Box to Box

Νάπολι: To 4/4 αφήνει υποσχέσεις για όνειρα, πολλά, όμως, τα… αλλά για τον Λουτσιάνο Σπαλέτι

Νάπολι: To 4/4 αφήνει υποσχέσεις για όνειρα, πολλά, όμως, τα… αλλά για τον Λουτσιάνο Σπαλέτι
Πέρασαν τέσσερα χρόνια από τότε που η Νάπολι ξεκίνησε με 4 σερί νίκες στη Serie A. Εν αρχή, το καλοδουλεμένο – περσινό – σύνολο ρολάρει για τα καλά. Στο παρελθόν πολλές φορές τα έκανε… μαντάρα κατά τη διάρκεια της σεζόν. Τώρα, έγκειται στον Λουτσιάνο Σπαλέτι να την κρατήσει σε τροχιά τίτλου.
Σχετικά Άρθρα

Σεζόν 2017-18. Τρίτη και τελευταία αγωνιστική περίοδο με τον Μαουρίτσιο Σάρι στον πάγκο. Η Νάπολι μπαίνει με σπασμένα φρένα στη νέα σεζόν. Αρχίζει με οκτώ συνεχόμενες νίκες, μεταξύ αυτών και μία 4άρα κόντρα στη Λάτσιο, όπως και νίκη στο Ολίμπικο κόντρα στη Ρόμα. Φέρνει ισοπαλία με Ίντερ, νικά τα επόμενα 4 από τα 5 παιχνίδια και χάνει για πρώτη φορά στην 15η αγωνιστική, από τη Γιουβέντους (0-1). Εν τέλει, θα φτάσει τους απίστευτους 91 βαθμούς, αλλά θα μείνει στη 2η θέση, πίσω από τη «Γηραιά Κυρία» των 95 βαθμών.

Σεζόν 2021-22. Μνήμες της προ 4ετίας ξέφρενης πορείας. Τουλάχιστον στην αρχή. Το πειστικό 4/4 σε νίκες, φέρνει μόνους πρώτους τους «παρτενοπέι». Ιδανικό ξεκίνημα σε μία ανταγωνιστική σεζόν, στην οποία οι Ίντερ, Μίλαν, Ρόμα είναι ορεξάτες για μεγάλα πράγματα, ενώ, καταρχάς, οι Αταλάντα, Φιορεντίνα και Λάτσιο δείχνουν διάθεση για να κάνουν… ζημιές. Ανατροπή με την (ταλαιπωρημένη η αλήθεια είναι) Γιουβέντους. Πειστικές νίκες, δυνατό καμ-μπακ με τη Λέστερ (0-2, 2-2) στο Γιουρόπα Λιγκ.

Πόσα μπορεί να προσφέρει ο Σπαλέτι;

Άνευ σπουδαίων αλλαγών το ρόστερ. Η βασικότερη είναι η αποχώρηση του Γκατούζο και ο ερχομός του Λουτσιάνο Σπαλέτι στον πάγκο της. Τίτλο στην Ιταλία έχει να κατακτήσει από το 2008 (Κόπα Ιταλία, Ρόμα). Η διετία με την Ίντερ πέρασε… μπάι. Το τότε υλικό που είχε στα χέρια, δεν δικαιολογούσε πορεία πρωταθλητισμού. Με τη Ρόμα το 2017 έφτασε κοντά, αλλά περιορίστηκε στη 2η θέση (-4 από Γιουβέντους).

Η σχέση Σπαλέτι-Ντε Λαουρέντις δείχνει αρμονική. Φυσικά, διότι οι νίκες αποτελούν μέρος της σπουδαίου ξεκινήματος της ομάδας. Βέβαια, ο ισχυρός άνδρας των Ναπολιτάνων έχει για… πρωινό τις απολύσεις προπονητών. Ο δε έμπειρος, 62χρονος, αλενατόρε αν μη τι άλλο έζησε ακραίες καταστάσεις σε Ρόμα και Ίντερ. Μαθημένος στα δύσκολα είναι σίγουρα.

Τα ερωτήματα, όμως, πολλά; Θα κάνει πίσω την κατάλληλη στιγμή η κάθε μία πλευρά; Θα βάλει ένας εκ των δύο νερό στο κρασί του, αν φτάσουμε σε σημείο της απόλυτης κόντρας; Διότι ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Θα έρθουν και οι ήττες, αλίμονο. Ήδη ο Σπαλέτι… κατάπιε το γεγονός των μη μεταγραφών, για να ισορροπήσει τα οικονομικά ο Ντε Λαουρέντις.

Ευθύνη στις πλάτες πολλών

Ως υλικό, η Νάπολι αποτελεί δουλεμένο σύνολο. Στην ουσία ίδιο με την προηγούμενη σεζόν. Αυτό είναι και το μεγάλο προτέρημά της. Τη στιγμή που οι υπόλοιπες ομάδες χρειάζονται… χτίσιμο (σχεδόν) από την αρχή, οι Ναπολιτάνοι ρολάρουν για τα καλά και αξιοποιούν στο έπακρο την ομοιογένειά τους.

Η αποβολή του σκόρερ Οσιμέν στην πρεμιέρα, μεταφράστηκε πλέον σε «θετική ενέργεια» και τρία γκολ στα δύο τελευταία παιχνίδια. Ο αρχηγός Ινσίνιε παρουσιάζει σημάδια ενός πλήρη ηγέτη. Η οριστική απόκτηση του Πολιτάνο ήταν επιβεβλημένη για τη δημιουργικότητα στα άκρα. Ο ερχομός του Αγκισά στο κέντρο, συμπληρώνει απόλυτα τον Φαμπιάν Ρουίθ. Αμυντικά, η παραμονή του Κουλιμπαλί σημαίνει πολλά για τους «παρτενοπέι», εν μέσω των πολλών μεταγραφικών σεναρίων του καλοκαιριού, γύρω από τον Σενεγαλέζο.

Θετικό το γεγονός ότι είναι απρόβλεπτη στο σκοράρισμα. Δέκα γκολ έχει σκοράρει, με 9 διαφορετικούς σκόρερ. Πρώτος σε γκολ; Ο Κουλιμπαλί με 2! 

Δυναμώνει οικονομικά με τις νέες συνεργασίες

Το προφίλ της Νάπολι απέχει από την εικόνα της… ντίβας. Αυτό έλειπε. Ο ιταλικός Νότος δεν έχει χώρο για γκλαμουριές. Εντούτοις, μία μικρή ενίσχυση πάντα θεωρείται απαραίτητη, στις απαιτητικές εποχές που ζει στη Serie Α. Συνεχίστηκε φέτος η συνεργασία με τις Lete (βιομηχανία εμφιαλωμένων νερών) και MSC (εταιρεία με κρουαζιερόπλοια). Αναβαθμίστηκε το κλαμπ χάρη στη συμφωνία με την Amazon, η οποία διαφημίζεται στα μανίκια της φανέλας. Χάρη στο τελευταίο διετές deal, βάζει στα ταμεία της άλλα 2 εκατ. ευρώ ετησίως. Σημειώνουμε πως άλλαξε εταιρεία ένδυσης και από την Kappa, πήγε στην EA7 του Τζιόρτζιο Αρμάνι.

Τέρμα στις… αυτοκτονίες!

Χάρη στο ξεκίνημα α λα Fantastic Four, επήλθε μία – απαραίτητη – αρχική ηρεμία στο στρατόπεδο των «παρτενοπέι». Νέος προπονητής γαρ, θεμιτό να εργαστεί εν μέσω καλής ψυχολογίας στην ομάδα. Ζητούμενο είναι η σταθερότητα. Η Νάπολι φημίζεται για τις… αυτοκτονικές τάσεις της. Η καρδάρα με το γάλα δεν αργεί να χυθεί. Στο χέρι της είναι να αλλάξει… τροπάριο και να διεκδικήσει το σκουντέτο μέχρι τέλους. Ειδικά φέτος, εν μέσω υψηλού ανταγωνισμού και απρόβλεπτων καταστάσεων, διόλου απαγορευτικό να ονειρεύεται.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0