Box to Box

Λιονέλ Μέσι και Χρυσή Μπάλα: Το αποχαιρετιστήριο δώρο στον Αργεντινό μάγο της μπάλας!

Λιονέλ Μέσι και Χρυσή Μπάλα: Το αποχαιρετιστήριο δώρο στον Αργεντινό μάγο της μπάλας!

Σύμφωνοι. Η κατάκτηση της «Χρυσής Μπάλας» από τον Λιονέλ Μέσι, η 7η τον αριθμό, είναι το απόλυτο επίτευγμα, αναφορικά με ατομική διάκριση, στην παγκόσμια ιστορία του ποδοσφαίρου. Διαφωνούμε, όμως, στο γεγονός ότι ο Αργεντινός έκανε τα «πάντα» στο συγκεκριμένο έτος.

Γράφει ο Άλκης Τσαβδαράς

Πριν από μία εβδομάδα ασχοληθήκαμε με τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι και την γκολάρα που σκόραρε με αντίπαλο την Ντινάμο Κιέβου στο UEFA Champions League. Γράψαμε τότε ότι το συγκεκριμένο γκολ του προσφέρει την απαραίτητη λάμψη για να φτάσει στην κατάκτηση της πολυπόθητης «Χρυσής Μπάλας». Αυτή που άξιζε το 2020 και κακώς δεν του δόθηκε από το France Football.

Διότι ο Λεβαντόφσκι δεν είναι γκλαμουράτος. Παίζει «απλά» στην Bundesliga, είναι μέλος της σφιχτής οικονομικά (για κορυφαία ευρωπαϊκά δεδομένα) Μπάγερν Μονάχου. Η χώρα καταγωγής του, η Πολωνία δεν αποτελεί νούμερο 1 προορισμό ποδοσφαιριστών, ούτε η Εθνική ομάδα του προκρίνεται - κι’ αν το πράττει - και προχωρά σε μεγάλες διοργανώσεις. Απλά σκοράρει. αλλά χαρίζει ταυτόχρονα στο κλαμπ του ένα Τσάμπιονς Λιγκ, το οποίο ήταν το τελευταίο κάστρο που είχαν να του προσάψουν οι επικριτές του.

Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τον Λιονέλ Μέσι. Ο Αργεντινός GOAT δεν είχε τρόπαιο με την Εθνική ομάδα του. Το Κόπα Αμέρικα του 2021 ήταν το κερασάκι στην τούρτα στην πλούσια καριέρα του. Μία διάκριση με την «αλμπισελέστε». Ήρθε και αυτή, σημειωτέον χωρίς να βρει δίχτυα σε ημιτελικό και τελικό, κόντρα δηλαδή στις δύο καλύτερες ομάδες του τουρνουά.

Τούτη τη χρονιά, ωστόσο, ο Μέσι δεν ήταν ο Μέσι που όλοι μας γνωρίζαμε. Έμπλεξε με τα σενάρια περί φυγής ή παραμονής στην Μπαρτσελόνα. Με το κλαμπ του τερμάτισε στην 3η θέση, μη έχοντας γκολ στα ντέρμπι με Ρεάλ Μαδρίτης και Ατλέτικο Μαδρίτης, ενώ αποκλείστηκε στο Τσάμπιονς Λιγκ από τη φάση των «16». Με συλλόγους (Μπαρτσελόνα/Παρί Σεν Ζερμέν) και χώρα (Αργεντινή) μετρά 56 εμφανίσεις, 41 γκολ και 17 ασίστ. Παραθέτουμε στοιχεία, αριθμούς και διακρίσεις, διότι (υποτίθεται) κάπως πρέπει να κριθεί αυτή η ρημάδα η «Χρυσή Μπάλα».

Ποιά άλλωστε είναι τα κριτήρια κατάκτησης του... Όσκαρ του ποδοσφαίρου; Ο Μόντριτς πήρε τα πάντα το 2018 με τη Ρεάλ Μαδρίτης, έφτασε στον τελικό του Μουντιάλ με την Κροατία και το τρόπαιο έγινε δικό του. Ο Λεβαντόφσκι ούτε καν έφτασε τόσο κοντά. Σκόραρε, όμως, 41 γκολ σε ένα πρωτάθλημα 18 ομάδων και συνεχίζει αναλόγως και τη σεζόν 2021-22. Του... χρωστούσε κάτι η μοίρα από την περσινή μη απονομή της «Χρυσής Μπάλας».

Ναι, είναι θέμα αδικίας. Ναι, και για τη φετινή σεζόν (54 παιχνίδια, 64 γκολ), όχι μόνο για την κουτσουρεμένη περσινή (44 παιχνίδια, 47 γκολ). Ήταν απλά η σειρά του Πολωνού. Ο αντίλογος; Μπορούμε να μιλάμε φέτος για ποδοσφαιρική αδικία σε ένα (μικρό ή μεγάλο) πάρτι, στο οποίο δεν αναφέρονται πουθενά (για τους νικητές εννοούμε) τα ονόματα των Τσάβι και Ινιέστα; Μιλώντας για τους πιο πρόσφατους μόνο...

Ας αφήσουμε τον Λεβαντόφσκι, αν και ο ίδιος ο Μέσι το σχολίασε στις δηλώσεις του, ότι γνώριζαν άπαντες πως είναι το πεπρωμένο του να το «σηκώσει». Ο Ζορζίνιο κατέκτησε Τσάμπιονς Λιγκ, Σούπερ Καπ Ευρώπης και Euro. Σχεδόν όσα και ο Μόντριτς πριν από τρία χρόνια. Να αναφέρουμε την επιρροή του σε σύλλογο και Εθνική ομάδα; Ειδικά επειδή διανύουμε το 2021, το ποδόσφαιρο έχει αλλάξει και τα κριτήρια στην ψηφοφορία οφείλουν να είναι διαφορετικά. Έμεινε 3ος ο Βραζιλιάνος της Τσέλσι.

Ο Λιονέλ Μέσι είναι 34 ετών. Το France Football, οι ψηφοφόροι, οι χορηγοί, το παρασκήνιο αποφάσισαν να... χαρίσουν την 7η «Χρυσή Μπάλα» στον Αργεντινό σούπερ σταρ. Είναι το δώρο αποχαιρετισμού τους στον κορυφαίο όλων των εποχών (ναι, φυσικά μπορούμε να το συζητήσουμε), διότι γνωρίζουν ότι ο Λέο δεν είναι πλέον αυτός που ήταν, ούτε θα είναι μελλοντικά.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0