Basket Talk

EuroLeague: 10 ρούκι για να προσέξουμε τη σεζόν 2022-23

EuroLeague: 10 ρούκι για να προσέξουμε τη σεζόν 2022-23
Το τζάμπολ της Euroleague βρίσκεται προ των πυλών και δέκα λαμπεροί rookies αναμένεται να γευτούν για πρώτη φορά την κορυφαία ευρωπαϊκή, διασυλλογική διοργάνωση. Το BN Sports βάζει κάτω τις περιπτώσεις και αγωνιστικό τους προφίλ.

Η συντριπτική πλειοψηφία προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, με εξαίρεση δύο περιπτώσεις από το ιταλικό πρωτάθλημα και μία από την Αυστραλία. Με ηλικιακή γκάμα που ξεκινά από τα 20 και φτάνει μέχρι τα 29 χρόνια, μερικοί εξ αυτών διεθνείς και άλλοι άσημοι στο ευρωπαϊκό κοινό. Το who is who των πρωτοεμφανιζόμενων που αναμένεται να απασχολήσουν την φετινή Euroleague.

1. Γκαμπριέλε Προσίντα (Άλμπα Βερολίνου / γκαρντ - φόργουορντ)

Μοναδική η περίπτωση του 20χρονου Ιταλού, ο οποίος αγωνίζεται με άνεση τόσο ως shooting guard όσο και ως power forward. Διαθέτει ολοκληρωμένο πακέτο, καθώς μπορεί να εκτελέσει πίσω από τα 6,75 μ., αλλά προτιμά να πηγαίνει σε μάχες σώμα με σώμα και να καρφώνει. Άκρως θεαματικός παίκτης, κακός μπελάς για τους αντιπάλους, οι οποίοι τον έχουν παρακολουθήσει ουκ ολίγες φορές να τους σταματάει με τάπες. Από την Φορτιτούδο Μπολόνια στην Άλμπα Βερολίνου και σύντομα στους τηλεοπτικούς σας δέκτες. 
propro_1.jpg

2. Τζέιλεν Άνταμς (Ερυθρός Αστέρας / γκαρντ)

Στο NBA προσπάθησε να καθιερωθεί μέσω των two - way contracts, ενώ έχει αγωνιστεί και στο πλευρό του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Έπειτα από μία διετία αναζήτησης, βρήκε τον καλό του εαυτό στην Αυστραλια και τους Σίντνεϊ Κινγκς, ολοκληρώνοντας την σεζόν με μ.ο. 20,1 π. ανά παιχνίδι. Εξαιρετικός δημιουργός, βρίσκει χώρους εκεί που δεν υπάρχουν, ενώ προτιμά να σκοράρει με floaters και με σουτ μέσης απόστασης. Πρόκειται επίσης για πολύ καλό χειριστή της μπάλας με γρήγορα πόδια... γεγονός που συνθέτει ένα πακέτο που αναμένεται να προβληματίσει τους αντίπαλους αμυντικούς.
jaylen-adams_1.jpg

3. Ναζ Μήτρου Λονγκ (Αρμάνι Μιλάνο / γκαρντ)

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο ηλικιακά παίκτη της σχετικής λίστας... καθώς διανύει το 29ο έτος της ζωής του.. Η Μπρέσια του έδωσε το πάτημα να πρωταγωνιστήσει και αυτός τα κατάφερε, ξεδιπλώνοντας το ταλέντο του και πραγματοποιώντας σεζόν 16,6 πόντων. Στην Ιταλία έδειξε ότι είναι καυτός από το τρίποντο, την ίδια ώρα που διαθέτει τρομερά handles και απότομες αλλαγές κατευθύνσεων. Δυνατό κορμί που υπό την σωστή καθοδήγηση θα μπορούσε να συνεισφέρει και στην άμυνα. Πλέον ανήκει στην Αρμάνι του Μεσίνα και ετοιμάζεται για την παρθενική του σεζόν στην Euroleague... υπό το βλέμμα του ομοσπονδιακού τεχνικού, Δημήτρη Ιτούδη.
image-344386-any1000x1000.jpg

4. Μαρκ Χάουαρντ (Μπασκόνια / γκαρντ)

Όντας μόλις 23 ετών έχει προλάβει να αγωνιστεί στο πλευρό του Νίκολα Γιόκιτς (σ.σ. Ντένβερ Νάγκετς), ενώ την περασμένη σεζόν συμμετείχε στην G - League με την Γκραντ Ράπιντς Γκολντ. Διαθέτει ταλέντο στο να δημιουργεί χώρους για τον εαυτό του, με πολύ καλά ποσοστά σε σουτ μέσης απόστασης. Κοιτάζει τον κόσμο από τα 1μ80, ωστόσο τα πηγαίνει περίφημα κάτω από το αντίπαλο καλάθι. Τέλος, έχει την ικανότητα να φορτώνει τους αντιπάλους του με φάουλ, γεγονός που μένει να αποδειχθεί αγωνιζόμενος με τη φανέλα της Μπασκόνια.
241.jpg

5. Σέμι Ότζελεϊ (Βίρτους Μπολόνια / φόργουορντ)

Έπειτα από μία πενταετία αγωνιζόμενος σε ΣέλτικςΜπακς και Κλίπερς, ο 27χρονος παίκτης από το Κάνσας, αφήνει το NBA για χάρη του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Δυνατό κορμί και εξαιρετικός αμυντικός, έχοντας υπάρξει τείχος απέναντι στους αστέρες της κορυφαίας λίγκας του πλανήτη. Αναφορικά με το παραγωγικό κομμάτι, χρησιμοποιεί ως δυνατό του όπλο το τρίποντο αλλά δεν διστάζει να πάει μέσα στην αντίπαλη ρακέτα και να επιδιώξει την επαφή. Πλέον διαμένει στην Μπολόνια, με σκοπό να ενισχύσει την παρέα του Μίλος Τεόντοσιτς.
semi.jpg

6. Κάσιους Ουίνστον (Μπάγερν Μονάχου / γκαρντ)

Στα 23 του χρόνια έχει αγωνιστεί κυρίως στην G - League, ενώ πραγματοποίησε και κάποιες guest εμφανίσεις με τους Ουάσινγκτον Ουίζαρντς. Κατοικεί πλέον στην Βαυαρία και το Μόναχο, με την τοπική Μπάγερν να τον αποκτά για να τις δώσει λύσεις πίσω από τα 6,75. Το παιχνίδι του βέβαια δεν σταματά εκεί, καθώς πρόκειται για εξαιρετικό δημιουργό, οδηγώντας συχνά τους συμπαίκτες του σε ευνοϊκές επιθετικές συνθήκες. 
kasios.jpg

7. Κάρσεν Έντουαρντς (Φενέρμπαχτσε / γκαρντ)

Ο κορυφαίος σκόρερ της περσινής G- League (σ.σ. 26,6 π. ανά παιχνίδι) έρχεται στην Ευρώπη για να γίνει μέλος της ομάδας του Δημήτρη Ιτούδη. Εκρηκτικός στις διεισδύσεις με spin moves και αλλαγή κατεύθυνσης στον αέρα, ενώ βρίσκει συχνά το πλεκτό μέσω των χαρακτηριστικών του fade aways. Παράλληλα διαθέτει καλή σχέση με το τρίποντο... αλλά φαίνεται πως οι συμπαίκτες του δεν θα λαμβάνουν εύκολα την μπάλα απ' αυτόν. Καμία ανησυχία δεδομένου ότι υπάρχει ο Νικ Καλάθης.
bonzie12.jpg

8. Mπόνζι Κόλσον (Μακάμπι Τελ Αβίβ / γκαρντ)

Λίρα εκατό μπορεί να αποδειχθεί ο 26χρονος Αμερικανός για τον Όντεντ Κάτας, καθώς διαθέτει ευρωπαϊκή προϋπηρεσία στα ανταγωνιστικά πρωταθλήματα της Τουρκίας και της Γαλλίας. Προέρχεται από την Νταρουσάφακα, με την οποία την περασμένη σεζόν σημείωσε μ.ο. 16,9 πόντους, ενώ οι φίλοι του Παναθηναϊκού είχαν την τύχη να τον δουν στο Τουρνουά Π. Γιαννακόπουλος. Αλτικός, με δυνατό πρώτο πάτημα, αποτελεί εμπόδιο για τους αντίπαλους επιθετικούς, την ίδια ώρα που αγωνίζεται εξαιρετικά με την πλάτη. Αξιόπιστο σουτ, τόσο από μέση όσο και από μακριά απόσταση.
ps.jpg

9. Πετρ Κόρνελι (Ρεάλ Μαδρίτης / φόργουορντ)

Ακόμη ένας παίκτης που προέρχεται από την αναπτυξιακή λίγκα του NBA, ενώ αποτέλεσε μέλος της Εθνικής Γαλλίας στον δρόμο προς το ασημένιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Εξαιρετικός ριμπάουντερ και δεδομένου του ύψους του αρκετά ταχύς, ενώ μοιάζει ανίκητος αγωνιζόμενος με την πλάτη. Μπόνους, οι εύστοχες προσπάθειες που παίρνει πίσω από την γραμμή του τριπόντου. Μοιάζει με ενδιαφέρουσα περίπτωση που μπορεί να βοηθήσει την φετινή προσπάθεια της Βασίλισσας.
petr_1.jpg

10. Ίγκνας Μπραζντέικις (Ζαλγκίρις / γκαρντ - φόργουορντ)

Συστήθηκε στο ευρύ κοινό μέσω της παρουσίας του στο EuroBasket με την Λιθουανία και πλέον επιστρέφει στην πατρίδα του για χάρη της Ζαλγκίρις Κάουνας. Η τριετία του στην G - League έδειξε ότι μπορεί να αποτελέσει σταθερή πηγή σκοραρίσματος, ολοκληρώνοντας την περασμένη σεζόν με μ.ο. 21,6 π. ανά παιχνίδι. Αργός στα πόδια αλλά με μεγάλη επιθετική γκάμα, όντας καλός τόσο κάτω από το καλάθι όσο και από το τρίποντο. 
ignas.jpg

Αντώνης Νιανιάς

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0