Basket Talk

Ο 100άρης στα πράσινα Παπαπέτρου και το ρεκόρ σε σχέση με το «ερυθρόλευκο» παρελθόν του

Ο 100άρης στα πράσινα Παπαπέτρου και το ρεκόρ σε σχέση με το «ερυθρόλευκο» παρελθόν του

Ο Ιωάννης Παπαπέτρου θα γίνει ο τρίτος παίκτης στην ιστορία της Euroleague, που φτάνει τις 100 συμμετοχές με τη φανέλα δύο διαφορετικών ομάδων και το BN Sports ανατρέχει στο «ερυθρόλευκο» παρελθόν του, αλλά και στο «πράσινο» παρόν του.

Ιδιαίτερη σημασία θα έχει για τον Ιωάννη Παπαπέτρου το ματς της 22ης αγωνιστικής της Euroleague ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και την Αναντολού Εφές (21/01, 19:30) που θα διεξαχθεί στο «Sinan Erden» της Κωνσταντινούπολης, μιας και θα σηματοδοτήσει την 100η συμμετοχή του διεθνή φόργουορντ με το «τριφύλλι» στη διοργάνωση.

Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού θα γίνει έτσι ο μόλις τρίτος παίκτης στην ιστορία της Euroleague με περισσότερες από 100 παρουσίες με δύο διαφορετικές ομάδας, αφού και έχει άλλες 114 εμφανίσεις με τη φανέλα του Ολυμπιακού.

Οι 100άρηδες με δύο διαφορετικές ομάδες στην Euroleague

Κώστας Σλούκας: Φενέρμπαχτσε (143) + Ολυμπιακός (156)

Φραν Βάσκεζ: Ουνικάχα Μάλαγα (136) + Μπαρτσελόνα (132)

Ιωάννης Παπαπέτρου: Ολυμπιακός (114) + Παναθηναϊκός (100)

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ο Ιωάννης Παπαπέτρου έκανε τα πρώτα του μπασκετικά βήματα στον Ηλυσιακό, ενώ στα 16 μετακόμισε στην Αμερική. Τελείωσε το σχολείο στην Florida Air Academy και τη σεζόν 2012-13 αγωνίστηκε στο κολλεγιακό πρωτάθλημα με τους Texas Longhorns. Σε 34 παιχνίδια στο NCAA μέτρησε κατά μέσο όρο 8.3 πόντους, 4.4 ριμπάουντ και 1.2 ασίστ. Οι καλές του εμφανίσεις τράβηξαν το ενδιαφέρον του τότε πρωταθλητή της Euroleague, Ολυμπιακού, ενώ λίγο αργότερα μπήκε στο κόλπο για την απόκτησή του και ο Παναθηναϊκός.

3888387_1.jpg

Οι «ερυθρόλευκοι» με τον Γιώργο Μπαρτζώκα (και) τότε στο τιμόνι κατάφεραν να πείσουν τον νεαρό φόργουορντ να επαναπατριστεί, προσφέροντάς του πενταετές συμβόλαιο με NBA out μετά τον τρίτο χρόνο, αφού ήξεραν ότι ο «μαγικός κόσμος» βρισκόταν στο πίσω μέρος του μυαλού του. Μάλιστα, το 2014, ο Παπαπέτρου δήλωσε συμμετοχή στο draft, χωρίς τελικά να επιλεγεί από κάποια ομάδα. Κάπως έτσι παρέμεινε κάτοικος ΣΕΦ μέχρι και το 2018, φτάνοντας δύο φορές στον τελικό της Euroleague (2015, 2017), κατακτώντας δύο εγχώρια πρωταθλήματα (2015, 2016) και κερδίζοντας το βραβείο του καλύτερου νέου παίκτη της Basket League το 2016. Στις 114 συμμετοχές του με τα «ερυθρόλευκα» στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση μέτρησε 70 νίκες και 44 ήττες, χωρίς όμως να έχει τον ρόλο βασικού που επιθυμούσε, είτε λόγω των τραυματισμών του, είτε λόγω των αποφάσεων των προπονητών.

Ως εκ τούτου, τον Ιούλιο του 2018 ο Παπαπέτρου απέρριψε την πρόταση ανανέωσης που του είχε καταθέσει ο Ολυμπιακός και μερικά 24ωρα αργότερα υπέγραψε τριετές συμβόλαιο με το αντίπαλο δέος, τον Παναθηναϊκό. Έτσι, μπήκε σε ένα κλειστό κλαμπ παικτών που έχουν βγάλει τα «κόκκινα» και έχουν βάλει τα «πράσινα» ή το αντίθετο. Είχαν προηγηθεί οι Χρήστος Ιορδανίδης, Γιώργος Σκορπολίθας, Ζάρκο Πάσπαλι, Αλεξάντερ Βολκόφ, Τζόνι Ρότζερς, Νίκος Μπουντούρης, Άντρια Ζίζιτς, Βασίλης Σπανούλης, Στράτος Περπέρογλου και Ματ Λοτζέσκι.

Φυσικά οι αντιδράσεις ήταν πολλές και τα social media είχαν πάρει... φωτιά εκείνο το διάστημα, αφού η μεταπήδηση από τον έναν «αιώνιο» στον άλλο δεν περνάει ποτέ στα ψιλά. Οι μεν φίλου του Ολυμπιακού τον βάφτισαν «λίγο» και εν πολλοίς απαξίωσαν την προσφορά του στην ομάδας τους, οι δε Παναθηναϊκοί βρήκαν πρόσφορο έδαφος για καζούρα και τον υποδέχτηκαν με ανοιχτές αγκάλες, γνωρίζοντας ότι επρόκειτο για έναν από τους πλέον ταλαντούχους Έλληνες παίκτες της γενιάς του.

Μετακομίζοντας στο ΟΑΚΑ ο Ιωάννης επέλεξε το νούμερο «10», το οποίο φορούσε και ο πατέρας του Αργύρης Παπαπέτρου, που θήτευσε στον Παναθηναϊκό από το 1985 έως και το 1994. Μάλιστα, ο Αργύρης τιμήθηκε στις 14 Ιουνίου του 2019 ως ένα από τα σημαντικότερα πρόσωπα στην ιστορία των «πρασίνων», με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών του μπασκετικού τμήματος.

5455905.jpg

Το περασμένο καλοκαίρι ο Ιωάννης υπέγραψε νέο διετές συμβόλαιο με το «τριφύλλι», με το οποίο μέχρι στιγμής μετράει τρία πρωταθλήματα, δύο Κύπελλα, ένα Σούπερ Καπ. Παράλληλα, έχει αναδειχθεί δύο φορές μέλος της καλύτερης πεντάδας του πρωταθλήματος, ενώ πέρσι κατέκτησε για πρώτη φορά και το βραβείο του MVP της Basket League.

Με τούτα και με εκείνα φτάνει λοιπόν στο φράγμα των 100 συμμετοχών με τον Παναθηναϊκό στην Euroleague, μετρώντας 40 νίκες και 59 ήττες μέχρι στιγμής. Η απομάκρυνση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου από τη χρηματοδότηση της ομάδας και η λογική της λειτουργίας έσοδα-έξοδα έχει συμβάλει σίγουρα στο αρνητικό πρόσιμο νικών-ηττών του Παναθηναϊκού τις δύο τελευταίες σεζόν, γεγονός που δεν αφήνει τον Παπαπέτρου να γιορτάσει με την ψυχή του100 παρουσίες του με το «τριφύλλι», όμως ένα ενδεχόμενο «διπλό» κόντρα στην περσινή πρωταθλήτρια της διοργάνωσης θα καταφέρει σίγουρα να τον γλυκάνει. Μόνο εύκολο δεν θα είναι αυτό βέβαια κόντρα στην περσινή πρωταθλήτρια της διοργάνωσης και χωρίς τον Γιώργο Παπαγιάννη

Βασιλική Καραμούζα

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0