EUROBASKET 2022

Σκαριόλο: «Δεν είναι θέμα χημείας, αλλά ταλέντου - Να πάμε στο Βερολίνο και βλέπουμε»

Σκαριόλο: «Δεν είναι θέμα χημείας, αλλά ταλέντου - Να πάμε στο Βερολίνο και βλέπουμε»
Για τον στόχο της Ισπανίας στο ερχόμενο Eurobasket μίλησε ο Σέρτζιο Σκαριόλο στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου μετά το φιλικό προετοιμασίας με την Ελλάδα στο ΟΑΚΑ

Η Εθνική Ισπανίας γνώρισε ήττα με 86-70 από την Εθνική Ελλάδας σε φιλικό προετοιμασίας στο ΟΑΚΑ, αφού δεν βρήκε τρόπο να σταματήσει τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Ωστόσο, ο Σέρτζιο Σκαριόλο δεν στάθηκε μόνο στον Έλληνα σούπερ σταρ, ενώ έκανε λόγο για διαφορά ταλέντου και φυσικής κατάστασης μεταξύ των δύο ομάδων.

«Θέλω να συγχαρώ την ελληνική ομάδα για τη νίκη. Ήταν εντυπωσιακό και πολύ όμορφο που τόσος κόσμος ήρθε στο γήπεδο και δημιούργησε τέτοια ατμόσφαιρα σε ένα φιλικό στις 9 Αυγούστου. Ήταν φανερή η προετοιμασία και των δύο ομάδων. Φάνηκε το επίπεδο φυσικής κατάστασης της ελληνικής ομάδας, από μια ομάδα που είναι σε τοπ επίπεδο. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έδειξε την ποιότητα και τη δυναμική του. Στη συνέχεια ήμασταν ανταγωνιστικοί και πιέσαμε, είμαστε ευχαριστημένοι από την παρουσία μας στο τρίτο δεκάλεπτο. Έχουμε πλέον το επόμενο φιλικό με την ελληνική ομάδα στη Μαδρίτη.

Δεν θεωρώ πως υπάρχει θέμα χημείας, γιατί οι παίκτες γνωρίζονται από το πρωτάθλημα και τα παράθυρα. Δεν είναι θέμα χημείας, αλλά ταλέντου. Φυσικού και τεχνικού. Η ομάδα μου έχει συνοχή και προσπαθήσαμε να ματσάρουμε την υπεροχή της Ελλάδας σε κορμιά και ετοιμότητα»
, ανέφερε αρχικά.

Σχετικά με τις πολλές επιτυχίες που έχουν οι νεανικές ομάδες τις Ισπανίας στα πρόσφατα Ευρωπαϊκά τουρνουά: «Δεν είναι μυστικό. Πριν από 7-8 χρόνια είχαμε βρεθεί σε μία δύσκολη θέση. Η ομοσπονδία μου έδωσε τη θέση ώστε να αναδιαμορφώσω όλο το πρόγραμμα. Το πρώτο πράγμα που κάναμε είναι να ορίσουμε κοινές γραμμές. Χτίσαμε μία πυραμίδα μέχρι την Κ20, που είναι η πιο κοντινή στην αντρική ομάδα.

Μιλάμε με τους προπονητές των καλύτερων ακαδημιών της χώρας και μας στέλνουν 2 παίκτες. Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία για να βρισκόμαστε όλοι στο ίδιο μήκος κύματος. Οπότε τα παιδιά μαθαίνουν σε ένα σύστημα. Φυσικά το ταλέντο παίζει ρόλο.

Σταμάτησε να βρίσκομε σε αυτή τη θέση πριν από μερικά χρόνια, λόγω των υποχρεώσεών μου, αλλά μετά από κάθε ματς μιλάω με τους προπονητές. Τη θέση έχει αναλάβει ο πρώην βοηθός μου, άρα υπάρχει συνέπεια και συνέχεια.

Κάθε γενιά έχει φυσικά μερικές διαφορές, αλλά οι βασικές αρχές εντός και εκτός παρκέ είναι οι ίδιες. Οι τωρινές επιτυχίες είναι καρποί που δρέπουμε εδώ και δέκα χρόνια περίπου».

Τέλος, ο πολύπειρος Ισπανός τεχνικός σημείωσε, όταν ρωτήθηκε για το που στοχεύει η «φούρια ρόχα» Eurobasket 2022, με δεδομένο ότι τα προηγούμενα χρόνια πρωταγωνιστούσε συνεχώς, αλλά πλέον έχει περάσει σε μία φάση rebuilding μετά την αποχώρηση των αδερφών Γκασόλ και του Σέρχιο Ροντρίγκεθ: «Το rebuilding είναι η σωστή λέξη. Δεν μπορούμε να μην είμαστε ανταγωνιστικοί, είναι στο DNA. Κάποιες αρχές στο παιχνίδι μας είναι αδιαπραγμάτευτες. Θέλουμε να αποκτήσουν τα παιδιά εμπειρίες και να εξελιχθούν, αλλά να πάμε όσο ψηλότερα μπορούμε.

Θέλουμε να δώσουμε χώρο σε κάποια παιδιά που πιστεύουμε ότι μπορούμε να βασιστούμε πάνω τους τα επόμενα χρόνια. Ο αντικειμενικός στόχος για το Eurobasket είναι όμως να περάσουμε από τον όμιλο -κάτι που δεν θα είναι εύκολο- και να πάμε στο Βερολίνο και βλέπουμε. Εκεί τα παιχνίδια είναι do or die, οπότε όλα μπορούν να συμβούν».

Βασιλική Καραμούζα

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0