τίτλου. Μόνο χαρά για τα παιδιά που πάλεψαν για να βρίσκονται εκεί, καθώς δεν τους χαρίστηκε τίποτα και τα κατάφεραν περίφημα».

Νίκος Τσώτας

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0